用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 99話點解吾比個孫讀一間「谷」嘅學校
go

99話點解吾比個孫讀一間「谷」嘅學校 [複製鏈接]

99認為:谷=校風好=成績好=上好中學;好中學=谷=校風好=成績好=小朋友會更叻。
我話搭巴士到站落車,吾係大多數人行果個方向,你就要跟住人地行,人地去嘅地方,吾等於你一定要去嘅地方,你都要知自己想去邊至得架。
99仍然不解。佢吾明每個小朋友都係獨一無二嘅。

1    0    0    0

回覆:99話點解吾比個孫讀一間「谷」嘅學校

唔明點解啲99特別麻煩,身同感受,完全明白!

bee918  hehe, 其實我吾mind, 不過要解釋比99聽果下有D "費勁"!  發表於 13-6-13 12:01

引用:唔明點解啲99特別麻煩,身同感受,完全明白

原帖由 Stinkypig 於 13-06-12 發表
唔明點解啲99特別麻煩,身同感受,完全明白!
其實自己阿媽都係咁上下。

我99 差不多,總之人去就話要去,完全5諗適5適合?!

happy_lavender  哈!人地入男廁(因為唔駛排長龍),佢跟唔跟先?  發表於 13-6-13 12:30

醒目開學勳章 王國長老

解釋都吾明。有時老人家仲係維持o係「聽人話果間好」(但問佢咩好又答吾出)既年代。我女幾年前揀活動教學佢地R晒頭都吾明,覺得我吾知唸咩lor,灣仔咁多名校吾要仲要搭校車誇區返學。我堅持架自問我認真考慮過。到今日我62同我講xx都就黎升小學問我有無辦法幫下手,話覺得學校幾好。我都有d老懷安慰。(利益申報,真係無得幫,我幫佢親手交到校長手中又點丫,無著數)

回覆:bee918 的帖子

非常同意,樓主舉個例子好好

bee918  呢個比喻對99來講太深, 佢都係吾明...  發表於 13-6-13 12:02

谷都有谷的好處, 不過個main point係個小朋友谷唔谷得先?
希望每天開心渡過 ;-)

通常老人家都會聽自己朋友講架,人云亦云,樓主唔好唔開心,最重要是你知道在那個站下車,下車後往那個方向走是最適合小朋友就是了

bee918  無呀無吾開心, 不過講極99都吾明. 佢可能有理解障礙 :D  發表於 13-6-13 12:04

吾只係老人家,好多家長都係咁諗。

bobbob  呢度大把  發表於 13-6-13 12:25

其實不只揀學校,大家沒發覺孩子自出娘胎以來每個階段總有一些人給你一些「意見」嗎?意見當然可以考慮,但到時有什麼問題那些人是不用負責的,因為「孩子是你的嘛!」。不客氣說一句,他們是塘邊鶴。

所以決定權是你的,有什麼事也是由家長負責,最緊要是你深思熟慮後願意承擔風險的決定。祝一切順利。

我99相反wor,問我點解唔讀屋企附近o個間

rainbowcov  haha, me too.  發表於 13-9-3 12:27

有時聽到旁人一句"何用這麼緊張呀!". 真係好想回敬一句,他是我個仔我當然緊張,你那個我就不會緊張。

Charlotte_mom 發表於 13-6-12 23:27
解釋都吾明。有時老人家仲係維持o係「聽人話果間好」(但問佢咩好又答吾出)既年代。我女幾年前揀活動教學 ...

99停留係佢讀書果個年代, 成四五十年前(仲要係大6). 但時代吾同啦, 我地以前讀書可能興鬆D, 考試制度同課程都差好遠啦.

所以我提自己由而家起要留意香港既教育制度, 開始研究下咩係TSA, 呈分試, 分班試, 同埋睇下人地學校既長短處, 聽下其他家長既分析同意見. 最重要係知道自己個小朋友係咩質地哩.

rainbowcov  Agree.  發表於 13-9-3 12:32
‹ 上一主題|下一主題