用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒官下午校,新基灣點揀好?
樓主: joanna{BB}
go

軒官下午校,新基灣點揀好? [複製鏈接]

ozoz 發表於 13-6-21 16:07
我朋友啱啱去軒下代課,佢意見係如果有得選擇,不要去軒下。

希望每天開心渡過 ;-)

回覆:Jessy 的帖子

為何啊!

回覆:軒官下午校,新基灣點揀好?

我有朋友幾年前去軒下代課,代課期未完頂唔順都提早唔撈!

回復 musickwong 的帖子

兩位代課老師有冇說明原因?看了不明白 !~

不過官校教師流動性人,

最好還是打聽下讀緊該校嘅家長!

咁就真係好懷疑你朋友有冇資格為人師表!

引用:回復+musickwong+的帖子 咁就真係好懷疑你

原帖由 chunchundaddy 於 13-06-21 發表

咁就真係好懷疑你朋友有冇資格為人師表!
大家要小心,現在很多人處於叩門中。軒小是一所歷史由久的小學,品人背出,壞極有限。

edmone731  你撑學校唔使懷疑人嘅,你什麼年代品人。  發表於 13-6-22 00:26

官小如果唔係同大部分Band1官中有聯繫,唔會有甘多家長選擇。

carolmum  agreed!!!!  發表於 13-6-22 00:23

引用:Quote:原帖由+chunchundaddy+於+13-06-21+

原帖由 darkbson 於 13-06-22 發表
大家要小心,現在很多人處於叩門中。軒小是一所歷史由久的小學,品人背出,壞極有限。

...
軒小上午好好,我侄女讀緊,功課合理,校長有理念,有heart。軒小下午就抱歉,我朋友真係啱啱代過課,比咗唔好嘅評語。當然,一面之詞不要盡信,最好有現就讀嘅小朋友家長分享下。

edmone731  一下子甘多人識代課老師,有無代三年級中文科,有老師攞考試內容去比學生做練習,搞到全級三年班中文部份要重考,問一下你認識代課老師証實一下。   發表於 13-6-22 01:36

回覆:ozoz 的帖子

回復 ozoz 的帖子

可以說明多些嗎?謝謝

我覺得官校學生會較復雜。因軒下行精英制, 如果碰巧教精英班,可能你朋友有不同的經歷。

回覆:GIPW 的帖子

今早去了軒下,那個校工勁無禮貌!

我可以好客觀地以用家身分回答你,小皃2間都讀過,都好清楚知道2間學校風格係好唔同,一間係津校,老師後生有拍力,較好進取,事事跟進得好足,行政好有系統,好仔細;另一間係官校,老師大部份資歷高,年紀大,只係返半日工,要跟進事情較慢同行政相對較差。兩間都注重學術,基灣3次評估,默書計分;軒官2考,默書唔計大考成績;2間用書大致上一樣(係英文書唔同)軒官課程淺(跟書教),考得深(因人而議);基灣會較多課外野,但考試好多人考得好高分。論紀律,基灣極度注重嚴格遵守紀律,個人認為有點似軍訓;相對軒官較寬鬆。論校舍,軒官同基灣跟本冇得比,基灣千禧校舍又新又大又較多資源同發展空間,多課外活動;軒官現時校舍對家長而言又殘又簡陋,冇下課後課餘活動,全部都係校外參與,歸屬感相對低,第時新校舍將會係點就到時至知,所以話官校透明度較低。以上係我個人分析,今日係軒官考叩門試大日子,祝大家好運!

talent2000  點解不讀軒官?  發表於 13-6-22 17:29

回復 leoofhk 的帖子

好好的分亨,謝

lok614  最終佢係選讀軒官哩!!:)  發表於 13-6-22 23:57

回復 leoofhk 的帖子

very good note, thanks!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:我可以好客觀地以用家身分回答你,小皃2間

原帖由 leoofhk 於 13-06-22 發表
我可以好客觀地以用家身分回答你,小皃2間都讀過,都好清楚知道2間學校風格係好唔同,一間係津校,老師後生 ...
很客觀的分析如果給你再選一次,你選擇那所小學?(軒下或是基彎)

回覆:darkbson 的帖子

I'm so grateful that I made a right decision. we chose HRGPS which is the right school that suits him best, he's happy in school everyday and he seems not stressful at least (cuz all stress goes to me!) there's nothing the best but it's more about how it matches yr kids.

小兒當時也是面臨相同的情形, 後來選了軒下, 感覺決定是對的, 因為半天學習, 沒那麼辛苦, 功課壓力不大, 但中文方面要求較高, 2年級時差不多每周都有作文. 有時要在堂上即作.  有分精英班, 課程內容一樣.  但家長緊張些.
‹ 上一主題|下一主題