用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友呈分試有無差左?
樓主: janetlam74
go

小朋友呈分試有無差左?

978212 發表於 13-6-18 19:29
點解中文都咁易接近滿分嘅?我哋學校二、三年級中文最高分有時都係8字頭。 ...
我女間學校都係,佢全班最勁嗰個中文都係86(小五),全級最勁嗰個都應不到9字!!

Gloriasogashiwa  我校9字頭也小有, 85分以上已算叻.  發表於 13-6-20 12:42

回覆:小朋友呈分試有無差左?

點解你地咁快就派哂既?我個女上禮拜至考完,到今日只派左普通話同常識,暫時黎講呢兩份卷都只係無左3-4分,我都擔心緊主科呀!

引用:點解你地咁快就派哂既?我個女上禮拜至考完

引用:+本帖最後由+clarawuwu+於+13-6-18+13:19+

原帖由 clarawuwu 於 13-06-18 發表
嘩!好勁呀!
係補習社、上門補、操卷或自學比的經驗我個仔,佢今次中文考得好差

王國會長

引用:點解中文都咁易接近滿分嘅?我哋學校二、三

原帖由 978212 於 13-06-18 發表
點解中文都咁易接近滿分嘅?我哋學校二、三年級中文最高分有時都係8字頭。 ...
每間學校程度不同,份卷深淺不一,好難直接比較為何有些咁易滿分,有些咁難過90。

回復 瑩瑩老豆 的帖子

絕對同意,因每間學校程度不同,其實最緊要係小朋友係EDB的排名,就算科科都拿高分,唔代表係EDB 排名高,因為每間學校出卷的深淺程度都會不同,份卷會比EDB標準化後再微調分數,所以不要羨慕別人的高分而忽略了小朋友的感受, 他們始終只是小學生,讀書給他們的壓力已十分大。

irisyan  同意,唔可以用分數直接比較,盡力就好了。  發表於 13-6-20 22:37
janetlam74  呢位媽媽對呈分很明白,無錯,間間出題都唔同,子女有用心讀書已抵鍚^^  發表於 13-6-20 17:23

長生不老 發表於 13-6-20 16:58
同意 , 所以我之前問呢道一位家長, 她的小朋友以往全級考第幾及在那間小學就讀 , 我覺得排名比得分重要 . ...

Agreed no more ~

同一位讀黃大仙區的小朋友講開,佢地呈分比平時更容易,佢媽媽話好易!
中英數常全部只出一份倦,無耹聽/ORAL(中,英),數學得一份,常識得一份!

我的小朋友學校中/英都要呈聽,說,讀,寫,
數有二份(一份考校內,一份考校外)........
好攞命.......仲要一路教一路測,未教晒未消化就即黎去馬.........

其實份卷出得那麼淺有什麼意義?根本分不出成績勁普差。或許應該80%是一般,20%是深,比較理想

長生不老 發表於 13-6-20 17:30
記得三年班有一次考試 , 全班共23人英文考獲100分 ,16人數學考獲100分, 仲未計另外果四班 . ...
Wow ~ how to differentiate level of kids ley, so many got 100 marks.

王國會長

引用:Quote:yuetmama+發表於+13-6-20+17:09+Agre

原帖由 長生不老 於 13-06-20 發表
記得三年班有一次考試 , 全班共23人英文考獲100分 ,16人數學考獲100分, 仲未計另外果四班 . ...
咁易滿分,校內也很難排名,勝負只在0.x 之間吧

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

其實出得淺返而害了學生,因為第曰去到中學競爭力便會差了。

請問大家"成績次第"係咩黎? 點計出黎嘅呢? 係咪即係成績表上全級名次呢?
:

janetlam74 發表於 13-6-20 17:30
同一位讀黃大仙區的小朋友講開,佢地呈分比平時更容易,佢媽媽話好易!
中英數常全部只出一份倦,無耹聽/ORAL( ...

冒昧問下.....是哪一間?

janetlam74  你問我小朋友定黃大仙的小朋友個間?  發表於 13-6-20 22:57
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

阿仔三科進步,一科退步,

呈分試....中,英文卷...好鬼難....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:小朋友呈分試有無差左

D卷難咪好,出甘簡單,個個9字,點分高低呢!

grace_xian 發表於 13-6-20 22:39
阿仔三科進步,一科退步,

呈分試....中,英文卷...好鬼難....

其實都唔錯, 有3科進步. 如果計進步退步, 我仔係3退1進, 不過話退好多又唔係, 但每科少了兩三分, 計計埋埋無左0.5平均分. 依家唯有睇下, 全級排名點跌/跌幾多咁? 眼見身邊同學不少是有進步啊.

引用:+本帖最後由+mamee+於+13-6-21+07:55+編輯+