用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統計: 會報多少間直資/私校BACKUP
樓主: hv245
go

統計: 會報多少間直資/私校BACKUP

loveDD 發表於 13-6-17 11:30
啲字可以掉轉嘅?
˙pǝsnɟuoɔ ɯɐ ı ǝsnɐɔǝq

cellon 發表於 13-6-17 11:35
˙pǝsnɟuoɔ ɯɐ ı ǝsnɐɔǝq
interesting...haha,,,,

loveDD 發表於 13-6-17 11:49
interesting...haha,,,,
¡uoıʇɐıɔǝɹddɐ ɹnoʎ ɹoɟ noʎ ʞuɐɥʇ

引用:Quote:loveDD+發表於+13-6-17+11:49+intere

原帖由 cellon 於 13-06-17 發表
¡uoıʇɐıɔǝɹddɐ ɹnoʎ ɹoɟ noʎ ʞuɐɥʇ
點整㗎?interesting!

引用:Quote:chingcging+發表於+13-6-16+19:06+一

原帖由 loveDD 於 13-06-17 發表
那來的統計?
我妹係幼稚園做,年年都會做吓呢啲統計。肯定係私校收生一定上教育局,人哋點用啲名單就人哋嘅事lu

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+loveDD+於+13-06-17+發表那來

原帖由 chingcging 於 13-06-18 發表
我妹係幼稚園做,年年都會做吓呢啲統計。肯定係私校收生一定上教育局,人哋點用啲名單就人哋嘅事lu

...
係會上呀,我都係hold住私位收政府信。但我地果班人一樣有人中頭獎最後吾讀wor。兩件事根本無關係

回覆:統計: 會報多少間直資/私校BACKUP

仲有優才,校風好,尤其注重德育

回復 Stinkypig 的帖子

但我見朋友個囡讀得好辛苦, 學校要求唔係合格咁簡單, 仲要係高分, 學校仲要求停埋小朋友的課外活動, 學校內的己沒有份玩了, 所以, 我決定唔報, 咁辛苦, 讀管津校算了

我自己就會報可以大抽獎(九龍區)那些為主, 另考同區或交通方便的直資

引用:回復+Stinkypig+的帖子 但我見朋友個囡讀

原帖由 hobby 於 13-06-18 發表
回復 Stinkypig 的帖子

但我見朋友個囡讀得好辛苦, 學校要求唔係合格咁簡單, 仲要係高分, 學校仲要求停埋 ...
小學要求高分好正常啫!D問題straight forward, 有溫習應該識㗎!

回復 crazymum 的帖子

或者對好多家長覺得正常, 但對我來說太harsh了, 如小一有部分課程己教到二下了, 所以我唔會考慮, 因我哋全職工作, 冇工人, 冇鐘點, 冇能力應付學校的要求
但如果小朋友能力OK, 當然會讀得好好啦

I also apply 10 schools.... one  interview crash..... finally 9  schools...n finally get 3 offers....
the question is u can't apply too many, as the kids n adults will be fatigue in rushing to those interviews, but on the other hand, if u apply two few schools, n too famous schools, u may not get any offers.
so I guess apply 10 schools is more than enough... add oil...
同意有位媽媽説:不需要很多 offers, 只要有心儀及適合孩子的,—間便足夠!
大家加油!
壓力是很大,但只要心態正面,總會過去的!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

認同,hold 私小不會影響派位!其實只是一個probability 既問題,我相信失望的人一定比高興的人多好多倍,試問tOp小學學位得幾十,大家全心儀佢,甘你話失望多定高興多,仲有有私小back up ! D人選校會好盡,甘選唔到一跌去到十幾什至冇揀唔出其呀!

引用:回復+crazymum+的帖子 或者對好多家長覺得

原帖由 hobby 於 13-06-18 發表
回復 crazymum 的帖子

或者對好多家長覺得正常, 但對我來說太harsh了, 如小一有部分課程己教到二下了, 所 ...
我是優才用家。學術方面呢兩年確係比較谷,三年級將要完成小六普通話課程,所以我女有補普通話。數學教快半年,中文科學校有加插自己編制的練習,加上普教中,有難度!英文活動教學,功課不算多,但不淺。我喜歡優才校風好,有中學back up。

私小收咗可以大抽獎?直資唔可以?很想知道,請各位𧶽教
好想參加大抽獎,又怕抽唔到
有冇邊間直資可以俾我哋抽獎?

Imagist  有冇邊間直資可以俾我哋抽獎? <---- 沒有!  發表於 13-6-20 19:05

一間都冇

Viannema 發表於 13-6-18 18:40
私小收咗可以大抽獎?直資唔可以?很想知道,請各位𧶽教
好想參加大抽獎,又怕抽唔到:heheh ...
私小多數比大抽獎,但有好幾間吾比。
直資全部吾比抽。

多謝回覆。邊間私小唔俾大抽獎?

回覆:Viannema 的帖子

高主教