用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統計: 會報多少間直資/私校BACKUP
樓主: hv245
go

統計: 會報多少間直資/私校BACKUP

回覆:統計: 會報多少間直資/私校BACKUP

如果直資收咗唔俾大抽獎,部份私小又唔俾大抽獎,怎可以當直資私小做backup?請各位賜教

maxtimma  大部份私小係可以俾你去大抽獎,其他人所講既BACKUP係考左有offer在手,唔駛再為大抽獎提心吊膽  發表於 13-6-20 02:43

Viannema 發表於 13-6-19 14:55
如果直資收咗唔俾大抽獎,部份私小又唔俾大抽獎,怎可以當直資私小做backup?請各位賜教

...
大部分家長揀得去考嘅直資或私小都係喜歡的,時間上有些更加係容許可以參加大抽獎,再唔係才去叩門,起碼唔會大抽獎隨時會派你去一間唔喜歡的學校,到時乜都冇,咁算唔算係backup?

可否解釋多啲丶"時間上容許大抽獎",如果間直資1月份話收你,叫你註冊,重有冇得抽獎
唔好意思,囡囡明年讀小一,想報私小,又想搬區抽奬,所以想了解多啲

maxtimma  大部份直資係會o係公佈首輪自行收生之後,先派彩...有人自行收生成功就收手,直資亦變相係佢o地既backup  發表於 13-6-20 02:49
maxtimma  直資一收就無得抽獎,大部份私校可以抽(得一、兩間唔得)  發表於 13-6-20 02:45

醒目開學勳章 王國長老

直資唔會一月咁遲至公佈架WOR(有不過好少), 可以俾你睇埋自行已經偷笑
而且直資同派位係二揀一, 任何時候註冊直資都要放棄派位(派左都要放返), 如果你想抽獎就真係唔好去考

又驚抽奬抽唔到,
私小那間可以大抽獎?聽講女拔同高主教唔得,聖心及九龍塘可以,蔡繼有可以嗎?其它?

醒目開學勳章 王國長老

Viannema 發表於 13-6-19 16:42
私小那間可以大抽獎?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2589986&extra=&page=1

引用:可否解釋多啲丶"時間上容許大抽獎",如果

原帖由 Viannema 於 13-06-19 發表
可否解釋多啲丶"時間上容許大抽獎",如果間直資1月份話收你,叫你註冊,重有冇得抽獎
唔好意思 ...
老實講你女兒明年升小一你現在對學制還一頭霧水,的確係好遲。有幾間直資已截咗止報名,建議你盡快買本小一升學指南了解甚麼是直資私校大抽獎,好讓盡快補處。

silvia_ng  建議佢每天要係ek爬文溫習三小時, 應該好過買本升學指南  發表於 13-6-20 09:27
maxtimma  同意..真的太遲,個遊戲最遲係小朋友k2頭就要開始準備  發表於 13-6-20 02:52

引用:可否解釋多啲丶"時間上容許大抽獎",如果

原帖由 Viannema 於 13-06-19 發表
唔好意思 ...
以我上年情況,兩間直資都係10月底比 offer, 2星期後即收到教育局信說已將我 withdraw from 自行派位基制因我已註冊直資學校。但有同學仔考同一間直資,佢遲我幾星期有 offer, 學校未趕及遞信去教育局,所以同學仔可以玩埋自行。如果你一月有直資 offer 而你又註冊了,應該冇得玩大抽獎。

maxtimma  完全正確  發表於 13-6-20 02:54

我仔今年升小一, 去年只考了一間私小, 津校去年自行分配已成功, 我地反而係等私校棄津校, 終於成功了, SO 讀私校(私校校長講明大讀緊細必收),, 津校亦已退學

little_yolky  點解有咁好0既私校, 我果間都只係話有同情分加而已。  發表於 13-6-20 10:54
taktakchichi  請問係邊間?  發表於 13-6-20 09:36

JHsbb 發表於 13-6-19 23:21
校長講明大讀緊細必收

如果直資都係咁就好...不過細既再考都好既,起碼學校的水準可以保持到

JHsbb  以前有D直資話大讀緊細必收, 依傢開始改, 只會加分, 所以呢間私校校長好好人  發表於 13-6-20 11:17
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

JHsbb 發表於 13-6-19 23:21
我仔今年升小一, 去年只考了一間私小, 津校去年自行分配已成功, 我地反而係等私校棄津校, 終於成功了, SO  ...

啟基學校呢....

JHsbb 發表於 13-6-20 10:13
啟基學校呢....
請問啟基有咩咁吸引?

crazymum 發表於 13-6-18 09:28
小學要求高分好正常啫!D問題straight forward, 有溫習應該識㗎!

你真係唔明白有啲小朋友好騎呢, 計數明明直式啱咗, 抄去橫式都可以抄錯。又, 作中文句子, 老師話寫得快有餅仔奬, 咁就可以抄生字都抄錯。咁straight forward 都錯, 我唔明白點解可以有啲咁0既錯, 讀咗成世書都無錯過呢啲嘢, 所以你話點教佢。

引用:Quote:crazymum+發表於+13-6-18+09:28+小學

原帖由 little_yolky 於 13-06-20 發表
你真係唔明白有啲小朋友好騎呢, 計數明明直式啱咗, 抄去橫式都可以抄錯。又, 作中文句子, 老師話寫得快有 ...
我梗明啦,我屋企個大少都係咁!

taktakchichi 發表於 13-6-20 10:28
請問啟基有咩咁吸引?

開心愉快學習, 功課不多(淺), 基本上係學校已做晒功課, 校長話回家應該係親子時間, 做自己喜愛的事, 每日已可830上床瞓覺(現讀生家長都係咁講), 戲劇教育幫助小朋友建立自信(每星期有一堂戲劇班成為常規課), 學校請9個EE返校煮LUNCH(每日有湯有甜品有水果, 無小食部)

Imagist  請問是否直升中學?  發表於 13-6-20 19:25

回復 babykei 的帖子

跨區係大抽獎既甲部, 無得話邊個先

引用:回復+Stinkypig+的帖子 但我見朋友個囡讀

原帖由 hobby 於 13-06-18 發表
回復 Stinkypig 的帖子

但我見朋友個囡讀得好辛苦, 學校要求唔係合格咁簡單, 仲要係高分, 學校仲要求停埋 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+hobby+於+13-06-18+發表回復+

原帖由 Stinkypig 於 13-06-18 發表
我是優才用家。學術方面呢兩年確係比較谷,三年級將要完成小六普通話課程,所以我女有補普通話。數學教快半 ...
Wah!