用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC (am) or LH (am)
樓主: volar
go

SC (am) or LH (am) [複製鏈接]

el123 發表於 13-6-20 00:27
除左每年兩次雜費,還有很多要另外開支票俾錢活動,例如影班相,表現和錄影費用,EVI(這個以我所知很多有學 ...

多謝你的回覆!

想問吓咩叫做EVI?
學費除了變咗十一期外,每年係咪必定加價? 去年月費係幾多?
校車車費大概幾錢?

cycream 發表於 13-6-20 11:44
如果最主要concern考小學, 我會建議樓主揀LH, LH 3年雙班主任制, 對考小一支援好多, 比起SC真係優勝好多.   ...
多謝你的詳細分析!  

絕對同意係EK越來越多人彈SC,但相反好多人讚LH,我自己都鍾意LH雙班主任制、課程設計和學校的透明度,但有一點令我難以決擇就係SC考小一的亮麗成績,你講得啱我係concern考小學,因為SC考一、二線直資/私校真係好好 (我認同LH青衣校考小一成績都好好,但奈何我係紅磡校,我怕成績都係一般)。

我想問多少少:
1. K2-K3英文每日只有20分鐘嗎?(因為我有聽過其他媽媽提過係每日45分鐘)
2. 你話校舍之殘俾佢嚇一跳,係點殘法?枱、椅、玩具舊? 裝修殘幾十年無翻新?
3. 2012年畢業生考直資/私校成績係點?我係EK搵到既都係2011年既資料.

Thanks!

引用:Quote:cycream+發表於+13-6-20+11:44+如果

原帖由 volar 於 13-06-20 發表
多謝你的詳細分析!  

絕對同意係EK越來越多人彈SC,但相反好多人讚LH,我自己都鍾意LH雙班主任制、課程設 ...
其實每間學校都有佢既強處及弱處, 而且你眼中的強處可能是其他人眼中的弱處。你排一排你眼中最緊要的項目, 就會易D make 到 decision. 真㗎,你諗吓最想D乜呢?

volar 發表於 13-6-20 15:59
多謝你的詳細分析!  

絕對同意係EK越來越多人彈SC,但相反好多人讚LH,我自己都鍾意LH雙班主任制、課程設 ...

考小學真係唔係靠學校架, 小朋友本身性格/表現, 家長既訓練/培育好緊要.  睇% high, 唔等於你小朋友得, 睇%low,唔等於你自己小朋友唔得.  有人講SC小朋友考得好, 係自己催谷架, 咁又唔關學校事.... 咁LH考得好又只係關LH事, 真係唔係好明.....  anyway, 答返你問題:

1. K2-K3英文每日只有20分鐘嗎?(因為我有聽過其他媽媽提過係每日45分鐘)
我仔每一日有不同session,
welcome
chinese
tea
topic
play
english
music
grouping
grouping
grouping
bye bye
20分鐘係指 以上english session, NET係班房.  個Net其實係會係 welcome同grouping時出出入入.  所以小朋友係唔止20分鍾學英文

.2. 你話校舍之殘俾佢嚇一跳,係點殘法?枱、椅、玩具舊? 裝修殘幾十年無翻新?
其實係有翻新,不過唔係大翻新啫. 註冊日我係見到地下膠地不平, 不過而加ok啦,  

3. 2012年畢業生考直資/私校成績係點?我係EK搵到既都係2011年既資料

以下link講緊2011-2012學生, 即係而加p1小朋友成績,
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2539305&extra=page%3D3

而加k3果班真係唔知, 都係有人好好, 有人好衰....

回覆:SC (am) or LH (am)

我自己覺得課程深係好, 但訓練presentation skill & thinking skills 更加重要! 知識要深可以自己教或者出去學, 要幾深有幾深。 但presentation skills 係要有個氣氛,thinking skills 我自己唔識引導, 所以我自己揀SC 忍痛放棄MS

dwkw333 發表於 13-6-20 16:22
其實每間學校都有佢既強處及弱處, 而且你眼中的強處可能是其他人眼中的弱處。你排一排你眼中最緊要的項目,  ...
謝謝你的建議!

cycream 發表於 13-6-20 16:27
考小學真係唔係靠學校架, 小朋友本身性格/表現, 家長既訓練/培育好緊要.  睇% high, 唔等於你小朋友得, 睇 ...
多謝你分享time table俾我知,起碼知道唔係只得20分鐘英文咁少!

另,你個條link我之前睇過,我以為係2011年畢業生,因為2年既數字好相似!

