用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

wawa,
我住錦英架,唔需要搭校車.

Christy_Pau ,

昨天第一日返就比較忙,今日就好少少了

我係尖東返工架,我做TOYS架,您地呢?

我係Central返工架 and live in Tsing Yi!

kk1706

我以前都係做toys, 每年都要去fair太辛苦,又要出trip, 結

wawa,
做toys係每年都要去fair的,一年大概兩次左右真係好辛苦的.
之前就要去深圳出trip,但現在我老闆發展到上海了,可能今年開始要跑遠點啦!
我做Soft Toys (毛絨玩具),都做10年了,轉行又唔做做咩好

kk1706

你地係咪都要擺booth,我記得擺完hk toys fair 跟住fly去new york/germany, 寄sample 都寄到手軟. o個時又凍我最記得老板話ny o的sample 唔賣得我同我同事要拿去Postoffice 度寄,o個條樓梯好長,o個時又涷又下雪,真係好難頂呀, 你地o的plush toys 有無TM 呀.

你就來有第2名咁點上呀.

各全日好,

我個仔讀緊Ma On Shan 康傑 K1, 到K2想同佢轉全日, 但康傑好貴, 所以報佐祟真美善K2全日, 但現在心大心細, 因一下子轉校& 轉全日怕仔仔唔慣.
各全日Ma On Shan 康傑 的媽咪, 你們覺得Ma On Shan 康傑可否派到好小學?
好煩呀!

wawa,
係ar,new york 展係2月份的,我就冇去啦,我個朋友就係2/7出發的,好慘架!
我地都係做OEM的TOYS

wawa,
您真係好犀利哦,咁都查覺到

我都念緊點樣拒絕老闆!但最少都要上一轉的啦!

嘩....乜突然多左咁多MESSAGE, 好難追.

YWWong,
好高興認識你.

wawa:
係呢, 你做education, 係做邊方面? 是否同書本有關?  

食反啦.  等陣再講.

ywwong

我都有報祟真k1,收

Christy

乜咁

kk1706

咁你同

wawa,
哈哈.......我果個係囡囡來架!!!佢無讀n班,直接上k1架,我上次去拿成績表時,佢地係有試卷架,中,英,數,常識,囡囡全部都係100分(A+)哦,我用懷疑的態度問老師,佢地話全部係自已做架,老師係唔會幫的.至於其他的科目就係睇平時表現的.

wawa:
咁你有冇諗過報私小呀?

kk1706

哈哈sorry 可能下個係呢 , 我都見到佢地好多人100分. 但我N班無exam paper 無得睇. 所以有o的懷疑.

Christy

我都有唸住報私小, 我出年應該唔會係康傑讀.

wawa:

點解不在康傑讀K1?  是否轉間好D o既幼稚園以報讀私小?
想報邊間私小?  我都唔知報邊間私小好?  

Christy

我仔仔出年99%會讀啟小,到時再考ST. PAUL/小拔. 同時都會考慮啟小直上,又或者在第一輛自由分配讀返佢DADDY O個間"基灣".

因為康傑英文唔係好夠,所以唔唸住讀上去.

wawa
請問英交點為之夠?
咁我囝囝繼續讀康傑會否輸 (舌)?

Christy

其實每個人要求都唔同, 我自己覺得傑一星期只有一堂native 老師教英文實在太小,同埋無phonics 學要另外出去學. 呢個係我考慮因素之一. 因為我想佢既課外活動係運動,繪畫同音樂方面,而唔係返完學仲要去補習咁law.

有一樣野比我發現到佢地提供o的英文歌詞"two little eyes"內有o的字係串錯