用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙幼稚園K1下午班老師要小朋友自己倒便便 =.=" ...
go

蘇浙幼稚園K1下午班老師要小朋友自己倒便便 =.=" [複製鏈接]

聽隔離班同學仔媽咪講, 佢個小朋友讀K1下午班,
事緣急得滯趕唔切跌左一舊小便便在厠所地墊上,
老師竟然叫佢自己用雙手拎住有便便的地墊倒去馬桶,
我聽到都O晒咀
   0    0    0    0

有也問題?

吓, 真??

小朋友自己講??!?!?!!!!
係真就誇張了, 點解可以叫小朋友自己倒, 姐姐去左邊?

佢都話要了解下先, 佢個小朋友K1, 佢估老師諗咁細個, 未必識講返出黎,
我都唔明點解要小朋友自己倒呢?
就算罰都唔係咁卦, 咁衞生
如果肚痾咪大件事

回覆:蘇浙幼稚園K1下午班老師要小朋友自己倒便便 =.="

O左咀 小朋友嚟咋,邊識呀!!好唔衞生,另一方面老師可以話教小朋友要有責任,自己的事自己做???

但如果老師睇住,小朋友只需雙手攞住地墊倒入馬桶,我覺得ok喎

引用:但如果老師睇住,小朋友只需雙手攞住地墊倒

原帖由 sbux 於 13-06-13 發表
但如果老師睇住,小朋友只需雙手攞住地墊倒入馬桶,我覺得ok喎
同意。

係不衛生,也許老師想小朋友有個小教訓,下次不要好急好急才去呢,否則又要自己再清理過。之後老師該會望實小朋友認真清潔手仔。

吾係叫小朋友用手執便便,吾會太吾衛生,之後亦會洗手。

個老師肯教小朋友自理係好事,其他私立幼稚園多數即刻帶小朋友去洗手間,叫嬸嬸清潔。

有d仲怕傷害小朋友心靈,矯枉過正到同小朋友講吾緊要!

honeybunny7    發表於 13-6-20 16:15

引用:吾係叫小朋友用手執便便,吾會太吾衛生,之

原帖由 Jane1983 於 13-06-14 發表
吾係叫小朋友用手執便便,吾會太吾衛生,之後亦會洗手。

個老師肯教小朋友自理係好事,其他私立幼稚園多數 ...
如果咁叫教自理, 用舊大便教自理,,EE可以請少個。其實小朋友好多感覺係明白架,佢忍唔住跌左大便其實佢心裏十分不好受,好內久,已經唔係自理問題,而家仲叫佢執舊便便去厠所,而家係軍訓詳。

回復 sbux 的帖子

agree , 咁下次小朋友就會驚掦自己要去toliet 早點出聲, ps  只要唔係叫小朋友用手攞起

因為呢件事,我對蘇浙印象愈來愈好

hippoo  因為呢件事,我對蘇浙印象愈來愈唔好!  X 2  發表於 13-6-14 19:41
AL1987  因為呢件事,我對蘇浙印象愈來愈好!  發表於 13-6-14 14:11

家長老師當然要教自理啦, 但蘇浙的洗手間本來已是不潔的,地上有污穢的積水及污垢,放在地上的地墊亦可想像是沾濕了的,如公廁般,小朋友能否徹底清潔沾滿手上的污垢呢? 之後還有在課室吃茶點及與其他小朋友接觸呢,相信要教小朋友清潔及自理,要用這個教材實在不衛生了,尤其在這手足口病活躍的季節!

GCG 發表於 13-6-14 13:21
如果咁叫教自理, 用舊大便教自理,,EE可以請少個。其實小朋友好多感覺係明白架,佢忍唔住跌左大便其實佢心 ...
我覺得無問題,你覺得吾可以接受,好清楚。

只要老師無羞辱小朋友,用便便或生活小事教自理係最好效。

sbux 發表於 13-6-13 23:36
徒手攞屎你都覺得冇問題?

將心比己,如果你自己跌咗D屎落地,自己會唔會搵張紙巾包住佢執呢?

再者,唔去徒手搞屎尿嘔吐物係常識,學校應該趁呢個機會教小朋友點處理呢D帶有好多細菌嘅嘢!

irene_the_pooh 發表於 13-6-14 14:46
徒手攞屎你都覺得冇問題?

我覺得無問題喎 佢都唔係徒手攞屎...係拎地墊...

chinghang_ma 發表於 13-6-14 13:33
家長老師當然要教自理啦, 但蘇浙的洗手間本來已是不潔的,地上有污穢的積水及污垢,放在地上的地墊亦可想像 ...

請問你小朋友係咪讀緊蘇浙ga ? o個度o既洗手間環境真係咁差 ? 真係有d擔心

我個囡讀緊N班,洗手間好乾淨,我都上過去幼稚園有大人厠格既洗手間都好乾淨,係有d工人帶小朋友去洗手間,去完唔沖厠既就大把,仲由得佢地既小主人fing到周圍都係水,我見到有時會幫人沖埋。其實保持清潔,大家都有責任。

回復 sbux 的帖子

同意 x 2, 又不是要佢用手執CC...
‹ 上一主題|下一主題