用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV call waiting 后 - 開心又擔心
go

KV call waiting 后 - 開心又擔心

上星期收到KV call waiting, offer K1 PM! 原本好開心,但今日得知官塘綫校巴已full左!要自行解決接送問題!我又係working mum冇可能自己接送!今朝不停google都搵吾到保姆車contact! 有冇人有保姆車contact呀!十萬個謝謝!

租過第二度/將自己層出租, 再租

一就你唔做, 一係就放棄..

你係working mum, 返pm 有人送上校車?

回覆:KV call waiting 后 - 開心又擔心

如果有校車或保母車,甘工人可以送佢上車

引用:如果有校車或保母車,甘工人可以送佢上車 +

原帖由 Macylau 於 13-06-19 發表
如果有校車或保母車,甘工人可以送佢上車
有冇去EK個徵保母車嗰邊睇過?再唔係其實住官塘的話,可以叫工人帶佢坐MTR番學?

Macylau 發表於 13-6-19 09:53
上星期收到KV call waiting, offer K1 PM! 原本好開心,但今日得知官塘綫校巴已full左!要自行解決接送問題 ...

報學校前無諗過接送問題? 如果真係搵唔到校巴/保母車, 工人接送都要...再唔係改返全日, 返工前送, 放工後接囉, 好多人係咁......最後一招, 搬屋...! 坦白講, 由官塘返KV, 以幼稚園學生計, 其實都唔算近....除非無接送問題, 俾我直頭唔會報....

你可以CALL 褓姆車
梁叔叔
9074-7781

其實你去學校註冊時門口有褓姆車EE派傳單佢地專FOR 根德園, ST CATHERINE, 我都係甘搵

其實真係唔需要擔心,到注冊日有街車在門口,你唔問佢佢都會問妳!不是大問題:

回覆:Amymichelle 的帖子

yes 佢出面門口。有街車去藍田觀塘

我住藍田, 一樣情況無車, 打左比梁叔叔, 有車位呀!

想請問KV 會再有註冊日嗎?係咪會再寄信通知?因為waiting offer 的信係叫我們把registration materials (包括9月份學費支票)寄回學校的,但沒有提及註冊日。
另外,macylau, 請問你係幾時寄返D資料去KV? 因我星期一寄掛號但我沒有收到call (不過我唔係觀塘綫)。我都好想知有冇校車位!Thx!

MAMALT, 我都係星期二掛號寄左去, 我估係咪無咩註册日, 但想問下我地去邊度買校服呢? 我見訂野張FORM有PE衫, 但校服呢?

Siusiufun2010, 呢個都係我的疑問,我都想問有冇人知呀。

good luck to you

引用:想請問KV+會再有註冊日嗎?係咪會再寄信通

原帖由 MamaLT 於 13-06-19 發表
想請問KV 會再有註冊日嗎?係咪會再寄信通知?因為waiting offer 的信係叫我們把registration materials ( ...
其實係我一直聽見其他家長話官塘綫冇位,所以自己心急打去問!原來真係冇位!

不過已打比保姆車梁叔叔!有位!問題解決!多謝提供梁叔叔contact既mummy!

回覆:siusiufun2010 的帖子

校服分開買的,學校應該會再通知,我地就六月一號果日去左

KV (同SC 都係)佢地學生多校車好快full 不過好多街車作支援所以不用擔心。加上校舍離mtr 唔算遠,萬一真係冇車,只要有人可接送,用mtr 都係辦法之一。

回覆:siusiufun2010 的帖子

我上周都收到call waiting, 記得學校講過不用回校註冊,寄回支票文件便可,offer信寫咗校服第一日返學取。

mt613 發表於 13-6-20 09:41
我上周都收到call waiting, 記得學校講過不用回校註冊,寄回支票文件便可,offer信寫咗校服第一日返學取。: ...
mt613, 唔係呀,第一天返學派的只是運動服,不是校服。校服要另外買的。

我早前收到KV waiting offer 後都係因為校巴full 左, 於是報街車, 仲俾埋deposit $500, 但剛收到KV校方通知宣家又有番校巴位, 中伏...
要考慮係:
1)如果join校巴就又要俾多次錢, 街車deposit就見財化水,
2)聽講校巴無安全帶 (係咪真? 有無問題架?), 街車就肯定有,
3)同埋校方話由於路線重組可能個仔要坐成個鐘遊車河先到屋企, 街車就半小時車程到埗
4)但校巴有校方管理, 感覺上又好似穩陣少少
仲掙扎緊, 你話搭校巴定街車好??

引用:我早前收到KV+waiting+offer+後都係因為校