用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

twyam,
     你知我女兒那班有兩位sumyin,一位是盧心妍(我也認識她媽媽的),另一位是郭心然,才是我女兒呀﹗相信你女兒提及的是另一位﹗哈﹗

各位:
     突然多了很多討論,追得很辛苦呀﹗

christy_pau,

沒有呀﹗我每天晨咁早返工,通常由嫲嫲帶女兒返學﹗其實我也多數只會讀n班,而於k1,也多數不再在康傑了﹗可能遲些要告訴老師。

Sumyinmama

你會比女女去邊間讀k1 呀?

wawa:
咁你打算報那間k1?
d 歌詞是否打錯字呀?  
不過, 現在d老師, 無論中文英文也好, 普遍水平下降.  我亦聽唔小.  見唔小.
就連囝囝做的假期作業 (唔記得邊間出版) 都有問題: 故事內容講及隻年獸好驚紅色. 後來隻年獸逛年宵市埸時買左件紅色衫來著.  故事講到這裡, 呀仔話, 乜隻年獸唔係怕紅色個咩.  我當時都唔知點答佢好. 題目還要求把紅色衫圈出來.  唯有照做啦.  不過, 我會同學校講這件事.

Dear sumyinmama,

Thanks for your clarification.  Oh, there are 兩位sumyin in the class!  What a coincidence!!

If so, I guess the one my daughter mentioned to me should be 盧心妍 since the pronouncation is similiar to what she said, he... he...  

Nice to meet you and 心然!

Christy

其實我都好小同仔仔睇返佢地o的書,通常睇課外多,咁有一日見佢學校派

wawa,
-------------------------------------------------------
不過幼稚園老師學歷要求只係form 3 我都唔要求得咁多啦. 但遲o的幼稚園教師會提升至fom 5程度,同埋有專業資格先教得
--------------------------------------------------------
唔係所有幼稚園教師最低學歷要求F5并有專業資格證書先教得的嗎?F3可以嗎?聽您咁講真係有點擔心tim

KK1706

佢地幼稚園教師最底要求係form 3 咋,但普遍都係form 5,所以我都無要求咁多. 教局而家攪掂埋中學之後再攪埋幼師,而家有好多幼師都係度努力緊進收啦.

Christy

唔好話幼稚園,我o個時讀中學,個老師用英文教我見佢地好多時都唔係好肯定個英文字點讀,到我到外國讀書時先知比佢地教錯,真係 , 所以自幼學Phonics 係好緊要,唔會比老師偏到. 你知點解我要選間有英文Phonics學校同埋要每日都有native speaker 教佢地英文啦.

wawa:
明白晒.
咁你會唔會揀學之園呀.  聽講唔錯.

Christy

我係mos 住喎. 不過我都聽過學之園呢間學校,個名好特別呀.

你平時有無比o的英文節目你仔仔看,因為可以幫助佢o的英文,英文同閱讀都係要自小培養.

你買

wawa:
學之園好似係雙班主任制, 即每日有一個西人同一個中國人教班小朋友.  學費唔平.
我平時有時有比o的英文節目仔仔看.  不過我們好少睇電視.  
我都覺得英文同閱讀都係要自小培養.  現在盡量教佢講英文-----生字.  
DVD未到手呀.  下星期一至返學, 到時問下校長先.  你可以致電回校問及訂購DVD的事宜.

wawa,
     你會給女兒讀的是啟思小學附屬幼稚園嗎?聽講不錯,我朋友兒也在那間。到時你兒子不是要坐校巴嗎?我多數給女兒到國際英文幼稚園。

wawa,
您e+會幫囝囝報O賓間幼稚園呢?
mos有O賓間好的呢?

sumyinmama

我會比仔仔去啟小讀,但要坐校車,我每日都見有校車係我屋苑接小朋友,不過搭校車有o的擔心. st. catherine都唔錯但佢班課好似細

wawa,
咁早就上來留message啦?
其實我之前都選過崇真美善o架,不過太遠了,實要坐校車,所以我放棄了,幫囡囡選著康傑,合一堂,兩間都俾著deposit,最後我都係俾囡囡讀康傑.我唸我都係會俾囡囡繼續讀埋k2 & k3.

kk1706

我返8:30所以咪咁早law.  康傑有無phonics 比小朋友學呀?   祟真美菩都係佢個故事教學法給引,我先考慮. 不過係遠o的,所以同出九龍塘無乜分別.都係同一時間起床.

wawa:
不如講下你教囝囝 <英文> 的心得.
你是不是每天與他說英語?

Christy

其實我都唔算有乜心得,只不過我地菲傭同佢講英文,返學可以學到中文, 佢小時全是英語環境,而家佢返學我要同佢講返中文, 但佢會繼續同菲傭講英文.

佢小時係屋企多數聽英文lullaby, 睇vcd world family, Barney, sesame street. 而家會比佢睇埋phonics (between the lion) 呢個serious幾好. 同埋每日都同佢睇英文故事書. 電視節目好小睇,除了新聞,我地都會開英文台比佢聽. 等佢習慣下.

wawa:
咁你個囝聽英文咪冇問題law?  
想問: between the lion 大概係點樣教phonics?

Christy

係呢個Moment都ok,有時老師問佢野佢都答佢英文,唔肯講中文,近排我同佢講中文佢都會答我中文.

between the lions 由aeiou起教,跟住拆字讀,都有講到如個前面有個vowel後面個e 係slient,我仔仔成日都話slient e. 我見佢講英文都會有尾音,都算幾準下. 而家都可以成句字講出.

你click 以下website 去between the lions 望望,佢仲鍾意唱,chicken jane, cliff hanger 同ginger breadman.
http://pbskids.org/
‹ 上一主題|下一主題