用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 地利亞英文小學暨幼稚園ok嗎?
go

地利亞英文小學暨幼稚園ok嗎?

家長如何看法這間學校?

英文為主,教小朋友自動自覺讀書, 小朋友讀書完全冇壓力,不過好深,一年班話教高一級,但就高幾級,英文唔用教科書,用故事書, 教小朋友點睇書,而唔係只叫佢地返屋企叫父母陪睇, 有PROJECT做,但要自己做,又時會GROUP做!
小女現一年級,幼稚園升上去, 我完全唔理佢因為我係理唔到,好深,但我見佢班上全部同學都完全冇問題!
有好多外籍小朋友但佢地唔太NAUGHT!

引用:英文為主,教小朋友自動自覺讀書,+小朋友讀

原帖由 yuiyui82 於 13-06-19 發表
英文為主,教小朋友自動自覺讀書, 小朋友讀書完全冇壓力,不過好深,一年班話教高一級,但就高幾級,英文唔用教 ...
是升了上地小嗎? 而地幼派位ok嗎?請問知唔知多數派去邊間多?謝謝

引用:英文為主,教小朋友自動自覺讀書,+小朋友讀

原帖由 yuiyui82 於 13-06-19 發表
英文為主,教小朋友自動自覺讀書, 小朋友讀書完全冇壓力,不過好深,一年班話教高一級,但就高幾級,英文唔用教 ...
是升了上地小嗎? 而地幼派位ok嗎?請問知唔知多數派去邊間多?謝謝

回覆:SMFM 的帖子

周圍派,一部分上地少,一部份直資

回覆:SMFM 的帖子

同好多都跟住哥哥家姐,佢都係近呢2,3年轉學卷,我都係睇中佢間小學先讀,好似上年咁,好多人ITV.地幼,始終都係私轉學卷,所以我覺得好好,小學d老師個個都有經驗,好有熱誠!可以成日同老師校長傾訴~~

引用:同好多都跟住哥哥家姐,佢都係近呢2,3年轉

原帖由 yuiyui82 於 13-06-20 發表
同好多都跟住哥哥家姐,佢都係近呢2,3年轉學卷,我都係睇中佢間小學先讀,好似上年咁,好多人ITV.地幼,始 ...
但係咪外籍人仕比例好多?我睇校刊冇咩中國人?你女係咪美孚間地小

很認同yuiyui 所說的,我小朋友也是讀地小,今年升小二,學校給我孩子很好的學習境,老師有愛心。
學校會用不同方式keep住小朋友在校內温習,故他們學習氣氛不錯,家長只需幫review下可。
而功課不多,一般半小時至45分便完成,小抄寫