用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 父母食煙應怎樣告訴小朋友
go

父母食煙應怎樣告訴小朋友 [複製鏈接]

本人同先生兩人都食煙,其實我兩從未於小朋友面前食煙,但小朋友開始長大,開始發現,我應如何處理?
   0    0    0    0

"samuel89  戒煙戒酒戒唔賭.......  發表於 半小時前"

戒煙戒酒戒賭?

戒煙戒酒唔戒賭??

戒煙戒酒戒唔到???

不如話俾小朋友聽,爸爸媽媽之前食煙唔好,依家開始戒,你幫手鼓勵下我地啦!

唔喺小朋友前食,你兩公婆一來錫他,唔想他食二手煙;二來亦會覺得食煙唔好,免得他第日有樣學樣。那不如索性戒左仲好?

A-Mum 發表於 13-6-18 12:54
"samuel89  戒煙戒酒戒唔賭.......  發表於 半小時前"

戒煙戒酒戒賭?

戒煙戒酒唔戒賭??

戒煙戒酒戒唔到???

不如話俾小朋友聽,爸爸媽媽之前食煙唔好,依家開始戒,你幫手鼓勵下我地啦!
其實爸爸媽媽自己都覺得有問題, 應該認真d"的"起心肝解決問題, .....唔系就咩都戒唔到啦!

最好戒煙。如還覺得不是時候,只好在他真的發現時直認,不能講大話。但他日孩子漸長,很容易會接受吸煙,成為煙民。

其實妳懂得不在孩子面前吸,証明你們兩也知吸煙的壞處或不想他學。既然你們還有能力忍「引」,那倒不如戒掉吧!
...

'谎言'比任何缺点还要大, 隐瞒不是办法, 默默地失却孩子们的信任

吸煙而勇于承担,承认, 依然比说谎好.

为孩子好, 勇于改正, 戒除恶习更是难得, 比从来不吸煙的爸妈勇敢. 定力更高.The only thing to stop you is you, Think about it.  If you succeed, it's a great lesson to show your kids. YOU CAN MAKE IT.. NO EXCUSE!

引用:本人同先生兩人都食煙,其實我兩從未於小朋

原帖由 poplolli 於 13-06-17 發表
本人同先生兩人都食煙,其實我兩從未於小朋友面前食煙,但小朋友開始長大,開始發現,我應如何處理? ...
當年老爸是吸煙者,到我十二三歲時便有樣學樣嘗試吸了第一口,幸運地我不喜歡那味道,從此便沒有吸煙,但身旁的隣居卻多染上煙癮。到老爸五六十歳時有一天,他說要戒了便停止吸煙,之後也沒用借口再吸。

假設閣下及丈夫已是成人,吸煙與否是個人的自由選擇,但對孩子的影響你們心中有數,不需要再請教其他人或多作解釋,自己決定吧!

poplolli 發表於 13-6-17 23:33
本人同先生兩人都食煙,其實我兩從未於小朋友面前食煙,但小朋友開始長大,開始發現,我應如何處理? ...
為了孩子,為了自己,戒煙吧!

引用:Quote:poplolli+發表於+13-6-17+23:33+本人

原帖由 cellon 於 13-06-20 發表
為了孩子,為了自己,戒煙吧!
Exactly!
吸煙的人,個囗好臭!

Yanamami  Pls give advice but do not judge~  發表於 13-6-24 08:02

如果你哋覺得唔需要戒, 又覺得係時候要比個仔知, 就同佢直接講。但前題係你哋認為你個仔已經可以handle到接受事實。
講明食煙係對身體唔好, 唔係咩好事, 但畢竟你哋有個人自由, 食煙都唔係犯法, 無咩唔見得光, 我好多朋友都食煙, 但佢哋都唔係壞人, 對我嚟講只係壞習慣的一種。
話說回來, 將來如果你哋個仔食, 都無得干預。就係咁簡單。如果個仔要求你哋quit, 咁你哋就要好好諗吓係咪要quit喇。

我老豆當年對我講:「我係一個無乜讀書既粗人,所以食煙、飲酒、講粗口、賭錢。阿仔你將來要讀好書,做個打寫字樓工既斯文人,所以你第時唔好食煙、飲酒、講粗口、賭錢。」

我又覺得佢講得好啱,所以從來都無想過食煙、飲酒、講粗口、賭錢。

如果邊個網友學左呢套,有乜野後果,鄙人恕不負責。

引用:+本帖最後由+eviepa+於+13-6-23+23:52+編輯

原帖由 eviepa 於 13-06-23 發表

我老豆當年對我講:「我係一個無乜讀書既粗人,所以食煙、飲 ...
咁你都幾乖喎。

本人同先生兩人都食煙,其實我兩從未於小朋友面前食煙,但小朋友開始長大,開始發現,我應如何處理?

戒煙。

回覆:poplolli 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:父母食煙應怎樣告訴小朋友

如果你兩個都覺得食煙唔好的話,戒煙係最佳方法。如果覺得食煙無損健康等,咪繼續食,唔洗同佢解釋,第時一齊食囉…… (我表哥就係因為父母食煙,好細個就一家人齊點煙)

A-Mum 發表於 13-6-18 12:54
"samuel89  戒煙戒酒戒唔賭.......  發表於 半小時前"

very good!!!
希望你決心戒掉!!

我父親系我好細個因食煙肺癌去了, 而我就被Asthma折磨十幾年, 現在都好容易有呼吸疾病.

食煙的人, 老在一定會被呼吸疾病折磨得好辛苦! 唔信可以去醫院望望. 十個有十個後悔食煙!

為己為人, 戒煙!
‹ 上一主題|下一主題