用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有讀障係咪只會派BAND 3 中學??
go

[讀障] 有讀障係咪只會派BAND 3 中學?? [複製鏈接]

阿女溫書溫到盡晒力, 都係咁, 9月升五年級仲要呈分...佢操行和校內職務都好好, 唯獨成績就唉.
請問邊間直資中學和津貼中學會接受 讀障生? 而校風比較好?? 謝謝!
   16    0    0    0

其實BAND 3也不一定不好, 只要搵到校風好老師們有愛心,其實係可以幫助到他們這類小朋友, 好似我仔咁, 自小三轉到而家呢間小學後, 成績明顯進步, 雖然結果他也是屬B3生, 起碼他可以搵一些B3頭而校風好的 (但其實也要7月9日先知), 起碼他明顯可以自己看完一本衞司理既小說, 除了英文唔合格以外, 其他科目到有合格甚至第3次呈分試其他科有70分左右, 我覺得已經好安慰, 不要給他們太大壓力, 不然影响親子關係唔係咁好.

回復 smallmama 的帖子

可否分享下你選咩學校?有無in 直資?自行有無得interview?  我留意緊二,三線既直資,想睇下有無啱佢, 謝謝。

回復 stellat 的帖子

我冇in直資, 因為比唔起6年咁貴既學費, 佢校網屬葵青, 所以in咗一間band2尾(迦密愛禮信)及一間band3頭既(葵循), 因去參觀迦密時, 佢有講明入紙都有得見, 所以用試下既心態 (老師都講其實有d難), 而家未知結果, 要等7月9先知.

明白,!  其實我係驚怇唔知派去邊 ,最驚係校風差,  所以想報下直資..! 謝謝!

我細仔有讀障。專注力不足,经過六年努力,操行好,遲band2尾,in蘇浙(band2中)和迦密爱禮信(band2尾)。蘇浙面试就收左。(大抽奖老師話太博没有填蘇浙,填迦密爱禮信第一燕京第二)當然為了面试努力準備大半年,英文朗讀,對答成日練,補普通話一對一補左半年,我仔小時言語發展慢,大個講野有時好螺表達不清,同佢執對答表達執好耐,好在樣子醒目,反應幾快,我認為目標要實際不要太高,然後盡力面為,機會總會留給有準備的人

我仔都係有讀寫障礙, 小學讀左3間小學, 即係轉左兩次校, 第2間小學私校要佢p.5 留班, 我覺得佢只係中文差,而又有讀障要佢留係嘥時間, 就算留多一年, 佢的中文都係咁上下, 千辛萬苦之下搵到一間小學俾佢讀p.6, 而呢間小學又有聯系中學, 佢轉校後雖然中文都係咁上下, 但其他科尚算滿意, 終於俾佢入到聯系中學, 而家中學既成績算中游,以前小學一直包尾. 其實 就算 band 3都唔緊要, 間學校有愛心, 校風嚴謹,再家校合作, 小朋友學壞機會就相對少的.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

我個女今次考試成績進步左少少, 唯獨英文就真係....佢連字都記唔到, 就算記到兩日, 到第3日已經又唔記得, 莫講話要記Grammer , Tense...!
今個暑假, 主力補英文, 另外安排左一個外籍老師操下READING同ORAL, 我都係諗住盡早預備下,希望到時有機會IN 下BAND2 學校...!

curly  my son ENGLISH very poor, too  發表於 14-11-27 14:04

版主

我女當年小學都話佢係BAND 3成績, 後尾比佢 面試 入左間 BAND 2尾, 仲讀得幾開心, D 老師讚佢乖, 又話佢幫得手

其實間學校 BAND 幾唔重要, 最重要 間學校 D 老師, 主任, 校長 有冇愛心, 學校除左睇重成績, 會唔會比機會 同學發揮其他才能

我仔派咗入葵循, 佢好開心, 因為佢覺得適合佢, 而且我知呢間學校升緊band, 最主要我參觀後覺得老師都唔錯, 而亞仔開心便可.

我兒讀障,小學還可以取得約7o分,因數學經常A,b2!
獲派b2中中,但因明知無機會在港讀大學,
所以叩直資英中,計劃過幾年放洋!!!
感謝天父,最後叩得b 1/2 直資英中!
當然在眾高手雲集下,成績沈底,我只望其升班!

