用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
樓主: Heima10
go

Deleted [複製鏈接]

引用:我上年放棄了大坑真光,選了聖公會 +

原帖由 annim 於 13-06-19 發表
我上年放棄了大坑真光,選了聖公會
請問可否分享一下,是否因為目標小學是其他所以選聖公會?還是其他因素?我也喜歡聖公會,但要因此而放棄龍校面對小一壓力,需要很大勇氣,很掙扎。

醒目開學勳章

回覆:Heima10 的帖子

那要視乎你是否喜歡龍校的小學,那幼稚園小朋友除了直上外,一般會去那裡等

annim 發表於 13-6-19 00:58
我上年放棄了大坑真光,選了聖公會

請問你小朋友現在讀成點?

醒目開學勳章

回覆:應否因為聖公會而放棄龍校?

我囡囡上年因為SKH而放棄左堅真、聖心和高主教。

mylovelyBB 發表於 13-6-19 15:30
我囡囡上年因為SKH而放棄左堅真、聖心和高主教。

可否分享一下你囡囡讀成點?

回復 mylovelyBB 的帖子

My girl got SKH offer this year.  請問.可否分享一下  SKH 的情況, 你女兒讀得開心嗎? 是活動教學嗎?

醒目開學勳章

回覆:vinik 的帖子

Vinik, bearbearma77,

囡囡讀得好開心,返屋企會主動分享學校嘅事俾我知,又好鍾意唱學校教嘅歌仔。SKH學術上唔算深,會以活動教學形式教小朋友,德育教得好好,小朋友大多好乖巧。

回覆:mylovelyBB 的帖子

請問K1有功課做嗎?會否學寫字?我有高幼和SKH下午offer, 唔知點揀?

回覆:vinik 的帖子

囡囡好鍾意學校,老師、主任和校長都很親切和細心。學校教的唔深,但對小朋友的德育、聽指令和自理能力要求好高。K1下學期開始線條練習和寫數練習,但都是好簡單好快完成的功課。我聽到K2的家長說學校課程會比較深,但應該無坊間好谷的學校咁深(請現任SKH k2 的家長指正)。同學很乖巧,有部分都好活潑(尤其是男仔),很Smart,中英很強,家長很注重小朋友學術和體藝發展。

我個囡囡讀PN時,老師全年都向我提及小朋友不是太專注,亦唔會舉手答問題,我觀課時都見到囡囡表現雖然乖巧,但就係識答問題都唔舉手。但讀左SKH四個月後,我和囡囡報親子的課外活動時,囡囡上課的表現脫胎換骨,變得極度專注,專心聆聽老師,仲經常舉手答問題。到我去SKH睇堂,我個囡上堂都表現專注,令我很感動。我唔知呢個改變係因為係我個女大個左,還是SKH老師和學校的功勞,但我傾向後者,因為我到依家上親子班都仍然見到有一些四歲多的小朋友,上堂唔留心。其他家長和親子班老師都向我請教令囡囡專注的技巧,但我管教的方法沒有因為PN老師的意見而改變(因為我個囡係細女,當時老師和我想再給她時間,等佢慢慢改變成長)。所以我好開心找到一間適合囡囡的學校(我想強調囡囡PN的學校都係好學校,但可能係同我囡囡性向不太夾)

回覆:Heima10 的帖子

首先我想強調,沒有邊間學校比較好,只有某學校比較適合自己家庭的育兒方向,和小朋友性向,兩間都係好學校。

我不是甚麼學校的校友,自行20分,都係同其他人一樣考小學、自行加派位。

我和先生都係基督徒,兩口子都要工作,不是醫生律師,小康之家,好多人要養個種。上年得到大坑真光pm offer和SKH am offer, 選SKH的原因有幾個: 1) am offer, 時間好用,囡囡由細到大都極度需要午睡,三歲仍可以午睡兩個半鐘。2)家住西環,無校車到真光。3)我和先生在取form, 交form和interview 期間,對SKH 的老師印象最佳,當時我大肚,只有SKH的老師會主動走過來請我到人少的地方坐和休息,interview期間亦是SKH的老師最花時間和心機面見我囡囡。4)我地想我地的小朋友將來係乖巧合群,亦有自己的個性(personality)

一年前我都好掙扎,始終龍校有保障,自己呢幾年唔會咁大壓力,但先生和我都唔想單單為龍校一個原因而選校,希望全面d。當然,我呢個選擇係痛苦的,但我同我先生衡量過,可以承受考小一的壓力,同囡囡共同面對,將來無論考小一成績如何,都會係全家人一個經歷。

vinik  好多謝你既分享~~  發表於 13-6-21 10:49

尋日去註冊, 啱啱老師同小朋友喺操場玩緊, 見到小朋友一支箭由一邊跑去另一邊, 老師之後一舉手, 全體小朋友又跑番過去, 跟住乖乖地跟住老師上課室... 一分鐘之前先至紮紮跳, 一分鐘之後竟然定晒...

我仲記得呢位老師就係面試果陣見我個仔嘅老師!

回覆:應否因為聖公會而放棄龍校?

好想知聖公會有乜好,咁多人趨之若鶩,請分享。

今年開始冇學券, 唔知課程會唔會有變化呢?

我知道有人上年放棄聖保祿(靠關係),要了聖公會,哪位媽媽說小孩聖公會非常愉快,反之覺得聖保祿校長老師沒有那麼nice.
我亦放棄了真光上午,現在SKH只有下午,是非常痛苦決定! 但想到女女能得到愉快校園生活,值得的!

回覆:jenny1919 的帖子

你好,我仔仔都系聖公會下午班。

聖公會校長和老師都十分重小孩及其家長,愉快指數滿分,但考小學都係靠自己的或人事。

回覆:gigi812 的帖子

你小朋友是否就讀聖公會呀?

我孩子是聖公會的

如果只有15分,聖心和聖公會之間會該如何抉擇?

回復 Kless 的帖子

hi, may be we can also set up a facebook group of SKH parents?

小冬姑  Agree!!   發表於 13-7-9 14:28
‹ 上一主題|下一主題