用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2013/14 荃灣何傳耀小學~入學
樓主: yutinlung
go

2013/14 荃灣何傳耀小學~入學 [複製鏈接]

回覆:yutinlung 的帖子

比多少少資料你,我鄰居說是第一組別學生有4成多。以荃灣區有這麼多大熱學校來説,已經是很好的。
小學是打好基礎和建立孩子充滿學習熱情。
如要比較,留待中學階段。起碼見我鄰居的大仔,放假比上課更覺苦悶。
孩子的反應是最真實的評價。

回覆:2013/14 荃灣何傳耀小學~入學

今日收到信啦~阿女係b班~但無講係唔係普教中班~大家咩班呀?係唔係同班呢

我都收到信喇,亞仔派A班。已問學校A,B班係普教

引用:我都收到信喇,亞仔派A班。已問學校A,B班

原帖由 hoyshc 於 13-08-15 發表
我都收到信喇,亞仔派A班。已問學校A,B班係普教
咁就好啦~希望我地小朋友有開心嘅校園生活~

yutinlung 發表於 13-8-9 16:03
回復 love-baby 的帖子

我都未收到呀

好似係小四先分精英班. A B 班係精英班.

小一至小三既 A B 班只係普教中班, 唔係精英班.

引用:Quote:yutinlung+發表於+13-8-9+16:03+回復

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-17 發表
好似係小四先分精英班. A B 班係精英班.

小一至小三既 A B 班只係普教中班, 唔係精英班.
咁都幾好~1至3年班可以適應校園生活同了解學習考試模式,4至6年班就因才施教,希望小朋友都可以開心學習~

回覆:love-baby 的帖子

我日日返屋企問阿女,今日返學開唔開心呀?佢日日都答我開心…做阿媽聽到小朋友開心自己都開心…

相反聽到一個讀受歡迎小學既小朋友講唔鐘意返學,因為d老師好惡:

引用:我日日返屋企問阿女,今日返學開唔開心呀?

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-18 發表
我日日返屋企問阿女,今日返學開唔開心呀?佢日日都答我開心…做阿媽聽到小朋友開心自己都開心…

相反聽到 ...
返學開心真係好緊要

回復 sampapa 的帖子

Yes...absolutely agree with u
講真...入到名校, 大熱門係勾心鬥角, 大壓力的話,
對小朋友既成長都唔好,
唔想比佢咁快知道現實既殘酷

回復 hoyshc 的帖子

我係B班...
正! 普教中, 係我既FAVOUR

何謂"第一組別"?

回覆:yutinlung 的帖子

中學是分三個組別,第一組別是最好,第三組別則較差。
而何小有四成多小六生,可以升讀第一組別中學,例如王少清,荃官,何中等等

明白哂...謝謝

返完3日嘅小一適應班,阿囡好開心好鍾意返學,放學時都好多分享,亦認識了兩個朋友仔,放學時都難捨難離~希望佢正式返學時除左開心玩之外,亦會俾心機上堂

方便既話, 記住同 同班同學 既家長互相交換電話號碼, 小朋友好多時漏左d野又唔知 (多數比同學仔羅左功課同手冊), 返到屋企先發現. 起碼有個家長問下自己都唔駛甘憂心麻.

引用:回復+love-baby+的帖子 方便既話,+記住同+

原帖由 cwhtcybb 於 13-08-30 發表

方便既話, 記住同 同班同學 既家長互相交換電話號碼, 小朋友好多時漏左d野又唔知 ( ...
明白~多謝你提點~

請問各位:9月3日要帶嘅野:
a.中文作業(是小一上第一冊,第二冊,小一下第二冊對嗎?)、工作紙 (是小一上第一冊,第二冊,小一下第二冊對嗎?) 及補充練習(是同步綜合練習1上)
b.中文書(一至二年級)(是小一上第一冊,第二冊,小一下第二冊對嗎?)
c.文稿紙(我們未有嗎?)
d.普通話作業(是第一冊嗎)
因為唔知係唔係要帶晒,所以請各位家長指教~多謝各位~

我个囡都話好鍾意尼間小學,不過尼3日佢就辛苦啲,因我地今年都報左幼稚園暑期班,早上返小一適應班,下午返幼稚園暑假班,午餐只怱怱忙忙吃个包!昨曰是幼稚園暑期班最后一曰,黃校長同老師們叫我地要多啲返去探佢地!

回覆:love-baby 的帖子

佢所講既上下冊全部都要帶

引用:回復+love-baby+的帖子 我个囡都話好鍾意

原帖由 pinkmama 於 13-08-31 發表

我个囡都話好鍾意尼間小學,不過尼3日佢就辛苦啲,因我地今年都報左幼稚園暑期班, ...
岩架喇…順便習慣埋小一返全日

‹ 上一主題|下一主題