用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我個仔好似係用左手
go

我個仔好似係用左手 [複製鏈接]

我同老公一向都係用右手寫字。但我同老師發覺3歲既仔仔係鍾意用左手。
之前老師有問過我想小朋友學用邊隻手。
我都話係用右手寫字。食飯就唔強迫佢。隨佢鐘意。
但我發現。佢係好不自覺成日想換番右手寫字。由其當佢覺得難寫就一定想換手。
今日問佢你係咪好鍾意用右手寫字呀?
佢話係。而且感覺佢好開心
我打算比佢用右手啦。問題係我地唔知點教佢寫字。同埋唔知有咩要注意。有無家長可以賜教下!
many thx

1    0    0    0

回覆:我個仔好似係用左手

請問有無mama有這經驗?請幫手thx

你上文“左”同“右”喺咪亂左?
你打算俾仔用“左”手寫字?
順其自然啦~
我細女喺左撇子,用右手寫字做功課,但用左手做其他野。

annie40  左撇子特别多聪明仔, 聪明女, 两手训练, 增进脑袋灵活性, 真好! 跟孩子一起加油啊!  發表於 13-6-19 11:57

係喎。原來打錯字。thx

我本來都係打算教佢右手寫字。做其他野就任佢自由發揮用邊隻手都得。不過就係連寫字佢都想用左手。我家中無人係左手寫字。唔知點教佢寫

Yanamami  教寫字都喺教筆畫筆順,唔洗捉住隻手寫。  發表於 13-6-19 08:07

ryoulam 發表於 13-6-19 07:10
係喎。原來打錯字。thx

我本來都係打算教佢右手寫字。做其他野就任佢自由發揮用邊隻手都得。不過就係連寫 ...

可參考協康會的小冊子︰http://www.heephong.org/webprod/cht/files/staticpage/996/left-hand.pdf

不過建議除非個人工具﹝例如學習筷子﹞,否則別買左手專用工具。例如孩子用慣了左手剪刀,如果學校沒有提供,便很麻煩。所以一是教孩子用左手拿右手剪刀,一是教他學用右手﹝右手拿剪刀不難,因為手指套在圈內,所以容易發力﹞。

我曾經經歷你同一個問題, 後來囡囡都話要用左手寫字較舒服.

最後同老師商議用左手寫字較好, 本身十分擔心如何教, 但原來他們是自己懂得就位, 教寫是只要你坐佢左方, 如果真要教佢執筆, 你坐左邊, 那你未可用右手教.(這是物理治療師教)
俾多些信心小朋友, 我囡囡現在寫得十分好的, 原來本我好擔心, 因為K1下學期要寫字, 上學期還未決定用左定右手, 原本迫佢用右的, 但發覺佢好唔開心,做又沒信心.

自從用了主導手, 真好好..加油

annie40  左撇子特别多聪明仔, 聪明女, 两手训练, 增进脑袋灵活性, 真好! 跟孩子一起加油啊!
她幼稚園時可以左右手一齊畫畫呢。。。左手畫花,右手畫太陽。現在沒用就退化了。。。

annie40  真神奇!  發表於 13-6-19 13:45

我仔都係左手, 初初我由佢用左手, 之後發現寫字都係用右手好, 筆順問題...用左手真係唔多好架, 咩都掉轉...但想轉時已經轉唔到...其實係仔唔肯用右手了...
如果可以再選, 會同Yanamami一樣, 寫字用右手, 其他由佢用左手!

我都係左手,阿女都係左手,係筆順有問題,其他方面都無乜問題,自己會識就返位置。而筆順問題,比阿女係電話手寫寫字,唔洗一個月都改埋,因為唔根筆順係認唔到字

多謝各位媽媽

回覆:ryoulam 的帖子

我仔現在兩歲八個月,好細個已開始傾向用左手,我由得佢。物理治療師朋友話唔好迫佢用右手,因為到大個或會影響佢啲協調。

其實都好唔少人用左手㗎啦,唯一要“忍受”可能係寫字核突啲。哈哈~~

我二女左撇子, 結果K3年頭剛開始寫字不久, 便要考自己小學部考卷失敗, 本身是聰明女, 寫字未夠工整.  但, 我沒有後悔讓她自由發展.  考不到自己小學部是有點傷心.  
~easybring~

阿仔打羽毛球用右手,打籃球帶球用左手,射籃用右手,踢波用右脚。寫字右手。

佢有左手傾向,不過唔明顯。

‹ 上一主題|下一主題