用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TT簡介會後之感想..
樓主: 晞晞爸b
go

TT簡介會後之感想.. [複製鏈接]

如果唔係教徒, 會唔會對小朋友日後真的入讀, 而家長難投入中教而唔係噤好 ? Thanks ...

引用:如果唔係教徒,+會唔會對小朋友日後真的入讀

原帖由 sysy474 於 13-06-14 發表
如果唔係教徒, 會唔會對小朋友日後真的入讀, 而家長難投入中教而唔係噤好 ? Thanks ... ...
I dun think so .. 其實Tt 宗教氣氛不算濃厚,也只是食茶點祈禱、星期五有worship,平時有唱下詩歌、和聖誕節復活節的佈道會(可選擇去或不去)。老師平時並不多向學生、家長傳道(或者不是太多老師是基督徒吧),我覺得和一般的教會學校差不多吧!

另外,應該是崇小上基崇70%,崇幼上崇小一定不足50%。tt多活動,但不是活動教學。但當然我認同tt是抵讀的。

sysy474  下年英普無學卷了 !  發表於 13-6-14 18:39
sysy474  其實Tt 宗教氣氛不算濃厚 ~~~ 放心了 !!! 因聽校長講, 有心理準備讀後會信教, 感覺都好強調中教意識好濃 !  發表於 13-6-14 18:37

作為一個男孩子家長, 我其實真係好鍾意崇真教學理念, 更加鍾意佢幫助建立小朋友自信, 宗教去年問過老師(因為中學個校長講到連家長都一定要信咁, 不過老師話順其自然, 唔會強逼, 唔好話家長, 小朋友都唔會逼, 叫我唔好擔心, 小朋友信我覺得OK, 但係唔好逼大人信嘛)!

龍校係另一個吸引之處, 不過今日網頁都upload左通告, 係寫"小學部將預留本園畢業生報讀人數70%之小一學位予本園學生投考。小學部會評核每位申請人之表現,如評核結果相同,校方會優先考慮取錄本園畢業生。", 係考唔係收, 所以崇幼>崇小應該係無70%!  每天15分鐘英語課, 普通話仲一星期只有30分鐘..... 如果唔惡補英普, 應該相當唔足夠, 亦唔係咁容易上到崇小!

引用:昨晚去完之後既感覺如下:+(以下資料如有錯

原帖由 晞晞爸b 於 13-06-14 發表
昨晚去完之後既感覺如下: (以下資料如有錯誤既話..請有出席既爸爸媽媽指正..謝謝!)

1. 半龍
我小朋友讀祟幼k3,請恕我直言,今年超多祟幼生被祟小放棄,包括有哥哥姐姐已在祟小讀既小朋友!interview in 左兩個幾鐘,考小一程度既中,英,數及普通話!考埋連祟幼都無教過既野,反而收左好多名幼如york 及學之園既學生!還有,校長強調係基祟既中學部會收七城祟小生,祟小收祟幼永遠無比出一個數字。

引用:Quote:原帖由+晞晞爸b+於+13-06-14+發表昨

原帖由 chanti 於 13-06-15 發表
我小朋友讀祟幼k3,請恕我直言,今年超多祟幼生被祟小放棄,包括有哥哥姐姐已在祟小讀既小朋友!interview i ...
好彩我今年放棄咗崇幼揀名幼啫。

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-06-15+發表我小

原帖由 lovebb2 於 13-06-15 發表
好彩我今年放棄咗崇幼揀名幼啫。
我當年為左呢條半龍放棄左km 同LH 同一條全龍(因無咁多外籍老師),超後悔

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+13-06-15+發表好

我當年為左呢條半龍放棄左km 同LH 同一條全龍(因無咁多外籍老師),超後悔

...
你小朋友有否崇小offer?祝順利。

回覆:TT簡介會後之感想..

