用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 第二志願入
go

第二志願入 [複製鏈接]

請問今年, 係咪有好多第二志願入到.  因為學校要暫時搬離及中學轉直資.  所以無乜人把這校放第一都入到.  唔好意思想做過統計, 硏究來年策略, 千萬過唔該
   2    0    0    0

回覆:YAMAHAC108 的帖子

唔係喎!我有朋友第一志願係 St.Paul 都入唔到,派左第五志願

pauljr  Impossible!  我朋友係 第2志願入到  發表於 13-6-22 09:48

引用:唔係喎!我有朋友第一志願係+St.Paul+都入

原帖由 irenec 於 13-06-17 發表
唔係喎!我有朋友第一志願係 St.Paul 都入唔到,派左第五志願

irenec 發表於 13-6-17 19:00
請問你朋友統一派位時1st choice 選St. Paul ,你知道佢第二至第五志願選了什麼學校嗎?如不介意,請分享!謝謝!

回復 irenec 的帖子

可唔可以問一下你朋友, 提供 2-5次序, 選st.paul 都要跌到去第5志願?  咁選st.francis會唔會穏陣d

其實st.paul係我地柸茶, 但最大問題係, 佢要借紫灣學校, 都唔知要借几耐, 果度交通唔方便.   仲有, 覺得好似, 小學6年唔係自己學校過晒, 感覺好似有d缺失咁.

回復 irenec 的帖子

你朋友是跨區第一, 還是本區第一?

如果是本區第一, 即仲有好多捧場客!! Anyway, 祝願你朋友的小朋友入到心儀學校!

回復 YAMAHAC108 的帖子

我覺得暫借校舍冇問題, 不會影響歸屬感, 女拔都有2年暫借, 最緊要係師生關係. 好多人畢業後校舍都拆埋, 所以最重要是軟件,不是硬件.
如果你住港島區, 有校車,保姆車往返都仲可以. 如果荃灣....等地區就要諗諗.
另外就是中學轉直資問題. 我覺得學校考的東西都開始深過以前(同級計), 可能希望提升成績入直資?! (好似協恩小學咁?!)

回復 愛愛地球 的帖子

考得深, 咁有無教返深d, 因為我聽講, 好多津校, 都係教得淺, 考得深, 即係要小朋友係外面讀

我常常係灣仔見到, 早上9:00左右, 就有下午班的女仔, 趕去補習社, 係咪唔返就追唔上, 咁樣咪比返全日還要辛苦??

我次次見到著住ST.PAUL校服D女仔, 都會望多几眼, 總係覺得佢地斯文, 企理過其他

總係覺得佢地斯文, 企理過其他 < 絕對認同!

我當初都係因為咁樣選它, 小學中學學生都好企理!嘻嘻!  品學兼優, 都係品緊要d. 至於補習班, 好講父母要求. 有冇時間, 因學校冇ranking, 只有望住個A GRADE (90>), 唔知"對手"成績如何.  學生始終好難科科都強, 要補的話一定有野可以補. 早上上一堂1小時補習班, 其實可接受, 不太辛苦. 反全日都迷一樣要補習! 仲辛苦.  其實出卷都不算深, 都是考番教的內容, 只是小朋友一定犯"家長眼中的CARELESS MISTAKE", 所以KEEP住90>都幾難. 而且閱讀理解冇得溫, 靠家長自己訓練作答技巧和詞彙.

小囡今年巳經小六, 我從來唔覺得數學和英文卷深. 我認為偏淺, 但中文我覺得深。我認為校風好, 囡囡大部份啲同學好乖, 品德都好重要。

引用:回復+YAMAHAC108+的帖子 小囡今年巳經小六

原帖由 圖書寶寶 於 13-06-20 發表

小囡今年巳經小六, 我從來唔覺得數學和英文卷深. 我認為偏淺, 但中文我覺得深。我 ...
但先兩年5年班,數學有成半唔合格喎?!

