用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教
go

請教

小女九月升小四,對於升中個游戲規則我零概念,想依家開始做下功課。請問各位好心家長,幾時開始考試成績將計入升中成績中?同埋升中是否都好似小一甘攪珠抽學校呀?

push
有無好心家長回答呢?

引用:push有無好心家長回答呢?

原帖由 Jocheng 於 13-06-18 發表
push
有無好心家長回答呢?
小五下学期一次,小六兩次呈分试,中学依学生banding派位,也要搅珠

哦,謝謝你。攪珠點玩法?按住址還是按學校地址?唔好意思,我真的唔識。

Jocheng 發表於 13-6-18 18:11
哦,謝謝你。攪珠點玩法?按住址還是按學校地址?唔好意思,我真的唔識。 ...
you can select 住址 or 按學校地址.

longlokma 發表於 13-6-18 18:05
小五下学期一次,小六兩次呈分试,中学依学生banding派位,也要搅珠

Although 呈分试 only count from P.5.  Some secondary schools request applicants to submit the school result report/achievement of P.4.  So....check the past requirements of your target schools & ensure your kid gets a beautiful report in P.4 if necessary.

回復 Jocheng 的帖子

參考中學學位分配辦法內容

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

回覆:Jocheng 的帖子

學校有講座嗎....

回復 LML 的帖子

當妳睇完khmama的"升中秘笈,我包保妳會完全明白。
下載嚟睇吓喇!

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&fromuid=60103

回復 LML 的帖子

小學會提供講座。

部份中學亦會提供講座,有些中學會參加中學巡禮,讓小學家長了解該校情況,家長可以報名參加,實地觀察有關學校的情況。