用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撤對聖家(九龍塘),哪間好?
樓主: Dwarfs28
go

聖羅撤對聖家(九龍塘),哪間好?

xxariesxx 發表於 13-6-20 15:27
那麽你女有返下午班嗎?

我女有返下午班的

我個女冇返, 通常呀女會做晒D功課, 但有時唔識做就等我回來!!  我問佢點解唁識, 老師冇講一次咩, 佢韶冇嫁.  所以好多時如果佢唔明, 就要等我放工回來講解完佢先做囉.

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-6-20+15:27+那

原帖由 2PGirls 於 13-06-20 發表
我女有返下午班的
難道你不知你每月多付$150一日是為了下午老師教佢哋做功課嗎?若果講識做我女都識識地睇題目既,係有啲個別字眼佢唔識啫,咁多數時間佢都識自動波做填充題既,只是佢同我講學校完全無教功課做啲乜啫。她才k3為何要做到成個p1生?有必要嗎?

引用:我個女冇返,+通常呀女會做晒D功課,+但有時

原帖由 sammilcm 於 13-06-20 發表
我個女冇返, 通常呀女會做晒D功課, 但有時唔識做就等我回來!!  我問佢點解唁識, 老師冇講一次咩, 佢韶冇嫁. ...
根本點解要多付近三千去返下午班?我地上午班都要交學費架,兩千幾架,不過有得扣學卷啫,政府要俾錢架,連每日既功課都唔講解下做乜

教功課只是其中一部份,還有其他野學,如果你想人教功課,點解唔去補習社呢?

引用:教功課只是其中一部份,還有其他野學,如果

教功課只是其中一部份,還有其他野學,如果你想人教功課,點解唔去補習社呢? ...
不如別返學

回覆:聖羅撤對聖家(九龍塘),哪間好

個人認為啦,補習可免則免啦,諸如名校maryknoll都希望學生盡可能不去補習啦,正確讀書態度是上課留心,不明白便問老師而不該倚賴補習吧,何況還是幼稚園生?難道返學的目的只是為了學習點樣乜都唔跟媽咪講,樣樣都是秘密嗎

xxariesxx 發表於 13-6-20 16:05
個人認為啦,補習可免則免啦,諸如名校maryknoll都希望學生盡可能不去補習啦,正確讀書態度是上課留心,不 ...

我意思是說你話用150元一日返下午班, 就是想老師教做功課, 如果淨係想教功課, 不如上補習班吧

xxariesxx 發表於 13-6-20 15:59
不如別返學

我個人認為返學不是只為了做功課, 還有品德培養

xxariesxx 發表於 13-6-20 16:05
個人認為啦,補習可免則免啦,諸如名校maryknoll都希望學生盡可能不去補習啦,正確讀書態度是上課留心,不 ...

我都不贊成去補習社, 教功課父母都有責任, 當然能夠教佢自動自覺就最好

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-6-20+15:59+不

我個人認為返學不是只為了做功課, 還有品德培養
對,培養德育當然重要,那麽凡事都說是秘密別要讓家長知道也是為了培養德育嗎?而且,教功課是學校也有責任吧,為何非得另去下午班和去補習社?為什麽只有報讀下午班才能得到老師教導的機會?因他們付了錢所以便高人一等嗎?那麽學校為什麽不轉全日班?即是說出邊有家長讓小朋友返兩間幼稚園是極佳現象嗎?

sauwaileung  Good, teaching classwork is part of teachers' obligation  發表於 13-6-22 17:04

引用:Quote:xxariesxx+發表於+13-6-20+16:05+個

我都不贊成去補習社, 教功課父母都有責任, 當然能夠教佢自動自覺就最好
父母真是有責任在下班回家協助幼稚園無負到既責任嗎?若是教了唔識父母當然有責任,咁完全無教呢?我無講過自己完全唔教喎

xxariesxx 發表於 13-6-20 16:23
對,培養德育當然重要,那麽凡事都說是秘密別要讓家長知道也是為了培養德育嗎?而且,教功課是學校也有責任 ...

無人說過返下午班就係高人一等

2PGirls 發表於 13-6-20 16:29
無人說過返下午班就係高人一等

至於你講既秘密??是老師說??是誰的老師??我女那班的老師沒有這樣說

xxariesxx 發表於 13-6-20 16:23
對,培養德育當然重要,那麽凡事都說是秘密別要讓家長知道也是為了培養德育嗎?而且,教功課是學校也有責任 ...
這個下午班目的是想小朋友早點適應小學的生活, 你唔應同佢地做法, 家長可選擇唔參加

下午的課程(課外)商業味太濃 ,所以沒有參加,返而如果是工課指導班, (由學校老師指導)的話,我便會考慮.!現在K3的工課很多都需要先明白問題,才可做下去.但發現我的小朋友不是常常看得懂 (就算識做下面的問題).

唔識睇題目可以係幾大獲.

devilwall 發表於 13-6-20 17:58
下午的課程(課外)商業味太濃 ,所以沒有參加,返而如果是工課指導班, (由學校老師指導)的話,我便會考慮.!現在 ...
由於我是在職媽媽,所以這個計劃對我來說是好的,既能學野又能做功課
至於我女,她都不是完全識晒題目的,回家我都協助她和核對功課,但我並没有高人一等的感覺,況且我女師姐現讀九龍城聖家一年级,她說剛上小一,學校希望學生能自己看得明中文阅讀理解( 我只是聽她說的)

同埋樓主問緊的是小學並不是幼稚園,冇啦啦關幼稚園乜事

引用:同埋樓主問緊的是小學並不是幼稚園,冇啦啦

十卜