用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣基慧vs德雅。好苦惱,請給我意見! ...
樓主: kc_united
go

荃灣基慧vs德雅。好苦惱,請給我意見! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kc_united+於+13-06-19+發表

原帖由 conniew117 於 13-06-19 發表
我唔係德雅,是民小
那便選民小,為何考慮?民小幾時出offer的?

回覆:荃灣基慧vs德雅。好苦惱,請給我意見!

雖然點揀都應該係民小高一線,但有妹妹,妹妹仲要係龍b, 到時競爭相信比今年激烈十倍,所以家姐有津校offer係可以幫妹妹好多,淨係幼稚園已經可以搵愉快學習幼稚園,唔駛爭什麼龍校,保住個小一位

引用:Quote:原帖由+conniew117+於+13-06-19+發表

原帖由 kc_united 於 13-06-19 發表
那便選民小,為何考慮?民小幾時出offer的?
我女是民幼的

引用:荃灣基慧vs德雅。好苦惱,請給我分析及意見

原帖由 kc_united 於 13-06-19 發表
荃灣基慧vs德雅。好苦惱,請給我分析及意見!有細妹跟尾。Thanks
德雅

醒目開學勳章

kc_united 發表於 13-6-19 23:08
但讀荃基,應該揀不到葵青兩所女校?

會揀到葵青兩所女校 , 因荃灣區中學學位不夠 , 在大抽獎時會撥葵青、沙田、深水埗等他區學位給荃灣 , 但每間學校只有4-6個位給荃灣

回覆:miriam 的帖子

英文夠深先可以為入英中打好基礎嘛!

回覆:teresayc 的帖子

基慧利用主題來教英文,生動有趣,同學學grammar之餘亦有很多應用和活動。此外,為幫助同學熟習英語句子結構,會有很多課外文章和poem讓同學閱讀和背誦,既可加強寫作能力亦有助增加詞彙,很不錯!

kc united我也是荃灣人,其實我最怕是荃灣區英中位不足,小六派位競爭太大,荃灣海濱加西鐵站多少個新家庭,你知道我會選那,只小小資料參考,你再細心考慮吧

引用:kc+united我也是荃灣人,其實我最怕是荃灣

原帖由 Hellohebe 於 13-06-20 發表
kc united我也是荃灣人,其實我最怕是荃灣區英中位不足,小六派位競爭太大,荃灣海濱加西鐵站多少個新家庭 ...
我有一個仔升中。
可以話你知荃灣借沙田。。。band one !英中位
所以okay的

回復 matthew_mama 的帖子

多謝資料
‹ 上一主題|下一主題