用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 新手媽媽 多多指教 小朋友幾歲開始上興趣班 ...
go

新手媽媽 多多指教 小朋友幾歲開始上興趣班

回復 HiuPui313 的帖子

唔使理人地, 人地既未必一定岩你既...睇返自己小朋友性格, 如果怕羞, 想大膽的, 可以搵小司儀, 話劇等講野的興趣班..
另外畫畫, dancing, 選一, 2 樣, 因為8月都開學啦.始終細, 唔使同時學甘多樣...睇定的佢鐘唔鐘意. 鐘意既可考慮長期學. 唔鐘意真係唔好免強同晒錢...

3歲可上音樂班,跳舞班玩下
4歲可加畫班,合唱團或樂器

引用:咁幾時上語文訓練班?

原帖由 HiuPui313 於 13-06-28 發表
咁幾時上語文訓練班?
我仔仔三歲開始學英文拼音,但我覺得佢三歲半開始才開始有進步,三歲半前完全講唔到或表現到佢學左乜,好似有點浪費時間和金錢。不過,每個小朋友唔同,你可以試下上。
另外,我仔仔三歲開始學跳舞hip hot,學下聽指令,節拍,記舞步,我覺得是不錯既選擇

HiuPui313 發表於 13-6-18 13:28
新手媽媽 多多指教
想請問各位而家小朋友幾歲開始上興趣班? 我睇過好多不同既課程 發覺其實有各有千秋 都 ...

我都是不太應同過份吹谷啲細路....
不過我都有比我個仔2.5歲開始上下啲興趣班....
原因為我仔冇細路妹...佢份人喜歡同小朋友一齊玩....
佢都好羡慕個d 有細路妹0既朋友仔....
所以我有同佢報d興趣班等佢除左學校以外都有多時間同其他小朋友玩....
我重點係興趣班而唔係學術班...不用佢評估,亦不盼求佢去考什麼級數....
只要佢開心 中意 我都會同佢報下 比佢試下...從中讓佢搵下自己0既興趣係咩...陪養興趣之餘又可以建立自信心....
上課餘班...並不代表一定是谷....只要睇下你點同佢揀....
我個人應為能比佢有空間發展同埋在一個不太大壓力的環境中學習....會對佢在校內學習都會有幫助.....至少佢不會抗拒學習..當然希望佢可以陪養自發性學習就仲好la....
不用看別人點諗...適合個小朋友就得....大家努力ar....

回覆:HiuPui313 的帖子

五歲前主要家,五歲后上一個英文會話班。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

For instruments, probably can start at five.

回覆:chanmendy 的帖子

我亞b三歲開始學,一些是為了將來考小一有用的,一些是興趣班,但全部都係我guide住佢自己選的,過程十分有趣,所以佢好主動要求去學,本身我亞b係好坐得定的人,估唔到學左野後,老師comment係上課更專心…其實愉快學習就係佢將學習變為興趣,咁佢就會學得好開心、積極…幾多歲學唔係問題,要睇每個小朋友性格及能力,仲要係學習的種類、時間的分配

edpo 發表於 13-7-1 00:21
我亞b三歲開始學,一些是為了將來考小一有用的,一些是興趣班,但全部都係我guide住佢自己選的,過程十分有 ...

我都好認同要小朋友要自己有興趣,唔係佢學得唔開心,反而令佢學習興趣大減,最後可能乜都唔肯學。我自己都係會比仔仔自己選擇,有D我覺得有用佢無興趣都會叫佢試下先,唯一一樣佢唔暫學既係畫畫,佢好堅決咁同我講"好悶",我便沒有強迫佢學。

我仔仔上跳舞班個度有個小朋友,佢好似好唔鍾意跳舞,但佢父母要佢跳,跳左成年,佢都唔肯單獨入課室,要爸爸陪跳,又唔比其他小朋友碰他,最終跳左一年後佢至無再上。其實有時兩三個月都已經試到小朋友鍾唔鍾意,但可能因為上足一年有證書,佢地迫佢上足一年...

回覆:新手媽媽 多多指教 小朋友幾歲開始上興趣班

我個仔升k3暑假幫佢報名,主要係唔想佢咁悶,果時幫佢報咗畫畫、魔術同Lego,報魔術係因為當時無線個魔術節目,佢成日magicmagic喺度講畫畫呢一年都有俾佢keep住學,半年前幫佢報埋田徑班,因為佢真係成日走嚟走去,諗住等佢可以消耗體力,
今年要升小一但都繼續以玩為目的,不過就加多個專注力訓練,全部都冇證書冇考試