用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官定培僑好呢?
樓主: maggiefung421
go

沙官定培僑好呢?

回覆:maggiefung421 的帖子

因我未有沙官offer ,只是2nd in想了解各位家長的意見,因小兒既谷得,又活動得,亦有問老師意見,都係倆樣都得,如果沙官得左,真係好大決擇,我到沙官時見到D學生好helpful  ,好有禮貌,係一所人所公認的好學校!
係培僑見到一間資源充沛既學校,真係好難選擇

maggiefung421 發表於 13-6-18 13:23
你係講沙官定培僑!

應該指培僑,

其實, 兩間都換左新校長無耐

沙官有 second in, 好大 chance, 自己做唔到決定, 同小朋友傾下

其實兩間好唔同的學校,應該唔難選!!

回復 maggiefung421 的帖子

是培僑先有得揀学生,沙官只可在叩门揀得幾个。

其实用D噤嘅入U數字來比什么?入U个D是人地的,入去讀的是自己的仔女,啱自己个仔女米得囉,D%保吾到D小朋友入U架,好的学校好的孩子是靠好的家長,靠哂学校幫得机多呀?一间学校有幾多学生同老師,一个家有幾多小朋友和父母,这个%还不是最易計咩?家校合作才可提升入U的机会率架!

homama414  Very true  發表於 13-6-18 14:42

大陸來的新移民或雙非家長絶少揀左派色彩濃厚的學校,點解?既然來香港讀書,當然不走回頭路讀返同類野。

bbrmb    發表於 13-6-20 15:33

回覆:toystory2 的帖子

大陸人或雙非考到津校話多謝香港政府,唔使錢喎,係我地呢d香港人咁蠢比錢讀書姐,第時津校行國民教育,佢地真係行返回頭路Lu

回覆:monsterpp 的帖子

很認同家校合作,很重要,但學校會影響學生的前途,所以要選擇清楚!

回覆:沙官定培僑好呢?

要了解學校,先要了解你的小朋友的性格。而你對他的期望是什麼呢?
兩間不同教育模式的學校不能作比較。
沙官成績一定會好。但好谷。
培橋都不差的。成績可能不比沙官,但小朋友讀得開心。
講到國民教育……難道官立小學可獨善其身嗎?

回覆:海豚仔 的帖子

我覺得你又講得好好喎!

回復 yanwan 的帖子

培僑真係無咩親中色彩,校長呢幾年都好積極攪好學術方面,收生嚴緊!

醒目開學勳章 王國長老

版主按:請各位討論時謹記互相尊重, 多謝合作

回覆:maggiefung421 的帖子

兩間都係好學校,但風格,特色不同。  

何以從小孩子能力出發去思考。

如果小孩子能力強,沙小可以上沙官或其他b1 中學。培橋一樣。

如果小孩子能力一般,40% 以外,沙小上唔到沙官或b1 中學。要去b2 . 同一學生在培僑可以直上中學,點都係英中,所以能力未到最top , 培僑較有保險。

samchan2179 發表於 13-6-19 19:54
兩間都係好學校,但風格,特色不同。  

何以從小孩子能力出發去思考。
培僑去其他中學只可考插班,相信要全級頭五名或其他體藝才可去band 1A/B中學。band 1中至尾,想玩自行統一都唔得。

引用:+本帖最後由+cellon+於+13-6-16+19:58+編輯

回覆:沙官定培僑好呢?

你地仲係好關心培僑呀真係好鐘意你地

回覆:mrkokubo 的帖子

Wow. 見到你地咁鬼關心培僑,真係
多人講無論好定吾好都好,代表有人氣!最好呢,我細仔入學果期,麻煩再講多2句,咁就真係非常吾該晒你地啦!

四隻貓  yes, yes, 我細仔出年考,我都希望少d人報培僑...  發表於 13-6-20 17:20

沙官係傳統教學,相反培僑係活動教學,其實樓主你自己清唔清晰你小朋友適合邊一類學校同埋你自己又希望佢係邊一類學校就讀?  應該唔係好難取決架喎。。。。。

BK有人好客觀分析一間學校,亦有人好主觀去分析,樓主聽取意見時必需自己小心過濾

引用:Wow.+見到你地咁鬼關心培僑,真係 多人講無

原帖由 JadeW 於 13-06-20 發表
Wow. 見到你地咁鬼關心培僑,真係
多人講無論好定吾好都好,代表有人氣!最好 ...
係喎⋯你甘講提醒左我。
甘過多兩年我會識做

在官津小学讀完六年中文課程,係米真係可以去B1top的中学,若小朋友不靠自己去補習或者家長跟一跟,去到D勁的学校,真的可以嗎?