用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果有補習成績愈來愈差,咁系唔系要換老師? ...
樓主: mw7183
go

如果有補習成績愈來愈差,咁系唔系要換老師? [複製鏈接]

mw7183 發表於 13-6-17 10:31
回復 hadwinboy 的帖子

我知佢一星期上3日,每次1.5HRS. 老師有無提出改善方法,好似無.我妹話學校無派彼份 ...

我個仔K3開始學公文英文..佢幾肯做EXERCISE同埋聽CD, 同時佢又睇英文卡通多, 佢英文發音都OK, 考試都有9X分..但係公文係要時間浸同埋小朋友肯跟住方法否則好多小朋友覺得悶家長又覺得無用....如果轉公文你好難即時睇到佢英文即變好....

補習既成果係雙向, 先生肯教,教得好都要小朋友肯學同吸收...教得唔好當然仲衰...

我覺得首先家長要睇佢平時做功課識唔識做, 如果唔識即係唔明, 就要解釋到佢明同做多點EXERCISE. 解釋既方法有時要轉下..用A唔得用B, B唔得用C....

mw7183 發表於 13-6-18 17:05
回復 Haz-mama 的帖子

成日掛住睇TV,上堂傾計唔專心,樣樣野都無所謂.成績唔好唔介意. ...

她的父母很少跟她溝通嗎???  我不會讓女兒看太多TV, 父母與子女的溝通很重要, 再大D好難溝通到....

要陪她一起看英文書, 看英文節目, 父母的鼓勵也很重要!!  

我妹話佢自己開TV,因我妹要返工,但都好時間在家,其實點樣令小朋友讀書好啲.
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 13-6-18 20:30

我妹話佢自己開TV,因我妹要返工,但都好時間在家,其實點樣令小朋友讀書好啲.

要父母身體力行先得, 我經常陪女女睇英文書, 同佢一齊講故事, 如果佢開TV, 就比佢睇英文兒童節目(英文兒童節目都幾好睇, 又生動), 如果得小朋友一個睇書會好悶, 佢會提唔起興趣.....

最慘大人本身英文都唔系好
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 13-6-19 11:32

如果得小朋友一個人睇一個人笑, 就冇咗學習的興趣; 最緊要係個過程, 再唔係買d英文光碟同佢一齊睇一齊學...  

mw7183 發表於 13-6-19 11:32

大人的英語能力只是次要,學習態度才是重要,這樣正好給孩子做個榜樣,唔識咪學,現在可上網查字典,又有讀音。

假設小朋友好肯學野,老師又教好多野俾學生,咁就要睇下係咪教既野同小朋友學校唔配合,有時老師想盡量教多D野俾個學生,但小朋友根本唔明,咁教幾多都無用!就算小朋友好肯學都無用
假設個小朋友唔肯學就不是老師問題,要同你妹妹傾下

我有個學生就係無興趣讀書,同佢補左差唔多兩年,佢只會識我堂上教既野,其他一概唔識,佢父母又唔係好理佢,一個月先可能同佢溫一次書,全部指意我,我俾功課佢都唔會做,我同佢媽咪講,媽咪話會留意叫佢做,但都係無做過,做老師既都有心無力!所以有時都要家長配合先得

找出問題所在,如是補習老師問題就要換
希望你妹妹個女女成績快D有進步啦~加油!

回復 wwy512 的帖子

其實個老師都有教我小朋友英同中,但我就一星期先叫佢上來一次,我當比佢出去學野咁,我仔中文今次閱讀理解進步左,之前只系50幾分今次有70幾分,英文都進步左有80幾分,所以系唔系個老師問題我真系唔知道.
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題