DEl

其實今年第一輪升小一,學校真的收得唔多祟幼生,我身為家長都嚇了一跳,所以好多家長都即刻寫求位信。但有好開心發現今年D家長都好好,當仔仔囡囡考到外面心儀小學時,都會立即放位。眼見身邊有寫求位的家長很多都有OFFER,反而現在真的會升祟小的就不是太多了。
其實學校到現在真的不可能說給大家聽有幾多%的。

引用:其實今年第一輪升小一,學校真的收得唔多祟

原帖由 ireneyklo 於 13-06-15 發表
其實今年第一輪升小一,學校真的收得唔多祟幼生,我身為家長都嚇了一跳,所以好多家長都即刻寫求位信。但有 ...
係咪崇幼小朋友出去考其他直資都ok架?

引用:Quote:原帖由+ireneyklo+於+13-06-15+發表

原帖由 lokka0611 於 13-06-15 發表
係咪崇幼小朋友出去考其他直資都ok架?
我意思係考直資獲取錄機會大唔大呀?

我知道崇幼小朋友出去考直資和私小的不錯

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-06-15+發表我當

原帖由 lovebb2 於 13-06-15 發表
你小朋友有否崇小offer?祝順利。
我小朋友第一輪收waiting 信,小朋友在校不是best of the best,但評估係全三角形(分三級,至高係三角形), 平時都聽教聽話,我又係義工家長,佢吾收自己培育出黎既小朋友,收出面名幼勁學生令人好失望,大勢利,完全同基督教辦學宗旨相反。所以佢嫌棄我地小朋友後,我地一班家長都放棄求位,一心向外尋真正用愛心辦學既學校綜合各家長results, 入一線或直資既小,二線私小好多,但大多入本地二線津小,因好多都有細路妹。

引用:Quote:原帖由+晞晞爸b+於+13-06-14+發表昨

我小朋友讀祟幼k3,請恕我直言,今年超多祟幼生被祟小放棄,包括有哥哥姐姐已在祟小讀既小朋友!interview i ...
學校要增加私小競爭力無可囗非,但放棄咁多自己一手培育的幼稚園學生亦真係好唔應該。
可能係咁,所以決定英普部退出學卷,可以谷一谷自己人上小學?!
不過就算day1有offer, 又有幾多人視崇小係第一志願?

leung-baby 發表於 13-6-16 15:59
學校要增加私小競爭力無可囗非,但放棄咁多自己一手培育的幼稚園學生亦真係好唔應該。
可能係咁,所以決定 ...

同意,我都覺得唔應該怪學校, 你選人, 人選你, 你有offer都係諗住backup啫, 大家好公平。

引用:Quote:leung-baby+發表於+13-6-16+15:59+學

原帖由 evacalbee 於 13-06-16 發表
同意,我都覺得唔應該怪學校, 你選人, 人選你, 你有offer都係諗住backup啫, 大家好公平。
我係以祟小為首選,兼大早寫信比校長同佢講左收既話我必讀,因為校長大大聲叫人寫信比佢。但我自應無谷小朋友,佢無考cambridge,無識幾百個中,英文字。我只培育他身,心,靈,學習有健康及平均既發展,所以只係一體一藝一academic ,真係吾夠外來名幼生爭。不過,連聖士堤反女校都話要做直資,精英教育已係事實,有多少學校重會話自己有教無類?只有一些村校如沙田聖華,信義,或小部份私小及直資如cky

chanti 發表於 13-6-16 21:49
我係以祟小為首選,兼大早寫信比校長同佢講左收既話我必讀,因為校長大大聲叫人寫信比佢。但我自應無谷小朋 ...
Juding from what the teachers and pricinpal said at the seminar, I tend to agree that TT actually expects parents to drill their kids outside school.

May I know is your kid at TT local or international stream?

And why CKY is 有教無類?  It's DSS too.

回復 wingbbbb 的帖子

想請問下你話網頁upload左通告是在那個位置? 訪客可看見嗎? 請問小學部有多少位?

現實是有那間直資或私校不用面試的?
‹ 上一主題|下一主題