用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如果你地發現仔仔囡囡(中學時期)拍拖,你地會點做? ...
樓主: CherryLoMa
go

如果你地發現仔仔囡囡(中學時期)拍拖,你地會點做?

回復 CherryLoMa 的帖子

我的鬼婆好朋友同三个仔话(age 17 -21) : 连婚前性行为都唔得, 做人要有责任感, 有良心, 无情讲, 阿妈一定会反面, (其中两个15 岁已有拖拍, 女朋友一个好鬼靓, 另一个读书好鬼叻)

我话比阿女知, 您睇: auntie 的家教多好!!!!!! 你要记住认真待人, 伤害别人, 自己也不好受吧!

我女才小一, 我已經同亞女講, 最好當然係大朵先拍拖, 但如果高中就拍, 其實我唔會太大反對, 但大前題係成績要有進冇退, 唔可以去夜街, 同唔可以有 sex.  如果做得到, 我真係唔會反對.  早啲拍拖, 學會了如何拍拖, 將來唔會做盛女呀.

四隻貓    發表於 13-6-20 15:07

我都情願佢中學時期拍下拖, 了解下異性, 好過大左做宅男/盛女.
大前題係要唔好影響學業, 唔好有性行為, 帶返屋企介紹俾媽咪識.
我自己中學都拍拖啦, 我呀媽都唔知. 佢肯話我知, 我當然支持啦, 唔係以後咩都唔講, 攪出大頭佛就仲麻煩.

做單身女人(我唔like盛女呢個詞)有乜問題?

Yanamami 發表於 13-6-20 16:24
做單身女人(我唔like盛女呢個詞)有乜問題?

我自己所見咋....身邊的單身友人好多表面上工作愉快, 成日去旅行, 食美食, 仲成日強調"單身有乜問題?", 但暗地裡傾訴其實好想找個伴侶愛護自己, 分享悲喜. 只是不太懂得和異性相處.
所以我覺得早點學懂和異性相處都係好0架.

四隻貓 發表於 13-6-20 16:44
我自己所見咋....身邊的單身友人好多表面上工作愉快, 成日去旅行, 食美食, 仲成日強調"單身有乜問題?", 但 ...

告訴她們,拍拖並不一定開心的。並不一定像霧又像花。另一面是痛苦的。順其自然吧,別強求。應知道,好多野都喺你睇我好,我睇你好。通常人都喺無果時想要,有又唔恨。

回復 Yanamami 的帖子

做單身女人,可以很快乐!
做妈妈, 也可以很自在!
做单亲妈妈,日挨夜挨, 时间过得快, 唔记得辛苦, 孩子就已经长大, 没有男人, 活得逍遥!
做阿婆就可以更加快活, 懵懵懂懂, 讲错左都无人同你计较!

唔懂得珍惜, 唔觉得幸福, 就做物都无用!

Yanamami  禁又喺。心情靚,睇雨天都覺靚。  發表於 13-6-20 17:29

Yanamami 發表於 13-6-20 17:01
告訴她們,拍拖並不一定開心的。並不一定像霧又像花。另一面是痛苦的。順其自然吧,別強求。應知道,好多 ...

做人都唔一定開心啦, 咁係咪唔做人?  我從來都覺得拍拖係要學的, 所以我經常向我女灌輸愛情觀, 點樣算男朋友, 我有教佢的.  我覺得有正確愛情觀, 真係唔怕求學時期拍拖喎.

回復 四隻貓 的帖子

其實大家都後生過, 試吓回憶當年自己係點, 如果而家將自己代入佢地度又點諗, 大家都係過來人, 最緊要唔好傷害一家人的關係感情.

最近同幾位在外國長大的華人同事傾過呢個問題, 佢地異口同聲咁講, 呢d野要黎時都無得阻止, 會同仔女講最緊要安全, 唔好攪出人命! 嘿, 佢地d諗法真係唔同d.

我同c6係中學同學,但出來做事才拍拖,我們常常和她分享中學生活,教她中學時多點大圍活動,不要太快二人活動,認識多點朋友,開心好多㗎!