用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31校網 搬到 12 校網 好唔好?
go

31校網 搬到 12 校網 好唔好? [複製鏈接]

原本住九龍佐敦區, 小兒現3歲幾, 讀緊一間我覺得非常好的幼稚園PN, 今年會原校升 K1, 所屬校網係 31
突然先生可被安排入住港島渣甸山的宿舍, 所屬校網係 12

想問下大家, 12校網係咪多d好學校? 無論升小, 升中都比較好?  因為自己同先生自小都係九龍大, 港島真係好陌生, 但又覺得港島區的學校普遍比較優質。

但另一方面, 如搬入港島, 依家所有好幼稚園都已經完成K1收生程序, 如果要選擇近港島屋企附近的幼稚園, 就未必有好學校, 我又好唔捨得放棄依家的幼稚園, 唔通要未來3年每天用一小時送佢返學?

想大家俾d意思, 要唔要搬入港島好?
   0    0    0    0

我會搬去12網,校車應該唔難安排既,自己接送搭巴士地鐵都好快啫

回覆:31校網 搬到 12 校網 好唔好?

男仔12網好啲

引用:原本住九龍佐敦區,+小兒現3歲幾,+讀緊一間

原帖由 Cmon 於 13-06-17 發表
原本住九龍佐敦區, 小兒現3歲幾, 讀緊一間我覺得非常好的幼稚園PN, 今年會原校升 K1, 所屬校網係 31
突然先 ...
發達了。天意讓你小朋友過12網,放膽報華仁或聖約瑟吧

謝謝意見, 決定搬過12網, 會繼續9月在LH升k1, 自己接送一年, 然後再睇可唔可以插到港島的好 K2.

回覆:31校網 搬到 12 校網 好唔好?

12網

引用:原本住九龍佐敦區,+小兒現3歲幾,+讀緊一間

原帖由 Cmon 於 13-06-17 發表
突然先 ...
恭喜你,12綱是萬千家長夢寐以求的校綱。st jo, 華仁都是頂級男校。聖亞各,軒官也好多人爭位。灣仔區的幼稚園選擇也不少,逐間查下有冇位啦! 冇謂要阿仔咁細就要千山萬水咁遠返學。同埋依家好多家長選幼稚園多少都爲左將來升小學,不妨睇下邊間幼稚園升小一係你自己比較中意嘅!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章

引用:我家住九龍,用親戚地址報,但見華仁,聖雅

借地址,違法ka

(本文已由版主編輯, 教育王國全面禁止犯法話題, 謝謝合作)

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示: 借地址係違法行為, 一黎教壞小朋友, 二黎亦對其他家長唔公平, 請各位家長自重

chrischeung 發表於 13-6-19 11:33
**** 該帖被屏蔽 ****

其實灣仔都有好多幼稚園有位, 可以中途插入, 小朋友無咁辛苦!
‹ 上一主題|下一主題