用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等待的煎熬~
go

等待的煎熬~ [複製鏈接]

自收到派位通知開始. 每一日都過住火燒心的日子.. 叩門 面試 等... 日覆一日好難過呀 點解間間學校都有二三四百多人去爭個十個八個位?? 因為有私校嘅又來. 有首三志願嘅又來. 仲有一班跨區嘅又來..  我明白每一位家長都希望幫自己嘅小朋友搵一間最好嘅學校. 呢一點我係可以理解嘅! 奈何咁樣就苦了我哋一班派到十五 二十嘅家長喇.. 我係一個單親媽咪. 一份工作以及囡囡嘅前途對我來講都好重要! 時間有限 所以我只係叩左四間. 有二間係後補位 二間冇希望 但事到如今. 雖未放棄但亦只能等.. 若到最後結果不變 唯有接受現實.. 是的 "沒有band 1 的學校. 只有 band 1 的學生"  但我唔信有家長可以樂意接受全校只有七班嘅-- 五邑工商總會學校.. 我只係想搵一間近屋企嘅學校點解都咁難呢????????
   1    0    5    0

引用:自收到派位通知開始.+每一日都過住火燒心的

原帖由 honeywiley 於 13-06-17 發表
自收到派位通知開始. 每一日都過住火燒心的日子.. 叩門 面試 等... 日覆一日好難過呀  點解間間學校 ...
全校只得七班

仲要係小班呀.. 呢間學校舊年有十班. 今年得返七班

回覆:等待的煎熬~

有得上後補位都叫有希望啊。

honeywiley 發表於 13-6-18 00:03
仲要係小班呀.. 呢間學校舊年有十班. 今年得返七班
學校網頁強調每班人數不超過25人,若只得7班,即全校最多百多學生......

加油!頂住。希望早日收到叩門成功!

完全明白你感受,我阿女嗰間原要殺校,後改為半國際學校先可免殺,小一得一班添呀!我重驚呀!

回復 dlee_ca 的帖子

所以未到最後我都唔會放棄!

回復 cellon 的帖子

係.. 再難頂我都會頂!!

firevirus 發表於 13-6-18 00:15
完全明白你感受,我阿女嗰間原要殺校,後改為半國際學校先可免殺,小一得一班添呀!我重驚呀!
...
「半國際學校」?

回復 firevirus 的帖子

小一至小五各一班.. 小六有兩班. 加埋共七班

回覆:honeywiley 的帖子

唉!我都不知道怎樣安慰你好!但你所講的正是我的心聲!我不是單親,但有妹妹跟尾,哥哥派到甘,她唯有靠自己!我由舊年已開始考私小,直資,而我選的全都是普通私小或直資,只要考到一間,我會退出這個殘酷的遊戲,可惜全部落空!最後行到大抽獎,點知連運也輸埋,跌落十一,是現在黑馬的領島,四出叩門,現在只有兩後補,兩間未見,但不知為何每間都人頭湧湧的,今年真的無人派得好嗎?無人考倒私小,直資?為何我考私小,直資又無位,叩門又有一大班人走出來要爭一席位呢!

mosquito_chu 發表於 13-6-18 00:48
...最後行到大抽獎,點知連運也輸埋,跌落十一,是現在黑馬的領島 ...
又是領島?究竟領島今年收了多少學生,為什麼那麼多家長說派了這校?

無論如何,希望大家早日找到心儀的學校!加油!

回復 cellon 的帖子

聽家長話派咗2百幾人去領島,我係其中之一!叩門又無望,讀住先!

祝好運 ~~~

我個仔個班都有幾個呢類家長,仲要派第一志願,都話想走去叩門,睇下個女ge表演係點wor,我地呢d派得唔好,左撲右撲都已經煩到死,仲走黎咁攪,有d個仔右唔係叻,仲要係曳個隻,派到第一志願,仲懶巴芝閉大大聲同人講,我呀,我問左個仔去唔去叩門呀,真係

引用:我個仔個班都有幾個呢類家長,仲要派第一志

原帖由 牛皇妹 於 13-06-18 發表
我個仔個班都有幾個呢類家長,仲要派第一志願,都話想走去叩門,睇下個女ge表演係點wor,我地呢d派得唔好, ...
呢d人真係超級自私,身教好重要,咁貪心,點教下一代呀?!

樓主加油,明白你的痛苦,我雖不是單親,但我老公不太在意阿囝派到那間,因他覺得有書讀就得。我不是要什麼名校,只是不想間學校太差,受朋輩影響易學壞.

引用:自收到派位通知開始.+每一日都過住火燒心的

原帖由 honeywiley 於 13-06-17 發表
自收到派位通知開始. 每一日都過住火燒心的日子.. 叩門 面試 等... 日覆一日好難過呀  點解間間學校 ...

加油啊,樓主。一日未開學都仲有機會㗎!
樓主有冇試過叩啲名氣冇咁出名但校風都良好嘅學校呀?應該冇咁大競爭。
我自己都有去叩兩間,兩間interview時都好多人。有一間上星期五先去in,我等緊小朋友期間,聽到啲家長嘅對話,聽到真係好想即時罵佢哋
A:我個仔之前叩咗幾間,有xx學校,有xx學校offer。
B:咁幾好啊,諗住讀邊間呀?
A:我其實都諗住讀xx學校㗎啦,只不過諗住帶個仔嚟呢度參觀吓。
B:我都係有xx學校offer,只係帶小朋友嚟見識吓。
我聽到真係好想罵呢兩條友囉!講真啊,你都已經有你心儀學校offer,做乜仲要嚟同人爭位啫?如果咁好彩,呢間有offer,但係你又唔諗住喺呢度讀,咁令其他家長少咗一個學額,幾黑人憎啊。你要帶小朋友參觀學校嘅話,可以喺學校開放日嚟參觀啊!你要俾個仔見識吓,你可以考啲私校或者參加D全港或地區活動啦,我相信你個小朋友見識得仲多啦。做乜仲要同人爭啊?D家長真係嗡得閒既咩?真係唔明呢啲人心態啊
如果我有心儀學校offer,咁我一定唔會再去其他學校in

RebeccaJason  哎!真係好多Lee D人㗎,我個仔個同學已經叩到間幾好,都仲叩成十間,我估佢個女In學校都ln到可以出書,咁既人都有!  發表於 13-6-18 23:38
honeywiley  父母係孩子嘅一面鏡.. 俾你催谷到佢神級又如何.. 却有一顆自私自利嘅心!!!  發表於 13-6-18 14:14
bee918  呢D家長好似驚死會執輸咁架  發表於 13-6-18 12:46
crycryip  損人利己的行為...實在不要得!   發表於 13-6-18 09:43

真心希望您快D收到好消息!  

honeywiley  多謝你嘅支持~  發表於 13-6-18 14:15
‹ 上一主題|下一主題