用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔,灣仔區 / 東區 中學較好?
go

男仔,灣仔區 / 東區 中學較好?

因未知仔仔是否讀書材料(假設佢係band 2頭學生),如揀中學,請問灣仔區還是東區好? 因為要唸定佢小學讀邊區,想plan 得長遠少少, 唔該哂各位!

兩邊都好,灣仔有華仁,聖約瑟,高主教,重有全港最top嘅皇仁,東區有張祝珊,中國婦女會,聖馬可等都唔錯!

loveDD 發表於 13-6-19 15:58
兩邊都好,灣仔有華仁,聖約瑟,高主教,重有全港最top嘅皇仁,東區有張祝珊,中國婦女會,聖馬可等都唔錯! ...

但華仁、St. Jo, RC都有佢自己小學,雖然唔係100%直升,但都佔咗唔少位
如果我仔只是Band 2頭,灣仔區同東區既band 2學校邊度多d選擇?
Thank you!

meloeskie2 發表於 13-6-19 16:11
但華仁、St. Jo, RC都有佢自己小學,雖然唔係100%直升,但都佔咗唔少位
如果我仔只是Band 2頭,灣仔區同東 ...
要純以數量計,東區選擇多過灣仔!  但要留意兩區都好多要"他區"派位,尤其是灣仔!

loveDD 發表於 13-6-19 16:24
要純以數量計,東區選擇多過灣仔!  但要留意兩區都好多要"他區"派位,尤其是灣仔! ...

sorry, 唔係好明什麼是要"他區"派位?  Many thanks!

回覆:男仔,灣仔區 / 東區 中學較好?

小學都未讀就咁快話佢band 2頭?我個仔都係今年k2, 都係住東區,好明白你見到其他14網媽媽文章後的憂慮。我覺得兩個網各有各好,灣仔好似多些band 1男校,機會可能多些,東區好似多些band 1尾的中學,感覺可以揀的學校多些!
不過還有很長日子,到時可能好學校轉晒做直資,還是好好準備即將開始的直資私小面試,或者計下揀邊間自行先!祝大家都一擊即中!

meloeskie2 發表於 13-6-19 16:28
sorry, 唔係好明什麼是要"他區"派位?  Many thanks!
"他區"意思係本區無足夠學額而要向其他地區借位!  

sumchanma 發表於 13-6-19 16:31
小學都未讀就咁快話佢band 2頭?我個仔都係今年k2, 都係住東區,好明白你見到其他14網媽媽文章後的憂慮。我 ...

哈哈,係呀,希望唸得長遠少少唔好揀錯比佢,因為暫時覺得佢對自己要求都高,做唔到時會唔開心,我怕揀了太大壓力的小學比佢,又唔想為咗成績已傷感情...唉!
聽見大抽獎真係好恐怖,搞到我自行都穩穩陣陣一take 過就算,唔博d勁學校,我好怕擔心幾個月時間...其實真係好茅盾

loveDD 發表於 13-6-19 16:32
"他區"意思係本區無足夠學額而要向其他地區借位!

Thank you so much

loveDD  you are very welcome!  wish your son can get a suitable school!   發表於 13-6-19 16:51

引用:Quote:sumchanma+發表於+13-6-19+16:31+小

原帖由 meloeskie2 於 13-06-19 發表
哈哈,係呀,希望唸得長遠少少唔好揀錯比佢,因為暫時覺得佢對自己要求都高,做唔到時會唔開心,我怕揀了 ...
你是20分?但係而家穩穩陣陣的,我已數唔到了!

引用:Quote:原帖由+meloeskie2+於+13-06-19+發表

原帖由 seamama 於 13-06-19 發表
你是20分?但係而家穩穩陣陣的,我已數唔到了!
係呀,我20分,但大部份人都有20分

sure net 12 for Boy

引用:sure+net+12+for+Boy

原帖由 GAOTES 於 13-06-19 發表
sure net 12 for Boy
Why?

No matter it is for boy or girl, net 12 is the best.