用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無官塘官立小學,秀茂坪家長?
樓主: longyiu
go

有無官塘官立小學,秀茂坪家長?

引用:回復+薯旦頭太太+的帖子 多謝你回應我們..

引用:回復+薯旦頭太太+的帖子 多謝你回應我們..

原帖由 WAWAHAHA 於 13-06-21 發表
回復 薯旦頭太太 的帖子

多謝你回應我們....最初我仍担心做错決定....見你都覺得這學校不錯...現放心多了, ...
其實附近學校黎講,呢間係冇咁谷,但派位就肯定聖馬太個類強啦,如你不是催谷型,這校會是適合的!

回復 薯旦頭太太 的帖子

我自己不想做催谷型媽媽, 但係担心中學分派得唔好, 做错決定

朋友話其實教育局小學已分類, band 2 小學就分派band 2 中學, 除非小朋友考試result 可排頭 50 名, 否則命運不能改變

引用:Quote:WAWAHAHA+發表於+13-6-21+16:51+朋友

原帖由 longyiu 於 13-06-21 發表
如果你讀band 2 小學都入唔到頭50名,甘小朋友讀band 1 小學咪仲辛苦?
都係ga,但小學是沒分级的,但這間學校頭四十應該都是band one組別,都唔好疑為唔催谷會好易,上到高小一樣辛苦,呢幾年我都同個大仔打生打死架,衰一科七字頭都會跌出四十,跟本现在普遍小學也深了要求高了!

引用:Quote:原帖由+longyiu+於+13-06-21+發表如

原帖由 薯旦頭太太 於 13-06-22 發表
都係ga,但小學是沒分级的,但這間學校頭四十應該都是band one組別,都唔好疑為唔催谷會好易,上到高小一樣 ...

不可以用打生打死來形容,這樣會比太大壓力仔同自己的,我仔已經升中一只是路過,上年在姊妹校畢業,一直抱順其自然的態度應付呈分,7字頭都有見過,有時未必努力溫習便行,學生很多時大意引致,希望他失敗中成長,甚麼成績畢業未必控制到,在b1 b2小學都有成功失敗個案,我便是成功個案,抱住老師話他是b2反稱b1,這樣會有驚喜,學校整體老師對學生好,大家健康成長已是好學校,我不太欣賞過谷的學校,比我再揀都會揀返官小

引用:Quote:原帖由+薯旦頭太太+於+13-06-22+發表

引用:Quote:原帖由+薯旦頭太太+於+13-06-22+發表

原帖由 安格斯媽媽 於 13-06-22 發表
不可以用打生打死來形容,這樣會比太大壓力仔同自己的,我仔已經升中一只是路過,上年在姊妹校畢業,一直抱 ...
你講得好,其實一向也滿意的,但老師也叫他發力,可能呈分太緊張了,我一向只想佢自己考試時發揮到就算,今次成績不錯,希望再保持吧!你仔考邊間呀?我依家睇中學頭都大埋?唔知點簡!

回復 安格斯媽媽 的帖子

你仔仔

回覆:有無官塘官立小學,秀茂坪家長

我想問如果扣門,呢間係咪一定要1-1-1至有得見?

回覆:有無官塘官立小學,秀茂坪家長