用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官,何傳耀,安柱請問interview時問o的咩呢 ? ...
go

荃官,何傳耀,安柱請問interview時問o的咩呢 ?

阿仔開始要踏入小五,心儀都係呢幾間brand 1,當然希望keep到成績,請問可否分享一下呢幾間interview 時會問o的咩呢 ? thanks !

elbar  或試 直資 男拔 1.林護/荃官 2.何傳耀   發表於 13-6-29 11:30

evitalcm 發表於 13-6-17 14:39
阿仔開始要踏入小五,心儀都係呢幾間brand 1,當然希望keep到成績,請問可否分享一下呢幾間in ...
何中係由小朋友自己抽問題咭答問題架,好好玩,好公平

回覆:荃官,何傳耀,安柱請問interview時問o的咩呢 ?

Oh! Thank you !

荃官分別有中英文小組討論, 問題通常圍繞日常生活

引用:Quote:evitalcm+發表於+13-6-17+14:39+阿仔

原帖由 branma 於 13-06-17 發表
何中係由小朋友自己抽問題咭答問題架,好好玩,好公平
我想問問何中是否一對一? 定幾個小朋友一齊?

引用:荃官分別有中英文小組討論,+問題通常圍繞日

原帖由 Bamboo123 於 13-06-17 發表
荃官分別有中英文小組討論, 問題通常圍繞日常生活
那即是老師會少插手,由細佬自己主動提問咁樣?

引用:Quote:原帖由+branma+於+13-06-17+發表何中

原帖由 evitalcm 於 13-06-17 發表
我想問問何中是否一對一? 定幾個小朋友一齊?
何中是兩個老師對一個小朋友

branma 發表於 13-6-18 22:35
何中是兩個老師對一個小
branma , 謝謝你 ! 其實依家INTERVIEW 有冇講話真係全級幾多咁就差不多一定收咁嫁 ?
我見何中INTERVIEW佔O既比重冇荃官咁多. 荃官似乎是要O的TALK得O的小朋友,
而何中著重成績O的,係咪咁呢 ?  安柱我就冇留意INTERVIEW佔收生標準幾多.

引用:Quote:branma+發表於+13-6-18+22:35+何中是

原帖由 evitalcm 於 13-06-19 發表
branma , 謝謝你 ! 其實依家INTERVIEW 有冇講話真係全級幾多咁就差不多一定收咁嫁 ?
我見何中INTERVIEW佔O ...
何中好睇成績,亞仔面試完都好喜歡

引用:Quote:branma+發表於+13-6-18+22:35+何中是

原帖由 evitalcm 於 13-06-19 發表
我見何中INTERVIEW佔O ...
我自己覺得面試呢part好重要,未必頭幾必收,如果面試表現好更大機會

引用:阿仔開始要踏入小五,心儀都係呢幾間bra

原帖由 evitalcm 於 13-06-17 發表
阿仔開始要踏入小五,心儀都係呢幾間brand 1,當然希望keep到成績,請問可否分享一下呢幾間in ...
安中最主要看成績,interview都是普通中英對答,有看圖講短故事,老師提問都是圍繞生活上的,不會太難。
如果小朋友全級有頭五、六名,應該問題不大。

上年安柱是所有叩門表都收但只會看自行有選安柱的叩門表,交表後不要離開
因為學校會特然出來叫同學入去會面但交表時是沒有說有這樣的安排
有很多人便失去機會有很多人浪費時間去交表.

黃巴士  是!上年行開一陣去第2間叩門,已call回小朋友返去面試。  發表於 13-6-29 11:19

回覆:荃官,何傳耀,安柱請問interview時問o的咩呢 ?

好多謝你地啲心得

evitalcm 發表於 13-6-30 21:11
好多謝你地啲心得
安中的interview其實不用太緊張,小兒前年面試好幾間中學,
最沒有準備的就是安中,也是in得最差的一間,
不過安中還是收了。

如果真的想入安中,必須要在第一、二次報分試考好一點,
兩次平均成績最好在全級五名內,就已很穩了。

至於叩門,早兩三年替我大兒子叩門時,
見他們收的都是在小學全級頭一、兩名的學生,去年小兒子的同學中,有一位稍迅的卻在叩門時被收了,
因為她爸爸是校友會的幹事。
(但這一點卻不能讓她在自行階段被取錄。)