用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 95網真道書院叩門收左阿女喇!
樓主: Zoie_mum
go

95網真道書院叩門收左阿女喇! [複製鏈接]

回復 Haz-mama 的帖子

終於可以抖下了,如果順利,未來11年都唔使煩住。

回覆:95網真道書院叩門收左阿女喇!

恭喜

~easybring~

恭喜晒呀!

我有幫阿仔報真道(2014-2015),月尾應該開始interview,是阿仔第一個Interview,我同佢講嚟緊會去好多不同的學校參觀和玩,希望佢能從容過關啦。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

加油呀!

剛收到通知,6月29日(六)上午11點面見!遊戲正式開始!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

加油呀!父母都要做好功課呀!準備對答,當日爹爹就係答唔中point,所以老師之後又再電話同我傾。

多謝鼓勵。
爸爸答錯嘢咁大件事?我都好驚係我地答錯問題…………

爹爹唔係答錯野,只係老師話:「嗯……可能平時係媽媽你跟開小朋友,而爸爸對小朋友既了解好似唔係咁深入,所以我想係電話交談下,了解下小朋友。」咁囉。

回復 Zoie_mum 的帖子

吓!咁咪重大件事過答錯!學校最忌家長畀唔夠時間D小朋友,因為小朋友最渴求是父母的關心和愛,缺乏的話就較易引致偏差行為!學校便有機會花多些資源在這些小朋友身上,在捨難取易的傾向下,即變相降低了被錄取的機會………………不過點都好啦,都收咗!值得慶賀。

回覆:happy_lavender 的帖子

我小朋友有兩個同學考到都唔講,因為佢地媽咪話再查過資料唔係咩好學校只不過係直資,之前考係人考佢考wor

回覆:正義朋友B 的帖子

寫錯字,係考到都唔讀

回復 正義朋友B 的帖子

點解呢

回覆:sammysnake 的帖子

我無詳細問,但請唔好介意,只不過身邊有媽咪唔做

引用:回復+happy_lavender+的帖子 加油呀!父母

原帖由 Zoie_mum 於 13-06-18 發表

加油呀!父母都要做好功課呀!準備對答,當日爹爹就係答唔中point,所以老師 ...
家長必須interview 定有2nd in 先要見家長?

回覆:95網真道書院叩門收左阿女喇!

1st in只見小朋友,到2nd in才分別見小朋友和家長

正義朋友B 發表於 13-6-19 22:56
我無詳細問,但請唔好介意,只不過身邊有媽咪唔做
好與壞是比較詞彙,根本沒有客觀標准!要判斷一間學校是否合適,你必須要查詢學校的資料如學費、師資、往績、教學方式、短期及長遠計劃、評核報告、校舍大小、與中學的聯系、座落地區、交通等等,同時亦要用心了解自己的小朋友如優點、弱處、喜好、性格等,並再考慮一家人的要求(是一家人而不是個別一兩個人),才能作出合適的配對!怎可能簡單一個字"好"或"壞"來評斷呢?

回復 LITTLESPICY 的帖子

我地只做左1st in然後阿女畫畫時就問埋爹爹,跟住就等電話了。

回復 Zoie_mum 的帖子

你是2013-14叩門,所以和2014-15的正常程序未必相同,1st in的正常做法係小朋友group in,即係畀佢地一齊玩,然後從旁觀察和打分;2nd in先見家長 ---- 這是我在簡介會聽到的資料。

回復 bigboyenzo 的帖子

多謝。但小朋友由傳統幼稚園升上去都有點擔心的,唯有見步行步,見招拆招吧!
‹ 上一主題|下一主題