用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請教腦癇
go

想請教腦癇 [複製鏈接]

各位:小女剛滿6months and half。剛在5月24日病發臉變紫!一天四次,入了政府吃藥後無再抽筋,留院一星期,政府做的腦電圖正常,但因在上星期全身再抽筋未試過咁樣大抽及全身變紫灰),之後入了私院再做腦電圖,有不正常,醫生證實是癲癇,早晚要吃藥!吃Luminal

請問有無媽媽可教我怎樣幫助她?吃藥會影響智力?她仍小,可以做甚麼治療?針灸?食物?按摩?
   2    0    0    0

回覆:想請教腦癇

點解2個結果唔同? 如果食葯,記得準時覆診,情況穩定問醫生可否減葯, 見過有小朋友食葯半年,醫生又冇跟進,而家個小朋友5歲,智能都就只有1歲

re:Shuna
多謝忠告!我們會定時覆診和吃藥!報告不同不知和做腦電圖的狀態有關嗎?在私院是睡着做,在政府醫院是凌晨被叫醒玩住做。

oic 好多腦癇者都會在半睡半醒時有抽根狀況,咁就要keep 住食葯,d葯會有side effect .你可問醫生,佢發展同智能都可能有影響, 不過最緊要控制抽根問題先,否則好麻煩。加油!!!!

我仔仔都有腦癇,依家三歲半,發展遲緩,依家得一歲左右,黎緊入特殊學校,最緊要小心佢唔好高燒,我視102已係高燒,同埋腦癇小朋友一定要充足休息,可問醫生有冇物理治療同職業治療做,會好
D,你同佢講怕小朋友發展遲緩

加油啊

現在沒有再抽筋,定時吃藥和覆診。想問是否腦癎的小朋友學習是會慢些?

回復 lovelyhuen 的帖子

通常都會發展遲緩,不過慢幾多就因人而異﹗除左發展遲緩,仲好大機會有自閉同專注力不足
‹ 上一主題|下一主題