用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學游水已一年,仲要持版游,点好?
樓主: MLY001
go

學游水已一年,仲要持版游,点好?

回覆:無知人 的帖子

自由式50秒實在太慢,相信姿勢未正確。

引用:自由式50秒實在太慢,相信姿勢未正確。 +

原帖由 小伊 於 13-07-26 發表
自由式50秒實在太慢,相信姿勢未正確。
要睇下幾多歲,如果二年级,50自50秒,唔算好慢

我們這個時間是很慢. 如校隊, 由種籽隊進入準隊員的門檻約 45以下. 有比賽的看他們平時操約3x. 最好成績的比賽曾游 25秒以下. 一般要比賽如游28以上哪只是是陪游.

引用:我們這個時間是很慢.+如校隊,+由種籽隊進入

原帖由 無知人 於 13-07-28 發表
我們這個時間是很慢. 如校隊, 由種籽隊進入準隊員的門檻約 45以下. 有比賽的看他們平時操約3x. 最好成績的 ...
我覺你的心態是對,我仔明天第丨堂,我只想佢識自由或蛙式,因佢以為自己識游成日游左去深水區1•8米,嚇到我c,我又唔識wor游到狗仔咁,又唔識呼吸,個樣好辛苦

回覆:學游水已一年,仲要持版游,点好?

我覺你心態是對,仔明天第一堂跟c人上,我只希望佢識一式就好,佢成日游去深水區1•8米,嚇死我,佢游到狗仔式,呼吸又辛苦

唔上黎睇真係唔知原來要學咁耐....我仲教我家姐朋友個細佬14,15歲,頭幾堂已學識蛙式:;pppp:

6歲還未學懂自由式,點算?

引用:6歲還未學懂自由式,點算?

回復 MLY001 的帖子

你或工人 係咪成日睇住佢上堂?

小朋友如果平時佢都係有 D 依賴,咁上堂有屋企人係附近就特別依賴

我除左第一堂有睇,之後都無理佢地,而家學得好快!

我個女而家5歲半,在史丹福連續每星期二天學左一年半。而家50自由1:07, 50背1:09,50蛙1:25,50蝶未夠力(只游到25米)。

女女之前都試過比1對1私教2個月,成效不大。我個人覺得史丹福好有系統好多,又平(八十幾蚊一堂)。不過最重要係唔好游游下斷唔游!!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴言22:6

會唔會你個教練唔得呢.......正常5歲都ok架..不過我亞仔就6歲先學.....我覺得家長唔好在場就最好, 我亞仔果陣學左幾堂..就識游50公尺

回復 MLY001 的帖子

好難講學幾耐先完全識游水, 我囡都學了一年多, 學了4式, 但細胆, 一深水就要持版, 同教練傾過, 小朋友唔迫得, 佢怕咗唔學唔游水o架啦, 所以我都唔理佢學成點, 總之佢有興趣就比佢keep住游, 等佢大個d就無咁怕, 好自然就不用持版了!最緊要唔好嚇怕小朋友!

引用:daughter+started+learning+individually+a

原帖由 reei 於 13-07-12 發表
daughter started learning individually at 4.5 years old. after 2 months can swim without swimming bo ...
Reei, can u pm me ur coach detail?