用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幼稚園托管事件
go

幼稚園托管事件 [複製鏈接]

我個仔讀幼稚園全日班, 7月中就放暑假, 年年都我要問7月放暑假有沒有托管, 好似求佢地甘, 大佬呀!!  班職員講到未必會有甘, 我俾足7月份的學費架!!

幼稚園收費最搵苯的月份, Christmas, 農曆新年, Easter and 暑假, 一個月內放個幾星期假, 但要俾足一個月學費, 飯錢, 茶點!!

最羅命的, 仔女放假, 父母要返工, 點睇住佢地呀! 我地俾左學費, 就係貪你地有托管. 仲要我乞求你地甘!!
如果無托管, 我地班父母邊有甘多假期放呀!!!

火火火火, 好嬲!
   0    0    0    0

回覆:幼稚園托管事件

家下係咁ga la, 父母都要返工,學校支援又唔夠,真係辛苦左大家。我比較好彩有老人家幫下手

間間幼稚園都係咁ga啦, 無辨法, 我地都係俾足12個月

回覆:幼稚園托管事件

應該間間都係比12個月,10個月個D應該每月貴D咁解。
政府應對加強幼兒放假時的托管。始終要老師返12個月工,無長假放好慘。

年年都係甘, 間間都係甘,
究竟政府 和 幼稚園 知不知道 而家好多兩公婆都要做野.
又請唔起工人 或 請唔到工人呀!!!

有老人家都未必肯幫手, 又未必照顧到暑假成個月拉!!

如果單親個d, 仲慘!!

究竟這個咩社會!! 點解仲要生下一代, 生了又甘多問題!

唔係架,有d幼稚園有暫托服務,我小朋友都係咁。

回覆:rainbowcov 的帖子

通常有暫托位的都留番哂比讀開的學生,得幾個位全區幼兒,咁又邊度夠呢?

回覆:winwon 的帖子

介唔介意講想邊區托兒?大家幫你留意下有冇暫托位。

我個仔幾年幼稚園暑假都係返幼稚園暫托, 佢地好好, 仲冇收錢, 頭一年都話有報暑假班姐, 但係呢兩年已經冇啦, 今年放完暑假就升小二, 佢而家都返幼稚園暫托架 ... (我八點同佢返到去, 六點先去接佢)
‹ 上一主題|下一主題