用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果有補習成績愈來愈差,咁系唔系要換老師? ...
go

如果有補習成績愈來愈差,咁系唔系要換老師? [複製鏈接]

'我妹个女小一跟个老師成年補英文,但成績愈來愈差,今次考試都系岩岩合格,其實系唔系要轉老師?

1    0    0    0
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:如果有補習成績愈來愈差,咁系唔系要換老師?

好難一概而論。每星期補多少? 如果1星期一日作用不大. 有加堂嗎? 失分最多是那部份? 補習老師有沒有提出改善方案,小朋友有沒有配合? 我母親也幚小學生補中文,有時如果小朋友不合作或非常抗拒,神仙難變。

回復 hadwinboy 的帖子

我知佢一星期上3日,每次1.5HRS. 老師有無提出改善方法,好似無.我妹話學校無派彼份卷,只系系堂上比小朋友睇.
上一份我就睇過,串字錯好多.文法我就唔記得佢錯得多唔多, 我妹問我如果轉去學公文會唔會好啲?
哲哲寫真 哲哲私相集

上課節數好足夠, 比我會換老師, 當然小朋友本身可能有啲問題不懂講, 唔係話老師唔好, 只係可能人夾人緣, 換過都係咁, 就要諗吓是否太多節數小朋友唔想學

回復 kp_sin2001 的帖子

其實如果轉學公文英有無幫助?
哲哲寫真 哲哲私相集

我覺得無論學甚麼語言, 都要令小朋友對那種語言/科目有興趣先; 要學英文, 不妨比佢睇多d英文卡通片, 英文圖書.....等等, 培養對英文的興趣...

moondream3003    發表於 13-6-18 15:32

回覆:mw7183 的帖子

我覺得要開始陪養佢閱讀習慣比學公文好,是長遠既好處。

moondream3003    發表於 13-6-18 15:32

引用:回復+hadwinboy+的帖子 我知佢一星期上3日

原帖由 mw7183 於 13-06-17 發表
回復 hadwinboy 的帖子

我知佢一星期上3日,每次1.5HRS. 老師有無提出改善方法,好似無.我妹話學校無派彼份 ...
節數及時間很足夠。父母試下同補習老師了解一下小朋友什麼地方弱,有什麼方法改善。如果是串字差,那補習老師每次交低20個字,下堂考番,而父母當中要監察個小朋友有沒有溫習。如果過一排也沒有起色或甚至比唔到方法意見,便換過一個吧。
公文聽聞好幫到串字,不過都要個小朋友肯去溫習。等其他有上公文英的解答一下。

change tutor

回復 overview 的帖子

我會換, 不過我想818個老師本身係邊度畢業?

我建議換老師, 試下另一個,  我都有請私人補習,逄星期六2小時補英文. 考試期間主力grammer, 平日會老師同我女看英文書, 一人讀一段, 做閱讀理解, 一個chapter的grammer, 重溫該星期教了的課本等, 效果都不錯, 串生字可家長幫忙, 不要浪費補習時間

我唔清楚老師系邊度畢業..
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

小朋友幾多年班!!!

回復 囝囝mama 的帖子

佢而家小一讀九龍城女校
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:如果有補習成績愈來愈差,咁系唔系要換老師?

我小朋友個補習社都係,成日做到滿分,但原來佢根本唔識,叫佢抄答案

alhy  因為補習社的最大責任 (亦同時礙於一班學生較多), 只能保證於學生離開中心前務必完成功課, 並不包括對知識的理解.  發表於 13-6-18 09:36

回復 mw7183 的帖子

我朋友個女有讀公文, 但效果唔係咁好, 主要係小朋友無用心去讀, 始終要回家做PAPER, 現在試緊私人補習, 未知效果, 我個仔無讀公文, 只係這半年才私人補英文, 黙書串字就教他自己用綠音機, 效果OK, 因他本身肯去做才成.

教小朋友一定要有合適的方法, 用錯方法, 點教都係唔入腦; 你要先了解一下, 你女兒的問題所在....

回復 Haz-mama 的帖子

不是我女兒,是我妹妹的女兒,我都唔清楚佢個性.
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 13-6-18 16:44

不是我女兒,是我妹妹的女兒,我都唔清楚佢個性.

sorry, 誤會了!  嘗試叫你妹妹了解一下, 她女兒的問題所在, 對正下藥; 如果是老師的方法有問題, 便要轉老師, 當然要她的女兒對英文不抗拒, 多鼓勵她看多些英文卡通, 英文兒童節目... 等等, 慢慢培養興趣...

成日掛住睇TV,上堂傾計唔專心,樣樣野都無所謂.成績唔好唔介意.

囝囝mama  真係好睇小朋友!!!  發表於 13-6-19 10:59
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題