用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一輪自行收咗唔去註冊,仲可唔可以參加第二輪去大抽獎 ...
go

第一輪自行收咗唔去註冊,仲可唔可以參加第二輪去大抽獎呢! [複製鏈接]

請問有無人試過第一輪自行收咗唔去註冊,再參加第二輪去大抽獎呢!

onchai  可以!  發表於 13-6-14 13:34
   1    0    0    0

IvyPluto 發表於 13-6-14 13:15
請問有無人試過第一輪自行收咗唔去註冊,再參加第二輪去大抽獎呢!

交得表就係想有得註冊  點解唔夠幾日又要唔要呢
因為佢收左你 覺得唔輕香 所以唔要?

我有一仔一女, 當年亞仔是細仔又內向, 考學校全軍覆, 所以自行入咗間沒有聯係中學的小學.  今年到亞妹, 如果自行跟亞哥是必收, 但因為想個女入一間可以直上中學的女校, 而她又是大女, 性格主動, 希望同佢考聖心和真光.  如果考到的話, 可不可以唔註冊亞哥間學校, 再去大抽獎, 因為有私校backup.  你可能認為我貪心, 我只想知得唔得, 或有無人試過.

咁你自行收生唔交表阿哥間學校就得架喇
有家姐阿哥响都讀係必收  但大前提下係要你交自行收生表格去
咁你交去你想阿囡讀果間就得  而阿哥果間唔會叫你去註冊架

回覆:第一輪自行收咗唔去註冊,仲可唔可以參加第二輪去大抽獎呢!

係囉!點解甘煩呢!自行交女兒心儀的就可!

時間上似乎不配合,聖心肯定係自行註冊後才出結果的,真光我就唔多記得。

醒目開學勳章

IvyPluto 發表於 13-6-14 13:42
我有一仔一女, 當年亞仔是細仔又內向, 考學校全軍覆, 所以自行入咗間沒有聯係中學的小學.  今年到亞妹, 如 ...
For sure you can do that as I know people who have done this before.  You simply don't register and can sit for allocation in the lottery round.

回覆:iantsang 的帖子

不過此舉非常冇謂!浪費了第一個1

亞仔間學校舊年派哂通告,如果有弟妹自行唔選, 到時無得叩門,所以好驚自行唔揀亞哥間學校,私校未必知結果,到時兩大皆空.  看見今年大抽獎D父母, 真得好担心亞女唔知派去邊, 我是12區,派得好是天堂, 派得差是地獄.  再加上我想亞妹入間女校呢!

IvyPluto 發表於 13-6-14 13:42
我有一仔一女, 當年亞仔是細仔又內向, 考學校全軍覆, 所以自行入咗間沒有聯係中學的小學.  今年到亞妹, 如 ...
聖心同真光都好似係私校喎, 都係自行放榜前後才有結果的。
根據今年經驗, 你咁做好冒險。因為私校不管大細女都有全軍覆沒的可能性, 而大抽奬又有抽中你極不想入的學校的可能性, 所以, 要不你就先選哥哥一間自行做back up, 考到私校就一天光晒, 放番哥哥學校位出嚟, 考唔到私校咪到6月叩你喜歡的津校門。無論如何, 衰極都有哥哥學校做後盾。
或plan 2, 考私校的同時, 你自行時報一間超級想入的學校, 如果入唔到, 大抽奬又揀多次, 因為很多學校叩門時都要有1-1-1的。話比較有誠意喎, 好彩0既, 咪大抽奬入咗囉, 唔好彩, 都仲有1-1-1叩門。不過, 我始絡覺得有啲冒險囉。

回覆:IvyPluto 的帖子

甘學校有冇講,自行得左又唔注冊有乜結果?都係冇得扣?你要預大抽獎唔得就讀私校,但事先要決定私小收先

CoffeeCake 發表於 13-6-14 13:57
時間上似乎不配合,聖心肯定係自行註冊後才出結果的,真光我就唔多記得。 ...

真光上年11月24日通知結果,28/29日註冊,而上年小一自行分配學位結果係喺11月26日公布。如果今年安排都係咁,樓主可以試TL!

其實我的想法都是第一輪揀亞哥間學校, 考到私學放棄亞哥間學校的位, 我只是唔知道仲可唔可以去大抽獎, 到抽到心儀的女校便放返私校個位出來, 派得唔好便讀私校.  如果考唔到當然入亞哥間學校唔再諗嗱!

但都係要註冊左先WOR! 一係你就搵D 早過自行放榜既私校, 我想音小, 王錦輝
佢地好早IN 不過唔記得幾時放榜, 你唔註冊, 就算考唔到私校, 都無得番轉頭,

我現正找一些自行註冊前便能知道結果的私校, 又可以俾去大抽獎.  只是不知道我的如意算盤可不可行.  所以想問下有無人試過.

IvyPluto 發表於 13-6-14 15:51
其實我的想法都是第一輪揀亞哥間學校, 考到私學放棄亞哥間學校的位, 我只是唔知道仲可唔可以去大抽獎, 到抽 ...

得....以前第一輪軒上得左但無去註冊....
我地以前都係私小收左比較過....都係放棄
係再可以去第二輪大抽獎...但因私小限制無再抽
真光係等第一輪出左結果先註冊...放心~~~

多謝你,如果考到私校會試下再抽.
‹ 上一主題|下一主題