用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: cake05
go

del

回復 vestzs 的帖子

我認為全二比基真好一些,因全二佔地利。就腳,受歡迎。全二較易從每年插班和叩門來吸納優質學生

回復 貓太太 的帖子

經過多天的考慮我倾向選擇全二。論級數,德雅比仁立的一班。仁立比全二高一班。頭尾德雅比全二高二班,我見好多三线小学唔谷,學生资質其實同仁立仁紀差不多,不但因操練不夠叫佢地讀多些好抗拒谷唔起,亦見叻的學生因周圍同學太廢,上進心被慢慢消磨,這是以文有媽咪提及的我都好擔心。我亦見過有新移民讀林炳炎五年班插去仁紀,入左林護。最重要我認為是學習態度和興趣。我想小女放學後有時間读課外書,仲可以玩一陣,如讀德雅肯定無這個時間,程度高但每天趕時間,我怕她失去學習趣興,小朋友身心健康,對學習有熱誠我覺得最重要,這樣才能走更高更遠,我亦自信有能力教她不比仁立德雅差,我打算報一些太子的專修班,目的讓她和名校學生一起读,知自己不足會追

回覆:貓太太 的帖子

同意,祖堯有係網頁放左派中成績慨,2線來講上年派位%間間都差唔多,係地點問題,仁紀都係高佢地幾%,不過有聯系林護,係仁立有成5x%特別高,我計法係2A中學以上計

回覆:vestzs 的帖子

係咪即係讀邊間學校都有一半機會入英中?

引用:回復+vestzs+的帖子 我認為全二比基真好一

原帖由 貓太太 於 13-06-19 發表

我認為全二比基真好一些,因全二佔地利。就腳,受歡迎。全二較易從每年插班和叩門來吸納 ...
如果我家住基真附近呢? 是否應選擇基真?

對青衣主恩同石蔭主愛有乜意見?

回覆:hopeeee 的帖子

當然唔係啦

sammilcm  點解唔係呢?  發表於 13-6-19 14:59

回復 hopeeee 的帖子

每人家庭背景都不同,考慮因素也不同,小朋友特质也不一樣,我認為自已有時間和能力教,如德雅有車七點三上車我會選德雅,選全二,德雅都不是完美的決定,自己衡量吧

由於葵青區中学缩班,這兩年間間小學派位都比以前差,所以好多都唔再公報出來,三線小學派ba nd one約頭13-20人,二線頭小學約30-40人,約一班精英班,仁紀應有50幾人,仁立約頭80幾至90人,仁立每年都有大把人考插班,頭20人左右可能由區外名校和區内各校頭三甲插入

石籬主愛係好野黎,教得幾好,程度用仁紀差不多,好多功課,精英班超谷,幫個男仔谷上四年班精英班之後無見佢笑過,功课數量不算多但艱深,每份都大大份,成日做到十一點幾,佢话好多同学都係甘唔係佢慢,唔敢用老師講,英文連英作oral有95分其他科有80幾90幾分在精英班竞然考尾,嚇得我都唔敢膽帮個女報,當然派位好啦,精英班入晒英中青衣主恩唔記得,印象中唔错曾遇過該校一個超級勁學生,學校有心教總出些叻人

我仔仔現九龍塘讀名幼,成績中上,但考直私校一年比一年難,又唔想學費太高,所以不會考太多,反而,現在開始留意區內學校,除了雙仁,真係唔知邊間好。。。

唉!我女都读名幼,今年派得差,双仁又勁多人叩連面试都無,唯有寄望小女读好d明年试插班啦

區外新油天啦,不過都早起

荃湾思源啦番學都近

新油天同舊油天有咩分別?

思源? 哈哈, 等我睇睇先

回復 貓太太 的帖子

請問基真派位如何?

多謝你的回覆

回復 kirstyau 的帖子

多謝您的寶贵意見,最後我家决定读德雅

kchan1997  Good!   發表於 13-6-21 11:31

回復 貓太太 的帖子

貓太太好呀!我家姐同kirstyau女是同學,希望你女是我細女同學啦,有心栽培德雅真是不錯的選擇,嘻嘻