用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇家長分享下點做porfolio?
go

有冇家長分享下點做porfolio? [複製鏈接]

大概裡面分幾多部份?需介紹咩資料?份量大約幾多?
   14    0    0    0

請過來人提供一些idea,謝謝

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 1613&extra=page%3D1
可參考上列連結

阿仔當年, 我做的履歷表, 大概如下:-

首先將小朋友的個人資料放頂
跟後以列表形式
1. 操行
2. 學業成績, 校內學術獎項
3. 校內, 校外獎項
4. 參與活動
5. 家長支持 (學校義工..)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2597580&extra=page%3D1

[size=1.1em][size=1.2em]小五家長,請問班主任會幫忙做Portfolio嗎?

有關議題

回復 VKwan 的帖子

首先我用一個透明folder:Page1- 放了一張仔仔充滿自信拿著得獎的相片加上他的基本個人資料(由他自選的);
P2- 仔仔自己寫的自我介紹(個人認為英文介紹好啲,亞仔寫好之後,幫佢執下或加多少少內容,或老師/朋友幫手執下啲字句,但認為不需要太長或用艱深字句。當然若子女能寫出好的英文就安寢無憂呀!)
P3-5 成績表
P6- 學校生活照(校內比賽、做project/visual arts 作品等...)
P7- 校外活動相(平日參加的訓練班、歌詠、朗誦、砌下Lego/興趣班...)
P8- 任何得獎獎項列表(海外、本地、學界獎項)
P9- 平日/假日活動相(行山、露營、踩單車、滑浪風帆、生態遊等...)
P10- 義工服務相(賣旗、探訪獨居老人/基層家庭、探訪內地山區學童...)
學業成績當然最重要,但有小提議:女生也可放砌Lego/擧石班相片,男生亦可有參加整蛋糕、cookies興趣班啊(有興趣為先要條件)!
以上portfolio,是個人意見,並非專業,只作參考。仔仔亦只是帶同portfolio在2nd in用得著,並非自行遞交表格時交到學校。而我認為帶同portifolio有一個好處,就是仔仔可主動帶出話題,因當日面試25分鐘,否則亞仔口啞啞唔知講咩好!全被面試者主導就死硬!面試者唔睇就另計啦!

回復 smalleye 的帖子

Sounds really great!  My kid is now at P.3.  A little bit worried...

Poor kid.  Seems like going for job interview but just at the age of 12...If I were a kid, I could not handle.

smalleye 發表於 13-6-17 19:17
回復 VKwan 的帖子

首先我用一個透明folder:Page1- 放了一張仔仔充滿自信拿著得獎的相片加上他的基本個人 ...

多謝分享!冇諗過可以整咁多野落去。但……我發現我原來好耐冇同個仔影相

留意自己心儀的學校,因很多學校都有特定的format,有限頁數的,亦有學校根本不收profile.

agree with cellon...可考慮不用foler...只用釘書机釘好,方便自行用万字夾夾在申請表!

-school reports and short introduction of yourself and why you choose this school; just for entry examination
-examination results are most important
-精簡,簡潔

想問係咪叩門就一定要呢份porfolio架,如我In的是 b2
不是b1咁又使唔使呢! thx

引用:大概裡面分幾多部份?需介紹咩資料?份量大

原帖由 VKwan 於 13-06-15 發表
大概裡面分幾多部份?需介紹咩資料?份量大約幾多?
可以看看心儀中學的報名表作藍本,如果找不到,就以名校報名表作藍本,試試整理資料和填寫。

如果某校要求不超過十頁紙,令一間要求不同頁數,可以考慮以較少頁數的作藍本大量製作。當然你可以為每間製作不同portfolio。

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+13-06-15+發表大概

原帖由 ccpsg 於 13-06-20 發表
可以看看心儀中學的報名表作藍本,如果找不到,就以名校報名表作藍本,試試整理資料和填寫。

如果某校要求 ...
根據藍本的要求,先將整理好的資料scan 了作電子檔案,如有報名表的word檔案,可以在電腦排板,如只得pdf檔案可以用以下免費online轉換。

http://www.pdftoword.com/

建議scanning和output找印刷公司效果最好

ccpsg 發表於 13-6-20 18:53

如果某校要求 ...

好提議,多謝!

smalleye  ccpsg好專業!我只是用家庭式彩色printer,我覺得效果都ok!  發表於 13-6-21 18:48
‹ 上一主題|下一主題