用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? ...
樓主: luiflora
go

今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? [複製鏈接]

世襲 --> 有哥哥姐姐讀緊係必收架~

--------------------------

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/2013_poaleaflet_c.pdf

由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄

乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

--------------------------

25分入唔到果D, 應該係哥哥姐姐已經畢業...DADDY MAMI係OLD BOY OR GIRL 果D, 有25分咪唔係必收囉~
25分+都有好多種......

• 當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

belle2009 發表於 13-6-19 12:45
luiflora: 根據你的分析;咁拔小会難入過喇沙?.....喇沙今年20分都有人抽到

喇沙同拔萃有小小唔同...
機會率可能會有所不同... 始終收生既背景唔一樣....

喇沙 = 全男...
拔萃 = 男女...

同埋拔萃好似學位少D (係咁E 睇過D 數據, 有錯請指正)

Ronnym 發表於 13-6-19 12:51
喇沙同拔萃有小小唔同...
機會率可能會有所不同... 始終收生既背景唔一樣....
但如果跟版2樓34咁講,喇沙多了同一地址中學嘅兄長20分,再+10分基本分=30分,08年咁多人出世,機會相對又少了。

loveDD 發表於 13-6-19 14:26
但如果跟版2樓34咁講,喇沙多了同一地址中學嘅兄長20分,再+10分基本分=30分,08年咁多人出世,機會相對又 ...

係~ 係+20, 但唔 = "自行"必收~
呢D 即使拎住30分, 如果"自行" 世襲 (哥/姐現時同校就讀) 多人APPLY, 呢堆30分都係要抽架~

"自行"必收係講緊, 同時期, BROTHER / SISTER 一齊 讀小學 OR 家長係響同一間學校做STAFF, 方便照顧

而且... 純男校 / 純女校...... 收既只可以係男仔 OR 只可以係女仔

但如果男女校, 個配對可以多好多~

(如有錯請指正)

Ronnym 發表於 13-6-19 14:50
係~ 係+20, 但唔 = "自行"必收~
呢D 即使拎住30分, 如果"自行"多人APPLY, 呢堆30分都係要抽架~

我意思係拔小最多只會是25分,而喇沙雖然係男校,但它還有30分的爭,抵銷了拔小有女仔爭的因素,當然,拔小學額係多d,但仍然覺得最後邊間25分易d入都好難講。

loveDD 發表於 13-6-19 14:59
我意思係拔小最多只會是25分,而喇沙雖然係男校,但它還有30分的爭,抵銷了拔小有女仔爭的因素,當然,拔 ...

IC~IC~ 你都講得有道理

BUT... 唔係拔小, 小D學額咩?
因為我上網睇過, 佢地好似...2X - 30 人一班, 4班

喇沙, 係30+ 一班... 4班

loveDD  sorry,that was a typo,i should say 拔小學額係少d  發表於 13-6-19 15:40

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

我不知道喇沙中學是否可claim同校址

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

一個18號一個1d唔岩遊戲規則

但其實,拔小是有30分的,我簡單化了。就是校董子女。但因為呢類人唔多,我特登唔講。同樣喇沙都應該無同校址中學的30分。除非書院改註冊地址或小學改,否則我唔信學校特登為中學部的學生去做呢類野。

反而,除了聖瑪利外,還有一所是有同校址中學部,就是協恩。協恩一樣難爭。2011年,本來45個大抽獎位淨番20個。

引用:st+paul+(hv)+中小都屬同一校址,+學校說的

原帖由 pooh仔 於 13-06-19 發表
st paul (hv) 中小都屬同一校址, 學校說的。
香港所有st Paul's 都唔玩派位的。同唔同校址同這裡的分析無關。不過,現實是,中學的老師和兄姐始終令applicant有闗係,入的機會頗大,而且有情講
St. Paul's convent - 私小
St. Paul's boy - 直資
St. Paul's co-Ed - 直資

Unclejt  pooh仔 already indicated by (hv) that it is St Paul at Happy Valley.  發表於 13-6-20 02:17

786 發表於 13-6-19 23:44
香港所有st Paul's 都唔玩派位的。同唔同校址同這裡的分析無關。不過,現實是,中學的老師和兄姐始終令appl ...
佢可能講緊跑馬地 St. Paul's Primary Catholic School......如無記錯應該係派位嘅...

忘記了

easybring 發表於 13-6-18 14:29
taktakchichi  世襲生係冇上限, 只有計分生有下限 (至少學額2成, 即係至少12個)  發表於 1 小時前

對.   ...

That's right.  This year the sibling offers are more than the original available.  Thus, finally, the remaining for central allocation is just 29 places instead of 30.

回復 786 的帖子

很清楚,謝謝分享

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學

父親中學是dbs的話這一間拔小是否有分?多少分呢?20分都可試大抽獎吧?如不放在第一位是否機會很微?thx!

cocok 發表於 13-8-19 02:16
父親中學是dbs的話這一間拔小是否有分?多少分呢?20分都可試大抽獎吧?如不放在第一位是否機會很微?thx!

...

相信係啦!!           

回覆 cocok 的帖子

父親讀DBS中學無讀DPS唔會有分加,除非小學在DPS畢業。
‹ 上一主題|下一主題