用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小息不可跑跳
樓主: naomiyyma
go

小息不可跑跳 [複製鏈接]

回復 hadwinboy 的帖子

3天體育堂幾多.... 可否告知邊間學校?

引用:聽聞一些學校小息不可跑跳+,普遍嗎?只是室

原帖由 naomiyyma 於 13-06-17 發表
聽聞一些學校小息不可跑跳 ,普遍嗎?只是室內不可跑跳或操場 也是? 想知道有沒有男校容許男仔跑跳?

小朋友 ...
現今太多怪獸家長啦。萬一嗰d怪獸家長的小朋友在學校跌到,實投訴到爆。

Jane1983  肯定啦!  發表於 13-6-18 23:46
karen55407    發表於 13-6-18 23:28

回覆:小息不可跑跳

During the interview in spcc,i saw students run ib recess time, but their school are big .

回復 魚王 的帖子

Exactly, so some schools allow students to run, condition is that the school
must be big enough.  Maybe I should ensure my son can get in, haha.....

我的意思不是喪跑, 只是玩時跑幾步.

但可能男孩子跑起上真黎係顛. 我覺得學校應該教他們安全gum玩, 不是禁止.

可能投訴的風氣太強及 太保護小朋友, 簡單的辦法就是禁止. 太可惜了,所以HK男孩子大多瘦弱, 長期也影響他們的個性.  

naomiyyma 發表於 13-6-18 23:25
我的意思不是喪跑, 只是玩時跑幾步.

但可能男孩子跑起上真黎係顛. 我覺得學校應該教他們安全gum玩, 不是 ...
我同意你所講,但如好似我囝咁,玩起上來完全禁不住,真係會撞到人仲好傷下o個隻。
希望每天開心渡過 ;-)

小學一向都唔比人跑傢啦
校方怕有人撞親 唔知點交待

醒目開學勳章 王國長老

neverstop 發表於 13-6-19 10:10
小學一向都唔比人跑傢啦
校方怕有人撞親 唔知點交待

我一直以為"唔俾跑"只屬少數

小息時間唔長,目的只是讓小朋友休息,吃點東西和去洗手間…玩得太開心,大汗叠細汗的去上堂也不太恰堂…勁跑和小跑定義好主觀,風紀好難做…簡單點就是不能跑。跳下繩一般學校都可以,可運動一下,又不會太顛,也不易發生意外。小息一許跑,都合理吖!

我小一時正是在操場被高年級同學撞斷手,打了兩個月石膏。

student per 學校的面積(sq m) 政府有冇規定? 學生密度高, 學校自然唔俾小朋友喪跑來避免意外, 但體力冇得發洩, 上堂有會坐唔定, 兩堂35分鐘PE / week, 連熱身, 執體育用具, 都唔知有冇一個鐘跑跑跳跳, 仲有好多小朋友放學後去學d靜態活動 / 補習, 身體會唔會差d?

引用:回復+hadwinboy+的帖子 3天體育堂幾多....

原帖由 naomiyyma 於 13-06-18 發表
回復 hadwinboy 的帖子

3天體育堂幾多.... 可否告知邊間學校?
近南昌站那間極具爭議性的一條龍直資

引用:真係驚訝竟然有咁多人認同學校唔比跑跳....

原帖由 bigboyenzo 於 13-06-20 發表
真係驚訝竟然有咁多人認同學校唔比跑跳.....每日在學校7-8個鐘已經冇運動,星期六日用晒黎做功課,溫習,學 ...
唔好怪哂學校,學校有運動堂,有課外活動練習(打波,游水,練跑等等) 其實好足夠。冇人叫啲家長星期六、日都利用埋學嘢的。星期日可以係 family day, 戶外活動日。家長有好大責任提供一個 balance life 給小朋友。

bigboyenzo 發表於 13-6-20 14:49
真係驚訝竟然有咁多人認同學校唔比跑跳.....每日在學校7-8個鐘已經冇運動,星期六日用晒黎做功課,溫習,學 ...
一件發生係身邊的事,兩個男仔小息時跑,去到轉彎位時一個向左一個向右,大家迎面一撞,結果兩個眼角都撞爆左,雙雙入左瑪麗縫十幾針...

bigboyenzo 發表於 13-6-20 14:49

我只係認同不可以"跑"咋, 跳ok架!!!

因我見過自己個囝玩時跑起上黎真係顛的, 所以沒辦法不同意啦, 我唔想佢令其他人受傷, 亦不想他受傷, 佢玩起上黎真係控制唔到自己.  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:bigboyenzo 的帖子

我女學校是出名嚴的學校,不准追逐,但可在指定範圍跳繩和玩跳飛機,一星期兩堂PE堂。課餘操水每星期三次加跳舞兩次,有時仲跟爸爸去跑步。所以學校唔比追逐,並不代表無運動量。

‹ 上一主題|下一主題