用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文字典
go

英文字典

請教各位, 現今學英文, 係咪有本字典會好d? 電子字典好似好難用
(我個女小二)

貢獻勳章

大家研究一下啦,我個仔用緊:

1) 牛津進階英漢雙解詞典
2) Longman Dictionary of Contemporary (英英)
3) 快譯通 (貪佢有真人發聲)

字典機夠快,手查英漢字典夠正統,查英英學到英文。反而老師十分反對用 ipad ,因為可以有其他用途。

回復 awah112 的帖子

請問你是在那裡買的?商務,三聯有得買嗎?thank you

1. Oxford Junior Illustrated Dictionary (英英)
2. Oxford Advanced Learner's Dictionary (英漢)
3. Oxford Advanced Learner's Dictionary (英英) - iPad版

LLK 發表於 13-6-14 11:25
請教各位, 現今學英文, 係咪有本字典會好d? 電子字典好似好難用
(我個女小二)
我覺得學英文同中文都一定要有字典。

回復 LLK 的帖子

小兒現升二年級, 因他有學 IPA, 他的補習老師幫他買了這本詞典
朗X-圖解兒童英漢詞典(全新第二版), 個人覺得幾好, 因它的字也
較大及是彩圖, 阿仔當有不懂的字時, 也樂於自己取來查, 希望幫
到你

引用:回復+LLK+的帖子 小兒現升二年級,+因他有

原帖由 ianmon 於 13-06-15 發表
回復 LLK 的帖子

小兒現升二年級, 因他有學 IPA, 他的補習老師幫他買了這本詞典
字典机有發声,

回覆:英文字典

我都想知邊本英文字典適合二年級既小朋友

謝謝各位, 我上星期六買了牛津初級英漢雙解詞典比阿女, 開始學查字典, 讀字典, 牛津D字典都唔平
我叫阿女小心揭, 唔好整爛