用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何將女仔加強數學 ?
go

如何將女仔加強數學 ?

如何將女仔加強數學 ? 阿女不過不失,已在外補習, 始終無個 sense, 未開腦.
坊間有無特別針對既 course ?

bowling68 發表於 13-6-16 02:18
如何將女仔加強數學 ? 阿女不過不失,已在外補習, 始終無個 sense, 未開腦.
坊間有無特別針對既 course ?
...
最有效的方法係做多啲練習。

已經多做練習,成績是中上,
但想她腦筋轉快些及開腦

bowling68 發表於 13-6-16 12:44
已經多做練習,成績是中上,
但想她腦筋轉快些及開腦
小女之前右係甘,學校無俾功課自己右吾會搵練習做,遇到吾識時,教佢時完全聽吾明,五月強行要佢去補習,補習社會俾練習佢做,今次期考俾練習佢做時,遇到吾識時起碼一點就明,跟之前的反應相差很遠。

簽名被屏蔽

我一路教開初中數學, 發覺好多學生對數學興趣強的話, 就會肯諗多一步, 唔同題目0既嘢會易D融會貫通, 樓主0既要求係想佢腦筋轉快D, 由中上再向上推D, 咁可能要由興趣方面入手喎...
若鐘意數, 就唔難自己個腦轉多幾步, 若唔鐘意, 係咁drill初中成績可能會好, 但升上去會好快遇到障礙

Yanamami  Agree agree agree  發表於 13-7-10 21:22

我個小朋友又係不嬲數學差,不過啱啱個學期報左個私人補習,係一次幾個人一齊上個d,親戚介紹。以前叫佢溫下數學一定好快投降,但係啱啱個大考佢竟然會自動自覺溫,雖然未知成績,但係見佢d測驗有進步應該都唔會差。

亞仔將升S2不怕計數,最怕唔識解題目(英數)!
我都知要做多d才有進步,呢個暑假都要操下,
請問有什麼補充練習可以介紹下?

回覆:bowling68 的帖子

如果沒有理解的問題,數學好,必須做得快而準,所以好多基本的概念必須要背,就算是一瞓醒隨口背都背得出個種先得,舉一例,廿以內乘數表必須記熟。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 Alphonse 的帖子

多謝回覆. 其實阿女數學又唔係差, 8字.班裡算唔錯, 只是想佢再自動的

回復 bowling68 的帖子

你個女數學好好喎!

各位家長,小朋友派左成績未? 今個學期小兒數學竟然有93分,以前得60幾ja! 補習有時都真係有用,重點係要搵啱方法,而家放心哂 ~

簽名被屏蔽