用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 大件事!校車變了
go

大件事!校車變了

我好鍾意CCS的校車服務,邊到都去,興趣又接埋。但明年沒有了,興趣班又要加錢接送。我住果區直情冇人校巴,只能叫街車,好彩我的小朋友大了,最多自己搭車,如果以前細個,我一定要轉校。

回覆:大件事!校車變了

變成點呀?我住屯門,有無車呀?

我住大埔,又有冇校車到呢?

校車公佈了嗎?現在可否致電學校查詢?

回覆:chung7927 的帖子

知道轉左校車公司,問左仲有將軍澳線但未定車站,又冇話冇第二輪兼加價喎...一心諗住讀啟基...但冇校車接送就真係大件事...點算?

我想問係唔係都係8點返學、3點放學?

我剛致電學校,回覆是原本的校車公司只做九龍線,而另外兩間新公司,一間做屯門嗰邊(可能冇興趣班接放學服務),另一間走大埔,馬鞍山,火炭及大圍(應該有興趣班接放學服務),詳情及想在那處候車的回條,會在6月尾前寄給家長,8月中前便會通知家長小朋友的候車地點及時間。

我尋日去註冊呀, 唔記得問添, 因為我一心諗住係城市校巴喎, 因為我仔讀啟思(LAMTIN), 我仔校巴係啟基開出黎架....咁即係唔係城市校巴公司?

引用:我剛致電學校,回覆是原本的校車公司只做九

原帖由 chung7927 於 13-06-15 發表
我剛致電學校,回覆是原本的校車公司只做九龍線,而另外兩間新公司,一間做屯門嗰邊(可能冇興趣班接放學服 ...
謝謝!但沒有興趣班接送會很煩

引用:我尋日去註冊呀,+唔記得問添,+因為我一心諗

原帖由 JHsbb 於 13-06-15 發表
我尋日去註冊呀, 唔記得問添, 因為我一心諗住係城市校巴喎, 因為我仔讀啟思(LAMTIN), 我仔校巴係啟基開出黎 ...
藍田啟思9月會轉新校車公司呀!(我細女係度讀)
今日問左啟基話分3間公司營運,九龍線及大埔線仍有一轉興趣班校車,但屯門深井將軍澳線就沒有了,希望校方增取成功啦,唔係我地接送會比較困難了

Anya 發表於 13-6-15 18:07
藍田啟思9月會轉新校車公司呀!(我細女係度讀)
今日問左啟基話分3間公司營運,九龍線及大埔線仍有一轉興 ...

城市校巴好OK架喎....我仔4年都坐佢地校車, 係第1年叫第2個名, D人都一樣的......

城市加得好犀利

學校 給了家長幾家街車電話, 其中 孔先生 有車可走元朗,大埔新界, 只要有足夠人數即可安排車 (十六座位) 給學生.

不過 如在七月十日前沒足夠人數就不加開此路線.  

引用:學校+給了家長幾家街車電話,+其中+孔先生+

原帖由 hohimchiu 於 13-06-17 發表
學校 給了家長幾家街車電話, 其中 孔先生 有車可走元朗,大埔新界, 只要有足夠人數即可安排車 (十六座位)  ...
唔係有校車去新界咩?要自己搵街車?

街車是否for 興趣班後校車 ???

回復 bbeasy25 的帖子

街車是指如你那區沒校車到 即要自己聯絡街外車接送上學, 學校是不負責安排

馬鞍山線轉另一間公司,
無記錯加幅接近50%
焗搭,而且未知可否屋宛附近上落.

加50%,即係幾錢?

回復 bbeasy25 的帖子

由$10XX加到$1500.

hehehe: