用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官定培僑好呢?
樓主: maggiefung421
go

沙官定培僑好呢?

回覆:海豚仔 的帖子

唔好意思, 海豚仔~ 你話官津校多大陸人讀? 莫非pkc 無大陸人讀嗎? 會唔會有d 歧視成分?

回復 jswailam928 的帖子

你誤會了, 我是指質素!

回覆:crazymum 的帖子

我識果個朋友女兒讀沙官中,話自己個女名列前矛又係名校,派成績前信心十足地講會讀三大!但最終就個女去左樹仁讀英文。吾好以為讀果間學校叻,自己就係叻先得嫁!乜野學校都有叻人同吾叻既人!就算話自己好叻的人亦未必真係叻。

回覆:maggiefung421 的帖子

樓主其實你有冇聽過兩間簡介會, 老實說我兩間都冇聽過,
我只知既然你叩門沙官應該是想讀, 既然小朋友咁叻叩到
點解重要諗呢? 畢竟考入沙官不是一件容易事呀! 至於什麼
染紅、左派或是津校多新移民, 呢D因素我反而覺得係其次,
因為除了學校教學生, 我地都會教仔女嘛! 是嗎?
請你可盡快做決定吧!

引用:+本帖最後由+海豚仔+於+13-6-16+22:55+編輯

原帖由 海豚仔 於 13-06-16 發表

樓主你選學校時都應該了解過學校背景, 教學方式啱唔啱自己既 ...
培僑我冇咩信心會勁過沙官喎!

引用:回復+jswailam928+的帖子 你誤會了,+我是

原帖由 海豚仔 於 13-06-17 發表
回復 jswailam928 的帖子

你誤會了, 我是指質素!
官津校新移民家長質素不一定差,不要標籤,不要歧視!大家討論學校,不要過份地看輕别人!我也認同培僑理念,但亦支持官津校,各有所長!難道有錢交學費的家長才有質素?

smile108    發表於 13-6-17 12:28

回覆:nc2000 的帖子

agreed nc2000

如果唔怕讀得有壓力, 個人覺得沙官好d

真心覺得有D人好無知, 妄下判斷.....
我個仔讀左一年培僑, 我問佢有無聽過共產黨, 佢話無; 我俾曾鈺成張相佢睇, 佢話唔知佢係邊個, 我問佢國家主席係邊個, 佢唔識答, 反而係我話番俾佢知, 我叫佢唱國歌, 佢都係唱到頭3句.....培僑教國家既野, 就真係太少, 相反係數學公開賽, 參加左5個比賽, 5個都拎獎......我親身經歷既係, 培僑完完無洗腦, 反而仔仔好鍾意讀書, 仲成績好好....
不過我看見有D家長, 未係了解事情既始末前, 妄加判斷, 完全無中立思考, 咁樣點樣教好下一代?

不知為何,從國內來有一點經濟能力而未富有到讀國際學校的新移民寧去其他津中也絶少報讀PKC,從認識的PKC家家口中也得知校內絶少內地來港新移民。所以如果不想同雙非或新移民做同學,培僑是一好選擇。

回覆:沙官定培僑好呢?

質素唔好,想入培僑,培僑亦都未必收你

『不知為何,從國內來有一點經濟能力而未富有到讀國際學校的新移民寧去其他津中也絶少報讀PKC,從認識的PKC家家口中也得知校內絶少內地來港新移民。所以如果不想同雙非或新移民做同學,培僑是一好選擇。』

你講得好啱,我問過一位國內來港工作的專才,他說只會讓孩子讀教會學校。

回復 toystory2 的帖子

太偏激、太極端。我覺得培養學生愛國情操是可以的,在我而言,愛國不等於愛黨。:;pppp:

回覆:crazymum 的帖子

全部直升沙官嫁?升吾到既全部入band1? ? 係就好囉!

回覆:沙官定培僑好呢?

樓主,你不如揀沙官啦,沙官又唔使交學費,又必定入到大學,冇咩理由唔揀佢,樓主快d放返培僑個位出嚟啦,我等到頸都長啦

引用:真心覺得有D人好無知,+妄下判斷.....我個仔

回覆:mrkokubo 的帖子

係可以自由發言,但吾係聲言又「死路」,又「嚇死人」,我吾知咁既言論有幾客觀又有幾大參考價值!

回復 JadeW 的帖子

非常同意, 這些"嚇死人", "死路"這些字眼, 何來客觀? 言論自由不是這樣的, 理性討論不是這樣的

引用:係可以自由發言,但吾係聲言又「死路」,又

引用:回復+JadeW+的帖子 非常同意,+這些"嚇死人