用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 要決定了他的去向了
go

要決定了他的去向了

A仔暑假後升K3了,他一值在私幼讀N1-K2,成績中下,課程當然比一般學劵幼稚園深,社交最弱,分析抽象都弱,唔會主動講野同人玩,但佢係好鍾意返學,屬於守紀律果D小朋友,佢又返得好開心,我放工時佢會講返D特別事情比我聽。

啱啱收到K3 I位通知書,明天要註冊了,我仍然心大心細中好唔好幫佢轉校,唔係好想形響佢升小一既profolio,點算好呢? 放棄左唔知對佢有咩影響,請問有無小朋友返緊/返過I位既家長同我ShareI位有咩幫助呢?

感謝感謝

講真一年I位讀唔讀都唔係咁大幫助, 以前亞仔讀左兩年, 我覺得係退步左, 經濟許可, 原校讀埋佢, 再加私人補訓練仲好, 上到小學再睇下學校有無支援再諗

SKB 發表於 13-6-14 13:47
A仔暑假後升K3了,他一值在私幼讀N1-K2,成績中下,課程當然比一般學劵幼稚園深,社交最弱,分析抽象都弱, ...

首先,我唔同意私校既課程一定深過有學卷既學校。

小朋友返學,重要係佢應付到學校既課程。你小朋友既case,由你幫佢排既時間,有無問過,I位有咩不同?
我所知,呢種學校係多左針對小朋友既弱項,多加訓練,同時唔使父母另外帶佢去做訓練。如果你一路都有幫佢做訓練,成效如何?

至於小一既profolio,你會幫小朋友考咩學校?

私校-係要面試,講既係小朋友既能力。

直資,津校-係另一個計分方法去考。

我個仔都係9月k3,讀既係學卷幼稚園,的確要為佢升小一做預備,因為自行申請,9月尾就係。

會唔會安排一下,小朋友參加下不同既團隊,等佢學下同輩相處?我有幫個仔入基督少年軍,一d禮儀班,社交班。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:要決定了他的去向了

你仔有其他私人training 嗎?I 位的ot 和pt  service 是社署治療師因應需要到訪學校,給予suggestion 俾老師和家長only! St 好d ,應約兩星期到訪school 直接為學生training!至於i 位老師點樣在校support 學生就依個別學校而定,問清楚!如果你說得一年,要看這一年是不是值得了。因轉校,都有適應ma!

I 位幾乎每天都有小組訓練,每個月有兩次言語治療,省下的錢可以另外參加校外的治療或訓練。

我小朋友讀了兩年全日制 I位,有很大進步。不過,K2剛轉校那年,差不多到聖誕節才可以完全適應,但適應之後就進步神速。

CMH 發表於 13-6-18 21:41
I 位幾乎每天都有小組訓練,每個月有兩次言語治療,省下的錢可以另外參加校外的治療或訓練。

我小朋友讀了 ...

請問你小朋友讀邊區幼稚園呢?

send you a PM.

最後都係決定比仔仔去讀K3 I位。

好老實,岩岩派Final Term Assessment份卷,佢既成績唔差,進步好大,真係唔係好想放棄佢由N1-K2累積响學業上既成績,奈何佢社交真係弱,希望佢轉校後社交真係有進步,書可以遲一年追返上,6歲前的黃金治療唔可以miss,大家都要加油呀。