用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請教ADHD的家長
go

想請教ADHD的家長 [複製鏈接]

想請教ADHD的家長,有沒有孩子吃過Strattera (斯得瑞)的?有何副作用嗎?此藥要4星期后才見效,
醫生說我仔需長期服用。
   1    0    0    0

回覆:Linghk2012 的帖子

我仔仔醫生也叫吃這隻藥,我也問過這問題,但好少回應,一係就吾work,轉迫R和C既藥,而我就吾試,因為我仔中一,一日D課程miss左好緊張,何況4weeks才work,仲未知夾吾夾喎。

多謝分享,我仔才7歲卻已經試過3種藥了,改變都不是太大,不知何時才能擺脫這些藥物,學校老師說通常吃到四 五年級就不用吃了,但您的孩子中一了還需要吃嗎?您仔仔是從幾年級開始吃的?
其實我覺得我仔最大的問題是情緒問題。

請問各位家長有沒有聽過“順勢療法”?不知效果如何?

我小朋友小三才食藥,成績由最差全級98,升至全級35,在小六時醫生曾說可以減藥,但雖然成績好左,但進入靑春期,好反叛,行為好差,今年中一佢好似變左另一個人咁,惡教,成績大跌,我亦問過醫生何時停藥,比我既信息係睇佢,吾係醫生話事,係好睇小朋友的轉變,有D去到中三,有D去到成人都有。長期抗戰。

加油啊!!
我仔现在都这么惡教,气的我经常以泪洗面。。。过多几年进入青春期更加不敢想象,真让人担心。

多了解兒童行為的背後動機, 從他們的需要入手, 不要硬碰及心急.
今天下課時, 我跟一位過動兒的家長說, 請他下次早點來上課, 因小朋友要WARM UP, 她感動地說: 我以為你叫我不要再來!
家長們, 你們要加油....ADHD其實也很可愛, 只是很多時大人不明白及不懂得幫助他們, 令大人痛苦時, 小朋友更加痛苦!!

NEVER GIVE UP!!!!

你说的非常对,我很赞同。
但有时觉得自己欠缺技巧,没有更好的帮到自己的孩子。。。

谢谢分享,我会努力的。

家长加油啊!

引用:回復+Linghk2012+的帖子 有!我上星期三跟

原帖由 Jv966 於 13-06-22 發表
回復 Linghk2012 的帖子

有!我上星期三跟個朋友去佢哋嗰道聽咗個講座,當中有個ADHD病例,資料好詳細,有 ...
可以提供這講座的資料嗎?謝謝。

回覆:想請教ADHD的家長

我仔食緊尼隻藥,我地用左三個月時間較劑量,而副作用係我仔身上吾多,只係轉劑量既時候,頭果幾日會比較眼訓,其如時候都無咩野。

回復 eyan 的帖子

你好!
你的孩子吃了这只药后是不是行为改变好了很多呢?是不是要吃4-6个星期才开始见效呢?

一個月開始明顯有吾同,可以自己坐低做功課,而且記憶開始好左,直至今年小二畢業攞成績表,主課老師都話佢進步左好多,上堂比以前專心,但都重有小小傾計。

hi, 借個版來用, 我係想問小朋友如有ADHD, 是否坐不定, 就算對自己喜愛的活動都坐不定, 定係有時坐定, 有時會坐不定呢? 如曾試過1次, 可以坐5分鐘, 可否介定不是ADHD 呢? 又如不喜歡坐, 總是喜歡瞓在椅上,又是否ADHD 呢? 老師話佢, 小朋友的短期記憶不錯, 又是否ADHD 呢?

回復 checkylam 的帖子

ADHD 的界定好多是看有冇老師投訴, 如不是, 只家動來動去都未必當是有事,  (定義是在2個場合有相同的不受控表現 - 其中通常是學校)
我自己個是做很有興趣的事如打球是比較集中, 但一到做較重覆的作業就不受控, 之前幼稚園 check 被評為 marginal, 政府沒有跟進,  如需要只可去私家,  

到上年小一, 老師投訴佢成日出位, 我再安排再排期, 但要等2年, 但暫時未影響成績, 所以未去睇私家, 只是參加了行為治療及試順勢治療.

回復 HaYi 的帖子

What is 行為治療及試順勢治療? Please recommend the centres for 行為治療及試順勢治療.  Thanks a lot.

行為我只是參加了協康會的ADHD 小組, 佢地有個暑期班, 主要是惰緒控制同社交,  (因此是我比較成績更擔心的) ,   另一是針炙, 是針對ADHD,  在中醫診所, $300一次,  你上網check 下.   但我其實都係試下, 預左冇咩大用, 只是在等政府睇的時間有D野做下,   魚油都有食左2年, 不過好似冇咩效.   

上星期六去聽左中央圖書館個ADHD 講座(主要是講medication), 有家長介紹明愛中環的ADHD 行為治療小組做得幾好, 不過我自己較難安排時間去試.
‹ 上一主題|下一主題