用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 ) ...
樓主: bighinhin
go

深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )   [複製鏈接]

有沒有家長可以分享一下小斑教學和十二門徒制的感受?

Bridging 上2星期, 有 Maths 及 I.S. ... 都係D簡單野

回覆:hugub 的帖子

看過—些幾年前的討論,學校對成績要求很嚴格,留班人数十数計,請問轉了校長後情況如何?

又唔算嚴格...中英數三科夾埋達55%就可升班, 講真我囝2科己經夠升班, 但亦有同學上學期就收 Warning letter

sorry hugub, 可以講多些嗎?是否3科平均分55分便可以升班?即是—科不合格,其他兩科夠分拉到就可以?
其他科的要求又如何?
還有聽聞操行不好的就算成績夠分也不能升班,這是否真的?上堂不夠專注會否被認為操行差?小兒因有專注力問題,担心會成曰被扣分而影响操行。

十分多謝hugub pm我的资料。

有2014 9月入學的新生家長嗎?

引用:十分多謝hugub+pm我的资料。 有2014+9月入

原帖由 HayBMum 於 14-05-31 發表
十分多謝hugub pm我的资料。

有2014 9月入學的新生家長嗎?

想請問分班係以 15/7 返去果個 test 去計?定攞 p.6 成績表返去編?

回覆:yiyiyi 的帖子

係用ps1的成績分班,除非當日無考,會攞小六的成績參考。全港中學都係而15/7ps1的成績分,所以係好重要的。

回覆:yiyiyi 的帖子

很高興終於有回應。
根據上星期六注册時副校所説,15/7 HKAT 的成績是會用作分班,主要是英文較強的會编在其中兩班,另外兩班是用普教中,至於餘下兩班是否數強則沒說明,而中英都强的話會怎様安排亦沒有說清楚。

回覆:HayBMum 的帖子

我相信會以英文先行。如你已選擇普教中,相信會以中文優先。

回覆 HayBMum 的帖子

留班比率真是有最少5%,其實要不要向教育署交待為何留班率這樣高o

回覆:LITTLEJIJI 的帖子

請問留班率5% 是從那裡得知的?未問升留班詳细的規定是怎様,15/7 會嘗試問問

回覆 HayBMum 的帖子

升班標準是中英數平均55%。留班實際是不少於5%,大概5-10%吧。有學生要重讀兩次,當然重不重讀是個人決定。

你的小朋友是那個班级的?所提及的数字是form幾的?
個人認為如果試卷是反映平曰所學,不達標而留班亦無可厚非,對學生亦並非壞事,所以要弄清楚升留班的制度和原因才可作論,單睇数字而又不知是那年级和什麽原因似乎意義不大。仔仔學校近2-3年每年都有若干同學入讀基崇,回校分享亦對此校評語甚佳,老師有愛心而且看重德育,相信只要努力學習,升班應不是問題。

HayBMum 發表於 14-4-2 08:31
看過—些幾年前的討論,學校對成績要求很嚴格,留班人数十数計,請問轉了校長後情況如何?

...
不如這樣說,留班人数十数計,基本上是真的。數據由學校,家長,學生自行分析解讀

既然是聽説,非親身經歷,亦非近年資料,多説無謂,相信真有子女就讀或正在就讀此校的會用心去了解,眀辨是非。其實個人覺得子女未能升班並不能怪責學校,家長和學生的責任在哪?這才最值得大家花時間探討。

HayBMum 發表於 14-6-13 22:29
既然是聽説,非親身經歷,亦非近年資料,多説無謂,相信真有子女就讀或正在就讀此校的會用心去了解,眀辨是 ...
學校每年都出現不尋常的留班率,可以責無旁貸?是不是收生有問題?
考試很快完結了,歷史繼續重演,還是有新的局面,很快便會揭盅。

回覆 looking 的帖子

請問現任家長或新生家長,運動衣服的顏色是否依註冊當日所編的House而買?

HayBMum 發表於 14-6-14 22:33
回覆 looking 的帖子

請問現任家長或新生家長,運動衣服的顏色是否依註冊當日所編的House而買? ...
係呀。。分為四個社Samuel紅, Enoch黄, Esther紫 and Deborah綠

LITTLEJIJI 發表於 14-6-14 11:01
學校每年都出現不尋常的留班率,可以責無旁貸?是不是收生有問題?
考試很快完結了,歷史繼續重演,還是有新 ...
我囝讀緊中二,朋友囝中一,係我介紹基崇比佢,我地2位用家評語係基崇真係一間好學校。。我囝係班會主席,佢欣賞學校有足夠渠道比學生同校長反映意見,學校又真係會考慮意見後作出改善。。。至於升班標準,1. 學科成績要求中英數平均分不低於55%,2. 出值率我唔記得係幾多%,3. 操行不低於c-, 操行分係83分起標,欠功課或欠帶課堂用具6次會記一個缺點,但學校有洗底計畫,即本月欠野比上月小,學生係可以自己向校方申請洗底免扣操行分,至於不遵守課堂規則或嚴重紀律問題就冇得洗底。。整月無遲到又會加操行分,所以我覺得操行達標唔難。。只要符合以上三樣要求就可以升班,所以我個人認為睇留班率係唔合理,要睇埋留班原因。。。有d學生真係品行問題而留班。。唔關成績事。。。可能你會唸品行問題?明知品行唔好又收。。我可以話比你知中一至中三 teen age,d中朋友轉變好大,呢d係interview時睇唔到既
‹ 上一主題|下一主題