用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有讀障係咪只會派BAND 3 中學??
樓主: stellat
go

[讀障] 有讀障係咪只會派BAND 3 中學?? [複製鏈接]

熱血勳章

我淨係想個仔入間校風好D既學校,唔係因為英中或中中。

回覆:lammaggie 的帖子

我想問下讀障是否要到小一二先知,因小囡都有大肌肉發展緩慢,依十4歲半,但肌肉發展只有3歲。她是左撇子,寫字時方向成日寫錯,特別是英文字(b,c,d,f,p,q,s)等

可以試下北角的循道衞理中學,係專為讀障學生而設的
http://www.fhms.edu.hk/

回覆:smallmama 的帖子

回覆 stellat 的帖子

my son at P5 too, don't know how to do to help....should choose band 3 secondary school?

lammaggie 發表於 13-8-14 17:25
回復 cecilau 的帖子

樂觀面對,發掘潛能
want to know more method to teach my son too, please share. Thx

MissCarley 發表於 14-6-2 22:18
可以試下北角的循道衞理中學,係專為讀障學生而設的
http://www.fhms.edu.hk/
It seems good for the student. But, will it be label as "SEN" to public?
When he finished school, how to face the society? Too much to worry...

回覆 curly 的帖子

去佐參觀主要收學習困难生,配套唔错,但課程淺一半,即六年=3年課程
唔夠科考大學
家長要接受😓
本人就点。。。

小兒現於校網64區的一間比較注重成績的小學讀小二,  是A仔+讀寫障礙, 學校已有調適, 但仍次次包尾.  所以想轉校,  希望大家可以幫助題供葵青或荃灣區對這類小朋友較好支援的小學.  感激!!!

我覺得都要睇性格
我女2個表哥都係讀寫障礙, 大表哥驚留級, 所以死讀難讀, 小一至小五成績都唔好, 但小六突飛猛進, 入了BAND1英中。而家細表哥小四, 但唔願讀書, 連書都唔會拎起來, 又情緒化, 覺得讀書辛苦, 無用, 佢媽又驚佢仔發脾氣, 自我安慰細仔遲D會跟大哥一樣好起來我女, 剛證實都係讀障, 佢無大表哥的恆心, 但又無細表哥的情緒, 叫佢做都會做, 考試成績差, 久唔久先一次合格, 數學就暫時OK, 默書, 勤力個排可以有9字頭, 一懶就會得幾分, 一定要付出比別人多的辛勞先有較好的收獲, 但肯做是可以做到的。所以性格都好重要, 一個正常的小孩讀唔讀得叻, 性格都好大關係呢~

回覆:irenelwl 的帖子

我係全職媽咪, 日日等個囝放學返屋企…就好似同個囝死過禁, 佢吾肯做,坐底後…攪成半個鐘至開始做, 功課晚晚做到成10點,真係命都無

curly    發表於 15-2-11 13:21

回覆:有讀障係咪只會派BAND 3 中學

朋友孩子留學,才發現有,如有可能,考慮留學,佢會開心D

回覆:brother4 的帖子

佢地禁輪盡…吾起父母身邊,當然佢地攪得掂…就緊係最好啦,可以學自立。
但係攪吾掂…有咩事發生,禁點算呢?!

回覆 sunsunchu 的帖子

小孩多大?

回覆:有讀障係咪只會派BAND 3 中學

因朋友有那問題,留學才發現,佢孩子留學很開心,一般外國學校極少壓力,又少功課,但考試就安排可長-點時間,佢孩子上了大學。

剛8歲,小二
因在一線小學,功課和考試的壓力很大
想找葵青區的小學,對SEN的小朋友有較好的支援

回覆 sunsunchu 的帖子

完全明白
我女都係北區一線小學, 而家小三, 是上年12月時剛知佢係讀寫障礙, 兼有言語理解障礙及視覺認知障礙

因為小女幼稚園時係HAPPY LEARNING, 我以為佢小一唔適應, 下學期請左個姐姐同佢補習, 連功課都搞唔掂, 我晚晚番黎再搞, 搞到成11,12點。

到小二要佢落補習社, 功課搞掂左, 但係成績差過自己跟, 下學期我去左做手術, 佢科英文係得十幾二十分個隻....

今年升小三, 因暑假時知道有幾個堂/表親都係讀障, 即刻同老師講, 但班主任經學校搞得黎都太遲, 所以去左做私人評估, 先叫做確診。

點解咁耐先發現, 係因為小二, 小三時同學校老師傾, 其實都覺得我女唔係讀障, 個個以為佢只係懶, 連做評估個心理學家都話我女表徵不明顯, 而且佢係好肯做的小孩, 我有時間陪佢溫默書時佢可以默到OVER90分,所以我以為佢有能力做到, 只係懶,無諗過佢有問題, 直到D野越黎越深, 我教佢時發現唔妥.....

如果我一開始留意到佢的問題, 就唔洗拖咁耐, DD佢地都唔想 , 我地只好耐心D去幫佢地, 希望佢地唔好太差。大家一齊努力啦

係呀!大家一齊努力呀!
我心諗…如果我打工既…份工做得吾開心都可以轉工,點解我小朋友讀得禁辛苦,吾可以轉校呢,希望佢可以讀得開心d, 大家壓力小,關係都好d

irenelwl 發表於 15-1-16 20:10
我覺得都要睇性格
我女2個表哥都係讀寫障礙, 大表哥驚留級, 所以死讀難讀, 小一至小五成績都唔好, 但小六突 ...
你講得好岩, 一個小朋友讀書叻唔叻同性格好有關. 有讀障既小朋友成功與否更加取決於性格. 當然媽媽既扶持, 老師既幫助亦非常重要一環.
我大仔同細仔都有學障及專注力不足問題, 哥哥性格溫馴, 聽話, 勤力, 有耐性, 所以雖然有sen問題, 但性格上補上不足之處, 溫書時間比人長幾倍, 由P1至P4成績不太理想, 到P5下學期開始食藥及搵專科補習, 成績有好轉. 今年F1讀B1英中.

但弟弟性格同哥哥剛相反, 所以令我非常頭痛, 經常唔合作, 討價還價, 懶散, 今年小一成績好漂忽.

回覆 loklok0104 的帖子

性格改變命運, 我記得小一開學, 學校安排個講座比家座長, 就是去了解小孩的性格, 再作出教育對策養育小孩真不是易事!
‹ 上一主題|下一主題