今年一年班下學期數學測驗,又喺每班有成1/3唔合格, 攞開9字都得80多啲,或7x , 嗰次測驗冇乜人攞到9字頭。
但我睇番份卷又真喺唔喺好深, 不過有啲題目出得比較丢轉, 因為咁佢地用得太多時間去諗, 變咗唔夠時間做後面, 就亂咁嚟!

引用:回復+愛愛地球+的帖子 考得深,+咁有無教返

原帖由 YAMAHAC108 於 13-06-20 發表
回復 愛愛地球 的帖子

考得深, 咁有無教返深d, 因為我聽講, 好多津校, 都係教得淺, 考得深, 即係要小朋友 ...
講到補習有來都未及隔離女校,一放學成車去學校附近間補習社,低年級亦如是,因話嗰間嘢貼題9成準,啲人一窩蜂去補。

st paul 如計低年班唔算多人要補習,大多喺學興趣班未定。高年班我就唔知,要都冇可厚非要呈分(我自己就不贊同小學要補習)。

圖書寶寶  我囡由小一至小五從未補習過,小六開始補英文,考試中英數常未試過唔係A.咁阿媽梗係要出力啦!  發表於 13-6-21 13:00

唔該晒, 咁多位家長耐心的回答, st.paul真係一間好學校, 看到你們積極的回覆, 就感受到這裡不單單學生, 連家長都令人感到好warm,  真係連家長都好人d.

但我的疑惑尚未解開, 因女女學姐媽咪話, 佢女女今年係第2志願入左, 但又有媽咪係尼度話, 第一志願都入唔到, 但又無再回應.  好坦白, 人係貪心, 緊係想試當頭大熱, 然後放個安全第二保險線, 但又唔知些策是否正確..... 真係心大心細

引用:唔該晒,+咁多位家長耐心的回答,+st.paul真

原帖由 YAMAHAC108 於 13-06-21 發表
唔該晒, 咁多位家長耐心的回答, st.paul真係一間好學校, 看到你們積極的回覆, 就感受到這裡不單單學生, 連 ...
我相信第2都有機, 但問題溜到幾多個位比第2呢?  又或者你嘅random number 是否好前, 冇人知, 亦冇人答到你。

大前提你諗當派唔到第2,碌咗去啲比較差, 又或開得1-2班小學時,你會否免為其難照讀?

到叩門, 你有冇十足把握? 記住喺小朋友考, 不是你去考, 你要事前評估你囡囡嘅心理質素能否過5關斬6將。

不是熱門就要一窩蜂去, 上年我填表時, 我自知我唔能夠受這種等待煎熬, 將最隱陣放乙一, 甲1填區內最熱門來博自己/亞女運數, 因實有人中甲一㗎。  

出生率高與低,對受歡迎學校喺冇分別, 永遠喺 x:1 。

回覆:YAMAHAC108 的帖子

還有, st paul 都heat㗎, 但只因佢半晝+ 一上一下, 好多媽咪唔喜歡,但我就鍾意半日學, 小朋友多啲時間休息。以升中計, 佢壓力冇咁大, 但家中學轉制, 就唔同咗

回復 pooh仔 的帖子

每次測數學我囡嗰班每次大約都有幾個人唔合格 ,好多徘徊6-7字頭,  9字頭通常得4-5個, 全級整體成績就一定唔係標青, 如果佢唔係轉直資, 是個很好的選擇. 如果每月要比$2200去讀, 咁就要想清楚(小數怕長計) ! 不過 中學啲學生真係好純撲! 暫時都未聽過有壞學生存在. 大家都由小識到大, 好多家長都互相認識, 佢地一班人去街, 我都好放心! 最近常常出去聚會. 可能要分離在即, 特別珍惜!

想請教一下,小學部會否轉直資? 如會, 將會是那一學年開始? Many thanks!

引用:想請教一下,小學部會否轉直資?+如會,+將會

原帖由 thomasyeunghc 於 13-06-26 發表
想請教一下,小學部會否轉直資? 如會, 將會是那一學年開始? Many thanks!
學校未有定案。暫時未有一間津小轉直資。
大多是津中轉。

回覆:圖書寶寶 的帖子

‹ 上一主題|下一主題