我囡囡讀障,由小一小二滿江紅, 至小五小六 數學/常識均A,
呈分試成績越戰越勇, 連英文都A.
加上游泳成績好, 考 B1 直資即中,
中一 全級成績中等, 200人約考100左.
講好輕鬆, 但路不易走, 是上帝讓我明白, 要讓小朋友有自信, 多鼓勵, 一定有進步.

loklok0104    發表於 15-1-21 11:46

回覆:lammaggie 的帖子

好想知你用了咩方法小朋友的改變甘大。

回復 cecilau 的帖子

樂觀面對,發掘潛能

用了很多方法, 一匹布咁長, 以下小小分享...

小一評為讀障, 小肌肉發展得三歲, 專注力不足.
首先是放鬆心情, 找資源.
了解後, 馬上安排小朋友做 "感覺系統" 密集訓練.
即時放棄習琴和芭蕾舞學習 (因明白到小肌肉未及發展)
另外 安排做體操和游泳運動 (腦部平衡力發展好重要, 寫字也要懂平均分布位置)
以平常心看待成績, 但要保持正向學習, 等小朋友的發展追上, 按步而行.
培養閱讀習慣, 對學習, 特別是中文科發展也很重要

正向學習例如:- (初小的方法)
1.  坐地鐡玩數筆劃 (e.g. 比賽最快找出三劃的字) 因此我自己發掘了很多認字遊戲
2. 了解部首意思, 例如, 枱, 椅, 桌, 床等均為木做.

小三時, 小朋友仍會吾願返學, 明白她很辛苦, 還担心小四追不上, 種因得果, 結果慢慢追上了.

如果需要再了解多D方法, 隨時再聯絡, 因太多太多, 不好寫.

connielam  件  發表於 15-11-19 13:20

各位要加油, 小朋友發展人人不同, 沒有最好, 只有合適.

stellat  Thanks! 再聯絡你請教心得..!  發表於 13-8-15 17:50

回覆:lammaggie 的帖子

好多謝你無私的分享,真係好想知更多。我再聯絡

回覆 vincher 的帖子

Vincher,
我都係咁諗, 希望佢讀直資可以接觸多d 多元化既經歷,又無咁擔心佢學壞,但佢屬於嚴重果種,照睇落去呈分試都應該唔會合格,我唔想迫佢,知道佢已經盡左力。

想問下你小朋友讀邊間直資? 唔方便可P M我嗎?你見左幾多間?有無得interview? 可以分享多d in 直資既程況嗎?或者邊方面優秀會較有機會?我個女短跑同跳舞都比較出色, 希望有機會in。
BK 好少人提,有好多問題想指教,請幫忙, 謝謝!

vincher  reply later...i will post my exp here...hope can help bk jj  發表於 13-11-21 18:54

如何訓練面試
~5升6  0既暑假+9月初  訓練兒子剪報+評論新聞 (後來停了,因功課太多)
~自行前已準備,我的  約3月
~我叫私補老師抽10~15分鐘@次 幫我訓練
~5月 兒子學校派了一些學校簡介 ,有一間雖然不是心儀中學,但學校提供模擬面試,我當時報名參加,讓他得到如實戰的經驗
~自行報了2所津中 (幸好它們in 曬所有報考學生)雖然失敗,也積累經驗
如何訓練兒子剪報+評論新聞,我先從看社論入手 (無記晨早新聞有各大報章社評簡要  精簡  很好0既教材 + 看報時剪下具爭議性的議題社評)
~多看幾篇,不妨朗讀社評(太長的 劃下要點 才朗讀、分析寫評者0既立場、支持/反對理據 ) 日子有功再進入下一步

~剪報+評論新聞
  (對小組面試/個人面試都有幫助)

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=2

stellat  多謝晒,   發表於 13-11-28 22:54
hklaw1013  多謝你的分享,去年我就是按你提供的方法,倍兒子考到一所不錯的學校。非常感激。  發表於 13-11-26 15:41

lammaggie 發表於 13-8-14 17:25
回復 cecilau 的帖子

樂觀面對,發掘潛能
你真是樂觀努力的好媽媽,我想請教一下那裡可以找到那些密集課程資料,我細女現小二,準備做讀障評估.剛剛知道這消息好旁惶.

熱血勳章

請問有冇人IN過德信中學? 如有可否分享一下?

Principal Herbert mentioned that he welcomes SEN students.

hklaw1013  我地有!不過我無聽佢提過SEN,所以不知道,但你有甚麼問題,如果我知道的當然可分享。  發表於 13-12-2 11:26
‹ 上一主題|下一主題