最後我仲想知道,學校係咪每月會派發study plan,讓家長預先知道小朋友將會學咩野? 幾耐派一次study/evaluation report?

樓主喜唔喜歡參加家校的活動或討論?
學之園就比較多觀課, 校長/老師同家長茶敍, 意見交流會, 家長分享會, 家長好容易可以接觸到校長校監, 亦因為係細校, 校長同職員會認識大部份學生, 對學生性格了解較深, 跟家長溝通會比較緊密.

不過如果樓主一心想入CCKG女拔男拔, SC 係往績真係亮麗好多. LH 就比較少學生考到呢幾間學校.

課程上我就覺得都係類似, 大家都係活動教學, 有好多機會俾小朋友show and tell, present, 訓練自信. 不過LH 會有一位NET 全程係課室, SC 既NET就唔係全程係課室. SC 有outdoor playground, 呢點都好重要, 我都鍾意有個outdoor playground俾小朋友活動下見下陽光. LH 包埋茶點, 唔駛自己帶又有其好處.

車程方面邊間近d? 如果覺得兩間都ok, 不如揀間近屋企, 方便接送.

LWL1212 發表於 13-6-20 16:43
我自己覺得課程深係好, 但訓練presentation skill & thinking skills 更加重要! 知識要深可以自己教或者出 ...
絕對同意 presentation skill & thinking skills 係現今社會十分重要!
你小朋友現在K幾?衷心希望你考到比MS更好既小學。

volar 發表於 13-6-20 17:08
多謝你分享time table俾我知,起碼知道唔係只得20分鐘英文咁少!

另,你個條link我之前睇過,我以為係2011 ...

SC係每月一張中文study plan, 係成月教咩, english係另外一張係by week咁寫出會教咩, 都好清楚. 家長可以預先知會教咩, 每星期手冊內都會有張野list out本星期教咗咩.  每年有2次評估, 有2份兒童發展報告, 2份school reports, 1次家長會, 學期有一次optional 見老師.  剛剛有家長分享LH有好多家長同學校接觸機會, 呢一點SC真係好少好少.  

你target cky, LH同SC有一半一半小朋友入, TSL同APS就唔知.  

引用:Quote:volar+發表於+13-6-20+17:08+多謝你

原帖由 cycream 於 13-06-20 發表
SC係每月一張中文study plan, 係成月教咩, english係另外一張係by week咁寫出會教咩, 都好清楚. 家長可以 ...
我都係鍾意sc style 重思考 我係偏向唔谷型 我唔buy谷 所以我係好鍾意sc的
不過都真係認同lh真係好唔錯

樓主,是否報考K1, 如是快D决定啦,除了校外,校内pn很多人都等緊am位架!
(雖然我係LH凯帆校家長)

雖然LH沒有outdoor, 我自己就幾鐘意LH 每早的exercise 時間. 全校學生在室內playground 度聽住歌做動作,每次係一首廣東話, 一首英文,一首普通話歌再加唱校歌....歌曲及動作係每個月換一次...可以訓練小朋友的動作協調, 唔錯!

一隻藍籌股、一隻新股、我買咗後者、最後有高回報

同股票一樣, 呢度好多財演講有幾好, 到業績公怖(收生成績) 就見真章...
去收下風啦...
幾間考得好o既都唔會網上公怖...he he

I suggest you get the comment from both schools if they can get the good offer whether the kid has a lot of outside class.

My kid is studing in LH, no outside class.  I will say that the family input is more important than the school. I like the language environment and the training on the presentation. Also, the small school and the support of LH when we apply P1

elizatyy 發表於 13-6-21 09:04
一隻藍籌股、一隻新股、我買咗後者、最後有高回報
我都有0甘諗

客觀一點. 學校只係其中一重點, 家庭教育比一切重要. 你見到小朋友好醒目, 考到好學校, 當中其實家長下左幾多心機我地未必知道. 家長都落左好多心機先有今日既高回報 .
有人話學之園多數評語都係正面, 懷疑係有"打手"在此. 我諗我同elizatyy你都會被人懷疑係"打手".
是真正面, 定靠"打手"打出來, 在讀家長自然會明白.
大家如果想認真地了解各校, 不妨直接到心儀的幼稚園放學時間視察下, 直接問下在讀家長, 0甘就最清楚可信了.

SC/LH 兩間都係好學校, 只要配合家庭教育, 孩子都能愉快中學到野.揀間自己鍾意多一點既.

打手? oh, 可唔可以問學校收番錢?

‹ 上一主題|下一主題