用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如果你地發現仔仔囡囡(中學時期)拍拖,你地會點做? ...
go

如果你地發現仔仔囡囡(中學時期)拍拖,你地會點做?

平靜友善的和小朋友傾,了解吓對方係甚麼人,講吓戀愛、責任,提吓要注意d也野等等。

無父母想仔女咁細拍拖,但呢個年代已經吾係父母話反對就分手。處理得吾好,傷害左親子關係,佢以後也野都吾同父母講,就大件事。

Jackieson  agree, 最重要唔好傷害咗一家人的關係  發表於 13-6-21 17:07

回復 CherryLoMa 的帖子

小朋友長大,呢d問題一定會出現,唯有keep住講道理,keep住關心。

見過好多朋友的case,咁細個,父母要拆實拆得散,但滋生左果種恨意和不信任,好難完全和好。puppy love反正吾長久,吾好為d吾等使的人和事,傷害親子關係。

可以叫阿仔帶女朋友仔返屋企食餐便飯, 睇下個女仔人品學業如何

回覆:如果你地發現仔仔囡囡(中學時期)拍拖,你地會點做

講明唔加零用,唔可以制造小生命,成績keep住,介紹拖友我識!咁就可以由得佢拍拖啦

Jackieson    發表於 13-6-21 17:08

CELEBRATION!!!!!!!!

awah112 發表於 13-6-19 15:25
samuel89  但假如puppy love修成正果點算呢?

---咁咪難得羅,呢d叫''真愛''呀 ...

原來puppy love同''真愛"系甘分架......
但而家樓主擔心''真愛"會影響學業又點解救呢?

awah112 發表於 13-6-19 15:35
咦...你咁講又啱喎,puppy love都有可能係愛對方d錢,未必係''真愛"
你仔上中學喎,有冇咁既問題:un ...

暫時冇......我對阿仔呢個問題暫時未諗未識解救......不過你講既無招勝有招應該work卦....

awah112 發表於 13-6-19 15:59
或者有你唔知啫,,,
甘頂多都仲系暗戀階段卦.......真系明晒甘相戀, 我估我點都知d卦.....

參考下~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1

点解没有父母认真地想: 如何教导子女, 正确的看待对异性的好感和好奇心, 是青少年时代周身hobbies 的其中之一, 做到有拖拍又得, 无拖拍又得, 得闲可以打机, 唔得闲就一定唔打,

拖拍的最高境界是开开心心, 学下关怀别人, 唔系学生仔, 唔一定要爱生爱死的.

死勒! 阿女仲未拍拖, 我就系到'大只讲'...............