用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? ...
go

今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學? [複製鏈接]

小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小!但我上網又睇到拔小世襲(30分)已超額了...搗到我都亂亂地.請問有無人可以話我知...發生咩事??25分真的必入???

感謝 x 100000000000000000000 !!
   5    0    0    0

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

機會比一般人好好多,但不是必收,咁都入唔到,就認命。

luiflora 發表於 13-6-18 11:32
小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小 ...
咩世襲30分?  

引用:Quote:luiflora+發表於+13-6-18+11:32+小朋

原帖由 loveDD 於 13-06-18 發表
咩世襲30分?
我估係必收。

引用:小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡

回覆:今年世襲超額了!請問25分是否也不一定可以入到拔萃小學?

樓主:請問在那裡可看到世襲位分配的資料?謝謝!

醒目開學勳章

放心,暫時仲未見到有學校唔收25分!有嘅都係同時收咗20分(即係有d問題)

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+13-6-18+12:36+

原帖由 kerkermui 於 13-06-18 發表

放心,暫時仲未見到有學校唔收25分!有嘅都係同時收咗20分 ...
我朋友咪就係今年25分入唔到st Mary's 囉~~

karen55407  係呀!不過我估她最终能叩入。  發表於 13-6-18 16:50

杞人憂天?若果呢間係你最心儀的,唔通25分唔係一定入到你自行環節就去揀另一間?

引用:小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡

原帖由 luiflora 於 13-06-18 發表
小朋友下年9月升小一,尼幾個月已經開始報簡介會......好難搶"飛" , 但好多朋友叫我唔使緊張,話25分必入拔小 ...
拔小無30分的。有30分是有中學同校址兄姐就讀。

但拔小25分今年要抽,曾看過ek有topic咁講。25分,1個得,1個唔得

引用:Quote:原帖由+luiflora+於+13-06-18+發表小

原帖由 786 於 13-06-18 發表
拔小無30分的。有30分是有中學同校址兄姐就讀。

但拔小25分今年要抽,曾看過ek有topic咁講。25分,1個得, ...
30名自行派位,即最多20個位為有兄姐的必收世襲生,最少10個位為計分。

taktakchichi  世襲生係冇上限, 只有計分生有下限 (至少學額2成, 即係至少12個)  發表於 13-6-18 13:07

taktakchichi  世襲生係冇上限, 只有計分生有下限 (至少學額2成, 即係至少12個)  發表於 1 小時前

對.  補充少少...世襲生係冇上限, 必收, 多左既會用ROUND 2既位, 即係大抽獎會少左位拎出黎抽.
~easybring~

請問為何有jm說暫時未見25分不收,另外又有jm說25分要抽?
Thank you!

咁請問系咪20分抽拔小一定無機?

belle2009 發表於 13-6-18 12:59
今年20分有人抽到st mary's.....25分点会入不到st mary's.......好多家長自己可能計錯分 ...
之前已討論過了~~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2501255&extra=page%3D98

朋友女兒將讀IS

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-18+發表拔小無3

30名自行派位,即最多20個位為有兄姐的必收世襲生,最少10個位為計分。

...
大家睇真些,我講自行派位的位子,統一派位畀人食左我無計。我重點係,最絕望的計分最少有40%12個位(10個我係計錯數)。今年呢12個位,我真係未聽過有20分站出來話入到,反而有25分人入唔到。做得25分即校友兼教友,唔會錯得去邊。

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-18+發表30名自

大家睇真些,我講自行派位的位子,統一派位畀人食左我無計。我重點係,最絕望的計分最少有40%12個位(10個 ...
要找12個25分,不分男女,一點也不難啊!

‹ 上一主題|下一主題